Zimski sportovi

Senzacionalan povratak Penguinsa

Ante Jukić • srijeda, 12.11.2008.
Senzacionalan povratak Penguinsa

Najviše pažnje ljubitelja hokeja u Sjevernoj Americi noćas je privukao dvoboj Red Wingsa i Penguinsa, prošlogodišnjih finalista Stanley Cupa. Iako su početkom posljednje trećine imali zaostatak od tri gola, gosti iz Pittsburgha pokazali su rijetko viđeni moral i stigli do pobjede protiv najbolje momčadi lige...

Po prvi puta nakon 2005. godine Pittsburgh je gostovao u Detroitu u sklopu regularnog dijela NHL sezone. U dvoboju prošlogodišnjih finalista Stanley Cupa, Penguinsi su nakon rijetko viđene drame uspjeli odnijeti pobjedu iz Hockeytowna, a do nje su došli zahvaljujući pogotku Ruslana Fedotenka u drugoj minuti produžetka. Sve ono što se događalo u 60 minuta regularnog dijela utakmice prava je "pjesma" za sve ljubitelje hokeja...

"Led je probio" Sidney Crosby u četvrtoj minuti prve trećine, no Red Wingsi vrlo brzo uzvraćaju udarac i preko McCartyja i Holmstroma dolaze do prednosti prije odlaska na prvi odmor. Kada je Johan Franzen odmah na startu drugog perioda povećao prednost domaćina na 3:1, izgledalo je da utakmica polako "sjeda" u ruke domaćina, ali već tri minute poslije Maxime Talbot smanjuje na 3:2 i ponovno podiže atmosferu u, ne do kraja ispunjenoj, Joe Louis Areni. U samoj završnici trećine u listu strijelaca upisuje se i Pavel Dacjuk, tako da Red Wingsi s ugodnih 4:2 ulaze u posljednjih dvadeset minuta regularnog dijela utakmice.

Iako su već prve dvije trećine ponudile odličan hokej i dosta golova, tek u trećoj je počeo pravi show. Petnaest minuta prije kraja Henrik Zetterberg zabija za 5:2 i za, nema toga koji u tom trenutku nije to pomislio, rješenje utakmice. Jer, Red Wingsi jednostavno ne mogu ispustiti prednost od tri gola u posljednjoj trećini, na domaćem ledu. Ili ipak mogu? Samo tri minute nakon Zetterbergovog gola na semaforu svijetli 5:4, zahvaljujući Evgeniju Malkinu i Jordanu Staalu. Još jednom su Red Wingsi, golom Jirija Hudlera, "osigurali" pobjedu, no ovo jednostavno nije bila večer koja je mogla završiti mirno. S dva pogotka u samoj završnici Jordan Staal upotpunjuje svoj hat-trick, a svojoj momčadi osigurava odlazak u produžetak, koji je odlučio već spomenuti gol Ruslana Fedotenka.

Red Wingsi i Penguinsi su, tako, odigrali utakmicu kakvu sigurno nećete gledati u doigravanju, i kakvu treneri Mike Babcock i Michel Therrien sigurno neće prikazivati kao ogledan primjer onog kako bi hokej na ledu trebalo igrati. Gledatelji su ovog puta zaista mogli uživati u rapsodiji golova i lijepih poteza, a igrač koji se vjerojatno najčudnije osjećao na ledu Joe Louis Arene bio je Marian Hossa. Slovački napadač je ljetos odbio 50 milijuna dolara "teško" sedmogodišnje produljenje ugovora s Penguinsima, smatrajući kako u Detroitu, iako za puno manje novca, ima veće šanse osvojiti ono što bi tako žarko htio - Stanley Cup.

"Čim je bačena pločica za početak utakmice, prestao sam misliti na sve ono što sam proživio s Penguinsima. Bio sam potpuno koncentriran na utakmicu", diplomatski je nakon dvoboja zborio Hossa, no teško da je negdje duboko u sebi ipak mogao ostati tako hladan.

Iako ne toliko dramatična kao ona detroitska, i utakmica u Calgaryju ponudila je mnogo uzbuđenja. Poput Penguinsa, i Maple Leafsi su u samoj završnici demonstrirali veliki moral, no snage i vremena za potpuni preokret momčad iz najvećeg kanadskog grada ipak nije imala.

U desetoj minuti utakmice goste je u vodstvo doveo Alexei Ponikarovsky, no golovima Boyda, Iginle, Pheneufa i Boyda Flamesi bježe na velikih +3. S obzirom da je gol Boyda "pao" samo devet minuta prije kraja, nitko u tim trenucima Leafsima nije davao previše šanse povratak. Ipak, Antropov i Stajan dovode goste na samo gol zaostatka pri ulazu u posljednju minutu dvoboja, ali dalje nije išlo. Ostalo je 4:3 za Flamese.

Za razliku od onog u Calgaryju, drugi kanadski obračun večeri bio je u potpunosti "jednosmjerna ulica". Ponajviše zahvaljujući hat-tricku Chrisa Higginsa, njegovom prvom u karijeri, Canadiensi su na domaćem ledu s čistih 4:0 projurili pokraj Senatorsa, koji su još jednom demonstrirali nepredvidljivost koja ih "krasi" kako ove, tako i prethodne sezone.

"Ovakve utakmice za nas su vrlo važne, s obzirom da se radi o momčadi iz vaše divizije, koja je k tome ispred vas u poretku. Zbog svega toga porazi poput ovog večerašnjeg vrlo su razočaravajući za nas", iskren je nakon utakmice bio Jason Spezza, jedna od najvećih zvijezda Senatorsa. Domaći Canadiensi ovom su pobjedom, pak, prekinuli mini-niz od dva uzastopna poraza. Uz trostrukog strijelca Higginsa, za Habse je zabio i Guillaume Latendresse, dok je Carey Price ubilježio prvi shutout u sezoni.

U preostalim susretima večeri, Flyersi su ostvarili gostujuću pobjedu kod Islandersa, Los Angeles je nakon kaznenih udaraca došao do bodova protiv Dallasa, dok su iznenađenje večeri priredili Predatorsi, koji su, pogotkom Koistinena u produžetku, uzeli dva boda na gostovanju u San Joseu.

NHL, rezultati, 11.11.2008: Detroit - Pittsburgh 6:7 (OT), Calgary - Toronto 4:3, Montreal - Ottawa 4:0, NY Islanders - Philadelphia 1:3, Los Angeles - Dallas 3:2 (SO), San Jose - Nashville 3:4 (OT)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!