Automoto

Massi bitka, Hamiltonu rat!

Borna Rupnik • nedjelja, 02.11.2008.
Massi bitka, Hamiltonu rat!
Foto: EPA

Lewis Hamilton novi je svjetski prvak! Mladi Britanac je na Velikoj nagradi Brazila osvojio peto mjesto, a iako je njegov izravni konkurent, Felipe Massa, ostvario pobjedu, to je bilo dovoljno da McLarenov vozač postane najmlađi svjetski prvak u Formuli 1...

Kakav je to kraj sezone bio! O naslovu svjetskog prvaka odlučivalo se doslovce u posljednjih stotinjak metara, i to nakon velikog preokreta samo dva kruga prije cilja, a razlika između svjetskog prvaka i drugoplasiranog u ukupnom poretku naposljetku iznosi samo jedan bod.

Ukoliko nekome sedam bodova razlike Lewisa Hamiltona na četvrtoj startnoj poziciji pred Felipeom Massom na prvoj startnoj poziciji nije bilo dovoljno uzbuđenje, par minuta prije početka utrke pala je kiša. Među brojnim mehaničarima na stazi nastala je strka, a naposljetku su kao prvi izbor odabrane intermediate gume.

Vezane vijesti

Vodeći su u oblaku vode koje su dizali sa staze startali bez većih problema. Iza njih se najbolje snašao Sebastian Vettel u Toro Rossu, koji se domogao petog mjesta, s kojeg je na sedmo pao Heikki Kovalainen, koji je na početku čuvao bok svom momčadskom kolegi u borbi za naslov.

Već u prvom krugu ispala su dva vozača kojima je ova utrka puno značila: Nelsonu Piquetu ovo je bio debi pred domaćom publikom, dok je Davidu Coulthardu Velika nagrada Brazila bila oproštajna postaja njegove respektabilne karijere.

Upravo je zbog njegovog sudara s Williamsovim Kazukijem Nakajimom na stazu izašao sigurnosni automobil, koji je predvodio sljedeća tri kruga. Jedan od ljepših poteza izveo je Španjolac Fernando Alonso, izvrsnim manevrom zaobišavši Kovalainena, dok je Kimi Räikkönen bezuspješno natjeravao drugoplasiranog Talijana Jarna Trullija.

U devetom krugu započela je selidba bolida u bokseve, gdje su se u velikim količinama "dilale" gume za suho. U sljedećem je krugu taj potez obavio i Felipe Massa, dok je Lewis Hamilton na stazi ostao jedan krug duže, kao i Räikkönen, koji se kroz boks progurao ispred Trullija.

No, kaos su na stazi stvorili Alonso, Vettel i Giancarlo Fisichella, koji su među prvima otišli po gume za suho i vozili neusporedivo brže od ostalih. Hamilton je - uz Massino ponovno vodstvo - pao na njemu nedovoljno šesto mjesto. Poredak se stabilizirao kada su gume svima proradile, a Hamilton od Fisichelle vratio peto mjesto.

Do novih odlazaka u bokseve nije bilo većih uzbuđenja, osim što se Kovalainen protiv Trullija i Fisichelle vraća na sedmo mjesto, iza šestoplasiranog Time Glocka. Massa ponovno odlazi u boks prije Hamiltona, u 38. krugu. Mladi Britanac i Fernando Alonso taj su posao obavili dva kruga kasnije, ali promjena u poretku nije bilo.

Massa je lagano održavao prednost pred Vettelom, Alonsom, Räikkönenom i Hamiltonom, koji se staloženo držao na zadovoljavajućem petom mjestu, a McLarenov cilj - učiniti utrku što dosadnijom, počeo se ostvarivati. Trećeplasirani u ukupnom poretku vozača, Poljak Robert Kubica, nakon loših subotnjih kvalifikacija imao je još goru utrku i mučio se na začelju.

Nakon što je Vettel ponovno otišao u boks, Hamilton se popeo i na četvrto mjesto. Kiša je usprkos nekim najavama odgodila svoj dolazak, te su svi vozači samo mirno kružili stazom. No, kapi kiše su se pojavile šest krugova prije kraja utrke.

Hamilton se iznenada našao pod velikim pritiskom Sebastiana Vettela, ali je prvom prilikom krenuo u boks po odgovarajuće gume. Massa se odlučio produžiti još jedan krug na gumama za suho, ali nije imao problema te se bez većih uzbuđenja vratio na stazu. S obzirom da Timo Glock nije otišao u boks, Hamilton je pao na rubnu petu poziciju, a i dalje je odmah za njim jurio Vettel.

I dva kruga prije kraja činilo se kako će ipak doći do senzacije. Vettel je prestigao Hamiltona i pobjegao dovoljno daleko da ga britanski vozač ne može dostići. I kada se u redovima Ferrariju već počelo slaviti, na scenu je stupio - Timo Glock. Približno sto metara prije cilja mladi je Nijemac usporio te propustio i Vettela i Hamiltona.

Tako se McLarenov vozač vratio na peto mjesto, koje mu je bilo dovoljno za veliko slavlje. Massa je utrku završio u suzama, a izgleda kako je Glock doživio probleme sa svojim gumama, te zato više nije mogao držati potrebni tempo. Bio je to ludi završetak jedne uzbudljive, neizvjesne sezone Formule 1.

Momčadski naslov odnijela je momčad Ferrarija. Dobrim nastupom u Brazilu lako su obranili prednost u poretku konstruktora. Na drugom mjestu ostao je McLaren-Mercedes, a treće je mjesto zadržao BMW Sauber.

VN Brazila, konačni poredak vozača:
1. Felipe Massa (BRA/Ferrari) 1h34:11:435
2. Fernando Alonso (ŠPA/Renault) +13.298
3. Kimi Raikkonen (FIN/Ferrari) +16.235
4. Sebastian Vettel (NJEM/Toro Rosso) +38.011
5. Lewis Hamilton (VB/McLaren) +38.907
6. Timo Glock (NJEM/Toyota) +44.368
7. Heikki Kovalainen (FIN/McLaren) +55.074
8. Jarno Trulli (ITA/Toyota) +1:08.433
9. Mark Webber (AUS/Red Bull) +1:19.666
10. Nick Heidfeld (NJEM/BMW Sauber) +1 krug
11. Robert Kubica (POLJ/BMW Sauber) +1 krug
12. Nico Rosberg (NJEM/Williams) +1 krug
13. Jenson Button (VB/Honda) +1 krug
14. Sebastien Bourdais (FRA/Toro Rosso) +1 krug
15. Rubens Barrichello (BRA/Honda) +1 krug
16. Adrian Sutil (NJEM/Force India) +2 kruga
17. Kazuki Nakajima (JAP/Williams) +2 kruga
18. Giancarlo Fisichella (ITA/Force India) +2 kruga
19. Nelson Piquet (BRA/Renault) nije završio
20. David Coulthard (VB/Red Bull) nije završio

Ukupni poredak vozača:
1. Lewis Hamilton 98
2. Felipe Massa 97
3. Kimi Räikkönen 75
4. Robert Kubica 75
5. Fernando Alonso 61
6. Nick Heidfeld 60
7. Heikki Kovalainen 53
8. Sebastian Vettel 35
9. Jarno Trulli 31
10. Timo Glock 25
11. Mark Webber 21
12. Nelson Piquet 19
13. Nico Rosberg 17
14. Rubens Barrichello 11
15. Kazuki Nakajima 9
16. David Coulthard 8
17. Sebastian Bourdais 4
18. Jenson Button 3

Ukupni poredak konstruktora:
1. Ferrari 172
2. McLaren-Mercedes 151
3. BMW Sauber 135
4. Renault 80
5. Toyota 56
6. Toro Rosso-Ferrari 39
7. Red Bull-Renault 29
8. Williams-Toyota 26
9. Honda 14
10. Force India 0
11. Super Aguri nije završio sezonu

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!