Zimski sportovi

Vatrometna Super subota

Ante Jukić • nedjelja, 26.10.2008.
Vatrometna Super subota

U subotu je na led izašlo svih 30 NHL momčadi. Od pregršt zanimljivih utakmica vrijedi izdvojiti one u Dallasu i Chicagu, gdje su do teško zasluženih pobjeda došli Capitalsi i Red Wingsi, te "bitku za Ontario", koja je pripala Toronto Maple Leafsima...

Momčadi koje su uoči početka sezone svi stručnjaci svrstali u najuži krug kandidata za vrh Istočne konferencije susrele su se sinoć u Madison Square Gardenu. Iako su Penguinsi samo osam sekundi prije kraja imali pobjedu u "džepu", pogodak Nikolaja Žerdeva, pa onda i Fredrika Sjostroma u odlučujućoj seriji kaznenih udaraca donijeli su Rangersima osmu pobjedu u sezoni.

Prve dvije trećine utakmice u potpunosti su pripale Penguinsima, koji su golovima Sydora i Crosbyja osigurali dva gola prednosti prije ulaska u posljednjih dvadeset minuta utakmice. Nadu domaćinima početkom treće trećine vratio je Markus Naslund, a već spomenuti Žerdev i Sjostrom pobrinuli su se za produljenje vrlo neugodnog niza za Penguinse. Crosby, Malkin i "društvo", naime, prošle sezone nijednom nisu slavili u Madison Square Gardenu (poraženi u sva četiri međusobna dvoboja regularnog dijela sezone), koji se polako pretvara u dvoranu koju jedni od glavnih pretendenata za Stanley Cup ove sezone najmanje vole vidjeti.

Kandidati za naslov, barem na "papiru" definitivno nisu hokejaši Toronta, no Maple Leafsima je u ovom trenutku dovoljno što su uspjeli spojiti dvije pobjede zaredom, po prvi puta u ovoj sezoni. Pa ako tome dodamo činjenicu da je ova najnovija stigla protiv jednog od najvećih rivala, Ottawa Senatorsa, eto razloga za zadovoljstvo u redovima najpopularnijeg kanadskog kluba.

"Bitka za Ontario" očekivano je ponudila čvrst i agresivan hokej, "na nož" što bi se reklo. Slično kao i večer prije protiv Ducksa, Senatorsi su i u Air Canada Centru gotovo cijelu utakmicu lovili prednost protivnika, da bi na kraju ostali "prekratki" za jedan gol. Zahvaljujući pogocima Moorea i Grabovskog Maple Leafsi su početkom druge trećine imali vodstvo 2:0, koje je prije ulaska u posljednji period prepolovio Donovan. Utakmicu je golom šest i pol minuta prije kraja odlučio Ponikarovsky, a sve što su gosti do isteka 60 minuta uspjeli učiniti bio je pogodak McAmmonda, za konačnih 3:2 Maple Leafsa.

Upravo bi se utakmica protiv Senatorsa mogla pokazati kao prekretnica za Duckse iz Anaheima, koji su prilično "klimavo" ušli u novu sezonu. Nakon što su noć prije odnijeli dva boda iz kanadske prijestolnice, Ducksi su sinoć napravili "dar-mar" i u Montrealu, tako da sada sve to puno ljepše izgleda iz perspektive prvaka od prije dvije sezone.

Dvoboj Ducksa i Canadiensa bio je prepun golova i preokreta. Već u petoj minuti utakmice gosti su imali 2:0 (Huskins i Getzlaf), ali Habsi vrlo brzo uzvraćaju udarac, tako da u drugoj minuti druge trećine na semaforu stoji 3:2 za domaću momčad (Tanguay, Koivu i Kostopoulos). Uslijedio je tada pravi "blitz-krieg" Ducksa, koji postižu četiri uzastopna pogotka (Perry, Kunitz, Moen i Sellane), nakon kojih domaćini više nisu imali snage ni vremena za preokret. Uspjeli su jedino, drugim pogotkom Tanguaya, malo ublažiti poraz.

Najspektakularnije i najefikasnije utakmice večeri odigrane su u Dallasu i Chicagu. Obje su završile rezultatom 6:5, obje su odlučene tek nakon produžetaka (za rješenje one u Chicagu trebali su i kazneni udarci), i u obje su slavili gosti.

Dvoboj u Teksasu obilježili su preokreti i odlične partije ruskih igrača. Iako vam pri spominjanju Rusa u Capitalsima prvi na pamet pada Alex Ovečkin, svjetla reflektora ovog puta zaslužili su neki drugi igrači. Sergej Fedorov je s dva gola došao do brojke od ukupno 475, čime je postao najefikasniji ruski igrač u povijesti HNL-a. ostavivši na drugom mjestu Aleksandera Mogilnyja (475). Drugi Rus koji je obilježio utakmicu protiv Starsa bio je Aleksander Semin, čiji je pogodak u trećoj minuti produžetka prekinuo seriju Capitalsa od tri uzastopna poraza.

Seriju, pak, Red Wingsa od tri uzastopne pobjede umalo su prekinuli Blackhawksi, koji su na kraju druge trećine dvoboja u Chicago vodili 4:2, a zatim se nakon deset minuta odlučujućeg perioda našli u zaostatku od jednog pogotka. Ipak, da ne ode baš sve u "vjetar" pobrinuo se Patrick Kane, čiji je pogodak za 5:5, ispostavit će se na kraju, Blackhawksima osigurao bod. Budući da u produžetku nismo vidjeli pogodak, pobjednik je odlučen kaznenim udarcima, nakon kojih se u junaka Red Wingsa još jednom prometnuo Marian Hossa. Uz to što je zabio odlučujući penal, slovački napadač se u listu strijelaca upisao i u regularnom dijelu utakmice, čime je nastavio u "stilu" od prethodne večeri, kada je predvodio Detroit do pobjede nad Thrashersima.

Od ostalih utakmica iz bogatog noćašnjeg rasporeda, vrijedi izdvojiti drugi poraz Sabresa u novoj sezoni. Nakon izvođenja kaznenih udaraca bolji je bio Colorado (1:1 u regularnom dijelu), koji je ovim slavljem došao do pete uzastopne pobjede, nakon što su sezonu otvorili s tri poraza.

U formi se polako dižu i Flyersi, koji su još jednom bili bolji od New Jersey Devilsa. Nakon što su večer prije uvjerljivo slavili u Newarku, Flyersi su na domaćem ledu do pobjede došli nakon produžetaka, budući da je regularni dio utakmice okončan rezultatom 2:2. Pobjednički gol za Flyerse, kojima je ovo tek druga pobjeda u novoj sezoni, zabio je Jeff Carter.

Domaće su pobjede noćas ostvarili i Boston, Nashville, Minnesota, St. Louis, te Vancouver dok su uspješni gosti bili Calgary (4:1 kod Coyotesa), Carolina (s 4:3 bolja od Islandersa) i San Jose, koji je bez problema (3:0) apsolvirao Tampu.

NHL, rezultati, 25.10.2008: Philadelphia - New Jersey 3:2 (OT), Boston - Atlanta 5:4, Toronto - Ottawa 3:2, Montreal - Anaheim 4:6, NY Islanders - Carolina 3:4, NY Rangers - Pittsburgh 3:2 (SO), Tampa Bay - San Jose 0:3, Nashville - Los Angeles 5:4, Minnesota - Columbus 2:1, Dallas - Washington 5:6 (OT), Chicago - Detroit 5:6 (SO), St. Louis - Florida 4:0, Colorado - Buffalo 2:1, Vancouver - Edmonton 6:3, Phoenix - Calgary 1:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!