Nogomet

"Protiv nedjelje i Lige 16"

Zoran Zdelar, Vedran Attias • utorak, 09.12.2008.
"Protiv nedjelje i Lige 16"

U Zagrebu je danas predstavljeno šest prijedloga i zahtjeva za koje pet naših pvoligaša smatra kako su iznimno bitni za popravljanje situacije u klupskom nogometu...

U zagrebačkom hotelu Westin danas su novinarima izneseni stavovi nekoliko hrvatskih prvoligaša koji se ne slažu s trenutnim radom Udruge prvoligaša koju predvodi predsjednik Igor Štimac. U ime Dinama, Intera, Osijeka, Slaven Belupa i Varteksa pred novinare je izašao aktualni Interov direktor Branko Laljak, a nekad financijski direktor Dinama.

Navedeni klubovi sastali su se jučer u Varaždinu i tamo su raspravljali o stanju u hrvatskom nogometu te su iznijeli svoje primjedbe i prijedloge za poboljšanje stanja u klupskom nogometu. Prenosimo u cijelosti prijedloge koje potpisuje pet navedenih klubova:

"1. Klubovi traže izmjenu termina igranja utakmica 1. HNL budući da se u analizi odigravanje utakmica nedjeljom pokazalo neadekvatnim s aspekta financijskog i marketinškog praćenja natjecanja, te zbog osjetnog pada gledanosti na stadionima. Tražimo odigravanje utakmica subotom uz mogućnost igranja jedne utakmice petkom ili nedjeljom uz direktan prijenos HTV-a.

2. Klubovi smatraju izrazito netransparentnim poslovanje Udruge vezano za produkciju emisije "Volim nogomet" gdje u ovom trenutku klubovi nemaju nikakav uvid o prihodima i rashodima, te o očekivanoj zaradi. Tražimo da sukladno statutu Udruge NO izvrši detaljnu analizu dosada potpisanih ugovora i troškova vezanih uz emisiju usklađeno s aktima i odlukama Udruge, te da izvijesti sve klubove o zakonitosti poslovanja. Naime, klubovi smatraju da su povrijeđene odredbe Statuta Udruge vezano za proceduru donošenja odluke i potpisivanja ugovora, te preuzimanje obveza za sve klubove bez njihove izričite suglasnosti.

3. Tražimo izmjene i dopune Statuta Udruge HNL, na način da se ukine Upravni obor kao tijelo Udruge, te da Udruga isključivo djeluje u sazivu Skupštine kao predstavnika svih klubova 1. Lige. Sve ovlasti Upravnog odbora utvrđene Statutom u cijelosti preuzima Skupština Udruge.

4. Tražimo izmjene statuta na način da se u Statut ugradi odredba o kojoj će predstavnici Klubova u Skupštini biti isključivo direktor i predsjednik kluba.

5. Tražimo potpuno preispitivanje odluke o igranju 1. HNL u sustavu Liga 16, u kontekstu novonastalih financijskih i marketiških uvjeta u Hrvatskoj. Naglašavamo da u ovom trenutku svih pet klubova ne podržava igranje 1. HNL sa šesnaest klubova jer smatramo da to u ovim uvjetima nije najkvalitetniji sustav.

6. U cilju racionalizacije rada Udruge te na temelju analize njegovog rada klubovi smatraju da nam funkcija glasnogovornika nije potrebna te da se rad Udruge mora maksimalno racionalizirati u financijskom i organizacijskom smislu.

7. Naprijed navedeni klubovi kao članovi 1. HNL inzistiraju da se naprijed navedeni zaključci stave na dnevni red prve slijedeće sjednice Skupštine Udruge 1. HNL radi očitovanja svih klubova o spomenutim prijedlozima."

Svih pet klubova nada se da će sve odluke biti donijete odnosno prihvaćene koncenzusom, ali u slučaju da rasplet bude drukčiji nemaju namjeru istupiti iz Udruge, već su ove svoje prijedloge predstavili kao poziv na razgovor i napredak u radu Udruge.

"Drugi klubovi nisu pozvani jer su barem zasad drukčijeg mišljenja o radu Udruge", rekao je Laljak, a komentar Rene Sinovčića koji se ne slaže s prijedlozima petorke prokomentirao je ovako: "Na medijima je da procijene tko je u pravu". Za komentiranje izjave Zdravka Mamića da su prvoligaški klubovi idioti nije bio raspoložen.

Interov direktor otkrio je da su dosad ove sezone klubovi primili svega po 19.000 kuna, što je brojka kojom nitko nije zadovoljan pogotovo iz razloga što nisu poznati podatci i prihodima i rashodima Udruge. Dapače, Laljak nam je poslije otkrio kako nema pojma hoće li i koliko još novca sjesti na račun klubova ili će pak klubovi morati nešto platiti.

Odluka o odigravanju svih utakmica u istom terminu nedjeljom pogodila je ponajviše zaprešićki Inter, koji je protekle sezone veći dio svojih domaćih utakmica igrao petkom. "Nas je drastično pogodila promjena termina. Petkom su svi dolazili u Zaprešić, a nedjeljom se u isto vrijeme odigrava i 99 posto niželigaških (amaterskih) utakmica te nam je posjećenost pala i više nego duplo."

Liga 16 tema je koja je podijelila sve, od navijača i nogometaša do klubova. "Odluka o Ligi 16 je legitimno izglasana, no naš je stav da ona nema smisla s obzirom na ukupno ekonomsko stanje u državi", rekao je Laljak na konferenciji za medije koja će nedvojbeno ponovno uzburkati hrvatski klupski nogomet.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!