Zimski sportovi

Sharksi i Wingsi "metu" i dalje

Ante Jukić • nedjelja, 23.11.2008.
Sharksi i Wingsi "metu" i dalje
Foto: EPA

Standardno bogata i sadržajna NHL subota donijela je nove pobjede Sharksa i Red Wingsa, ali i konačan prekid crne serije Ottawa Senatorsa, koji su na domaćem ledu bili uvjerljivi protiv New York Rangersa...

Nakon četiri dana odmora, San Jose Sharksi su se u subotu vratili onome što im ove sezone tako dobro ide - pobjedama. Najbolja momčad lige u svom je Shark Tanku s velikh 7:2 svladala Washington Capitalse, koji su, tako, na ne baš najbolji mogući način završili svoju turneju po Kaliforniji.

Sva neizvjesnost oko konačnog pobjednika noćašnjeg dvoboja u San Joseu riješena je u razdoblju od 10. do 16. minute prve trećine, kada su domaćini, golovima Marleaua, Clowea i Setoguchija pobjegli na nedostižnih 3:0. U osmoj minuti druge trećine nadu Capitalsa na trenutak je "podgrijao" Poti, no Sharksi odmah uzvraćaju preko Thorntona i Vlasica, tako da se u završnih 20 minuta utakmice odlazi s 5:1 prednošću domaćina.

Početak posljednje trećine donio je po jedan pogodak na svakoj strani (Fleischmann za Capitalse, Clowe za Sharkse), a konačnih 7:2 u samoj završnici postavio je Mike Grier, čiji je pogodak izjednačio najbolji napadački učinka Sharksa ove sezone. Inače, vrijedi spomenuti da je Capitalsima ovo bilo prvo gostovanje u San Joseu nakon tri godine, a posljednji put momčad iz glavnog grada SAD-a kao gost je svladala Sharkse još tamo 1993. godine. U izbjegavanju 11. uzastopnog poraza od noćašnjih protivnika Capitalsima nije pomogao ni Sergej Fedorov, koji se vratio u momčad nakon što je zbog ozljede propustio sedam utakmica. Svoj povratak, pak, još uvijek iščekuju Alex Semin i Mike Green.

Mjesec studeni već se polako približava kraju, a Detroit Red Wingsi i dalje ne znaju za poraz (onaj "normalni", nakon 60 minuta igre). Odigrali su aktualni prvaci osam utakmica u ovom mjesecu i ubilježili pritom sedam pobjeda, posljednju noćas u Calgaryu, kod uvijek neugodnih Flamesa. Ponovno su Wingsi do bodova došli zahvaljujući ponajprije igračima iz drugog plana, a pobjednički gol ovog je puta bio djelo Jirija Hudlera, koji je pogodio za 3:2 u 12. minuti posljednje trećine.

Izgledalo je, doduše, da će gosti do pobjede doći i nešto lakše, budući da je Brian Lebda u 12. minuti druge trećine udvostručio prednost koju je Red Wingsima na samom početku dvoboja donio Kirk Maltby. No, borbeni Flamesi su samo 30-ak sekundi nakon Lebdina gola uspjeli smanjiti na 2:1 (Glencross), a zatim u 7. minuti posljednje trećine, pogotkom Marka Giordana i izjednačiti, što je atmosferu u dvorani dovelo do usijanja. Bili su to trenuci u kojima su prvaci opasno živjeli, ali već spomenuti pogodak Hudlera definitvno je slomio otpor domaćina. Do konačnih 5:2 Red Wingsi su došli u posljednje dvije minute, golovima Dacjuka i Hosse.

Koliko su očajni u posljednje vrijeme, dovoljno govori i činjenica da su Ottawa Senatorsi u dvoboj s Rangersima ušli u garnituri dresova koju do sada nisu koristili. Nikad nećemo saznati jesu li dresovi u ovoj utakmici igrali presudnu ulogu, no konačno je to bila prava predstava domaće momčadi, koja se konačno "dočepala" pobjede, prve nakon 6. studenog (Flyersi).

O domincaciji Ottawe nad Rangersima dovoljno govori omjer upućenih udaraca na gol (36-19), kao i činjenica da je prvih 13 udaraca na utakmici išlo prema golu Stephena Valiquettea, inače rođenog baš u Ontariju. U konačnih 4:1 Senatorsa pogotke su ugradili Spezza, Winchester, Alfredsson i Foligno, dok je za Rangerse pogodio Markus Naslund, koji je početkom posljednje trećine smanjio na 3:1 i nakratko vratio neizvjesnost u inače potpuno jednosmjernu utakmicu.

Da subotnje zadovoljstvo Senatorsa bude potpuno pobrinuli su se Boston i Chicago, koji su pobijedili najveće rivale momčadi iz glavnog grada Kanade.

Nezaustavljivi Bruinsi (bila im je to, naime, deveta pobjeda u posljednjih deset utakmica) do novih su bodova stigli u Montrealu, gdje su se "usudili" pokvariti slavlje koje su Canadiensi upriličili u povodu umirovljenja dresa svog legendarnog vratara Patricka Roya, osvajača dva Stanley Cupa. Iako je Tom Kostopoulos tri minute prije kraja pogodio za 2:2 i donio produžetak domaćinima, gosti ipak nisu propustili priliku doći do jubilarne 100. pobjede u Montrealu, gledajući samo dvoboje regularnog dijela sezone. Brunsima je slavlje donio Blake Wheeler, koji je jedini bio uspješan pri izvođenju kaznenih udaraca.

I dok Canadiensi mogu biti zadovoljni osvojenim bodom, s obzirom da su do njega došli u posljednjim minutama, Maple Leafsi su u subotu definitivno izgubili jedan, budući da su u zadnju trećinu domaćeg okršaja s Chicagom ušli s dva gola prednosti (u jednom trenutku drugog perioda imali su čak i +3). Pogocima Kanea i Eagera Blackhawksi su, ipak, uspjeli izboriti produžetak, u kojem su došli i do drugog boda, zahvaljujući golu Davida Bollanda.

Od preostalih susreta večeri, svakako treba izdvojiti novu gostujuću pobjedu Canucksa (3:1 u Pittsburghu), te povratak pobjedama Anaheim Ducksa, koji su nakon izvođenja kaznanih udaraca slavili u Dallasu. Po istom receptu do bodova u Los Angelesu došli su Avs'i, a neizvjesno je bilo i u Philadelphiji, gdje su Flyersi najprije "iščupali" produžetak (Carter), a zatim došli i do pobjede (Richards) nad Coyotesima.

Vrlo uspješnoj večeri za goste priključili su se Islandersi, Blue Jacketsi i Bluesi, koji su odnijeli pobjede iz redom Buffala, Atlante i Minnesote.

NHL, rezultati, 22.11.2008: Pittsburgh - Vancouver 1:3, Ottawa - NY Rangers 4:1, Buffalo - NY Islanders 2:4, Toronto - Chicago 4:5 (OT), Philadelphia - Phoenix 4:3, Atlanta - Columbus 0:2, Montreal - Boston 2:3 (SO), Minnesota - St. Louis 1:2, Dallas - Anaheim 1:2 (SO), Calgary - Detroit 2:5, Los Angeles - Colorado 3:4 (SO), San Jose - Washington 7:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!