Zimski sportovi

Rusi obilježili uzbudljivu večer

Ante Jukić • četvrtak, 27.11.2008.
Rusi obilježili uzbudljivu večer

Od 12 noćas odigranih utakmica NHL-a najzvučnija je bila ona u Detroitu, gdje su Canadiensi uspjeli svladati aktualne prvake. Ipak, glavne zvijezde večeri bili su Alex Ovečkin i Evgeni Malkin, strijelci tri pogotka u pobjedama svojih momčadi...

Dvoboji Detroit Red Wingsa i Montreal Canadiensa jedni su od istinskih "klasika" NHL-a. U noćašnji obračun Canadiensi su ušli sa sedam poraza u prethodnih osam utakmica u Joe Louis Areni, a na ruku im nije išla ni činjenica du su Red Wingsi izgubili u ponedjeljak u Vancouveru, tako su aktualni prvaci bili željni iskupljenja na domaćem ledu. Ipak, dogodilo se ono što rijetko imamo priliku vidjeti - Red Wingsi su izgubili i drugu utakmicu zaredom, a junak pobjede gostiju bio je vratar Carey Price, koji je zaustavio 32 udarca domaćih igrača.

Nakon što je prva trećina okončana rezultatom 0:0, Canadiensi u drugoj, u razmaku od samo osam minuta, postižu tri pogotka i stvaraju, pokazat će se kasnije, nedostižnu prednost. Seriju je, uz malu pomoć domaćeg braniča Nicklasa Lidstroma, u šestoj minuti otvorio Maxim Lapierre, a publiku u Joe Louis Areni potpuno su utišali Tomas Plekanec i Christopher Higgins, čije udarce domaći vratar Ty Conklin također nije uspio zaustaviti. Iako su Red Wingsi u posljednjoj trećini sve karte bacili u napad, uspjeli su jedino postići utješni pogodak. Strijelac je bio Johan Franzen, kojemu je to, inače, bio 10. gol u sezoni.

"Čestitke Canadiensima, odigrali su odličnu utakmicu. Nikako nam nisu dopustili da razvijemo svoju igru u neutralnoj zoni, tako da je izostao konstantni pritisak kojeg smo željeli nametnuti", realno je stvari nakon drugog uzastopnog poraza svoje momčadi prokomentirao kapetan Red Wingsa, Nicklas Lidstrom.

A s tri su uzastopna poraza, pak, dvoboj s Thrashersima dočekali Washington Capitalsi, koji su se konačno, nakon nešto duže gostujuće turneje, vratili u svoju dvoranu. Iako bez sedam ozlijeđenih igrača, Capitalsi su uspjeli doći do dva boda, a ključ pobjede bio je Alex Ovečkin, koji je sve ove izostanke učinio potpuno nevažnim.

Da bi to mogla biti njegova velika večer, ruski je superstar najavio već u četvrtoj minuti utakmice, kada pogađa za 1:0 domaćina. Samo nekoliko minuta poslije na 2:0 povisio je Eric Fehr, da bi zatim goste nakratko u igru vratio Bryan Little. Vrlo sadržajnu uvodnu trećinu svojim je drugim pogotkom zaključio Alex Ovečkin, tako da su Capitalsi na prvi odmor otišli s dva gola prednosti.

Već nakon 54 sekunde druge trećine dva je postalo tri, a strijelac je ponovno nezaustavljivi Ovečkin, koji je tim pogotkom kompletirao svoj šesti hat-trick u NHL karijeri. U "dobro ugođenu rusku večer" u Washingtonu uklopila su se i dva Kozlova, Slava i Viktor. Prvi je, sedam minuta prije isteka druge trećine smanjio na 4:2, da bi ovaj potonji, na samom startu treće, ponovno vratio tri gola prednosti Capitalsima. Konačnih 5:3 postavio je Nathan Oystrick.

Nakon vrlo dobrih igara u prethodnim utakmicama, Islandersi su se u srijedu ponovno vratili starim lošim navikama. Imali su Njujorčani, naime, sredinom druge trećine u Pittsburghu velikih 3:0 (Weight, Hunter i Guerin), a za "bacit" nisu ni dva gola prednosti (u samoj završnici druge trećine pogodak za Penguinse postigao je Orpik) na ulasku u posljednjih 20 minuta.

No, onda su na scenu stupila dva najbolja igrača Penguinsa, Sidney Crosby i Evgeni Malkin, a prednost gostiju raspršila se kao mjehur od sapunice. Nakon što je u sedmoj minuti posljednje trećine smanjio na 3:2, Crosby se okrenuo asistencijama, dok je ulogu egzekutora preuzeo Malkin, koji s dva brza pogotka (u razmaku od samo 50 sekundi) dovodi Penguinse u vodstvo. U posljednjoj minuti utakmice, kada su Islandersi izvadili golmana i uveli još jednog napadača, sjajni Rus zabio je svoj treći pogodak i postavio konačnih 5:3.

U vrlo bogatoj NHL večeri svakako treba izdvojiti pobjede Devilsa i Rangersa, koji su zajedničkim snagama "pokorili" Floridu. Rangersi su na krilima Markusa Naslunda (dvostruki strijelac + pogodak u raspucavanju) uspjeli doći do bodova u Tampi, a ništa lakše nije bilo ni Devilsima, kojima je pobjedu nad Panthersima donio Oduya, minutu prije isteka produžetka. Inače, domaćini su dodatnih pet minuta izborili u infarktnoj završnici, u kojoj je najprije Bouwmeester smanjio na 2:1, da bio onda, samo osam sekundi prije isteka vremena, na 2:2 poravnao Booth.

Niz od četiri uzastopne poraze Bruinsa prekinuli su Buffalo Sabresi, kojima je to, pak, bila prva pobjeda nakon pet vezanih poraza, a uspješni domaćini bili su i Colorado (3:1 protiv St. Louisa), te San Jose Sharksi, koji su tek nakon produžetaka (Thornton) uspjeli slomiti Chicago Blackhawkse. U preostale četiri utakmice večeri gostujuće pobjede ubilježili su Philadelphia, Los Angeles, Dallas i Phoenix.

NHL, rezultati, 26.11.2008: Buffalo - Boston 3:2, Pittsburgh - NY Islanders 5:3, Washington - Atlanta 5:3, Carolina - Philadelphia 1:3, Columbus - Phoenix 2:3, Tampa Bay - NY Rangers 2:3 (SO), Florida - New Jersey 2:3 (OT), Detroit - Montreal 1:3, Minnesota - Dallas 3:4, Colorado - St. Louis 3:1, Edmonton - Los Angeles 1:2, San Jose - Chicago 3:2 (OT)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!