Packe

Perla chorvatského fotbalu

Tomislav Pacak • petak, 03.10.2008.
Perla chorvatského fotbalu
Foto: Davor Sajko

Tužan je i žalostan način na koji se Dinamo prati i tretira u hrvatskim medijima. Iako se radi o klubu koji je proteklih godina nedvojbeno i uvjerljivo lokomotiva hrvatskog klupskog nogometa, maksimirskom klubu pronalaze se samo minusi, afere i skandali, dok se uspjesi tretiraju "drugorazrednima", očekivanima i nimalo hvale vrijednima...

Nevjerojatno izgledaju naslovnice hrvatskih portala ni 12 sati nakon Dinamovog uspjeha. Jer, za Dinamo je Liga Uefe uspjeh, ostalim klubovima Prve HNL to je godinama samo san. No, prve vijesti danas nisu ni sjajni Mandžukić ni srčanost zagrebačke momčadi, ni riskantna, ali na kraju dobitna kombinacija trenera Ivankovića.

Ne, glavne vijesti su je li neki navijač na Plesu uhićen, što su Dinamovci pjevali u svlačionici, i da se Zdravko Mamić nije skinuo na Plesu. Pazite, 12 sati nakon utakmice! Ni izjave igrača ni Ivanković ni komentar Čeha koji su komplimentirali Dinamu nego jedan uhićeni navijač. Sramotno i nepošteno, posebno kad ti isti godinu dana pišu kako bi za ovaj Dinamo plasman u Ligu Uefe bio uspjeh.

Slika koju mediji ostavljaju u javnosti nema veze sa stvarnošću ni po kojoj osnovi. Hrvati su proteklih dana čitali o "silnim neredima u Pragu", premda se to jednostavno - nije dogodilo. Bad Blue Boysi su nam u razgovoru za jutarnjim doručkom u hotelu rekli - zovu nas od doma i pitaju zašto smo razrušili Prag, a mi ih pitamo - odakle vam to. Da, bilo je i uhićenih nakon sukoba s policijom, ali generalno, Boysi su u Pragu bili uzorni. Na utakmici, štoviše, sjajni. I ne, ne pišem ovo pod prisilom spomenutih Boysa.

Ugodno nas je iznenadio stav navijača prema Dinamovom rezultatu, koji je puno pozitivniji nego što bi stekao dojam neutralni promatrač. "Stvari treba staviti u perspektivu i reći da je ovo veliki uspjeh"; nevjerojatno je da tako razmišlja pravi navijač, a istovremeno ozbiljni i "ozbiljni" novinari ne mogu doći do takvog zaključka. Koji je jedini ispravan.

"Dinamo se provukao", "pobjeda za mazanje očiju", "užasna Sparta"; to su objašnjenja Dinamove pobjede. Kao da je Dinamo Chelsea pa bi protiv Sparte trebao proći sa 6:0. Kao da mi to trebamo očekivati, kao da bi Dinamo lakoćom trebao dolaziti do Lige Uefe. I kao da je to nekakav prosječan rezultat koji nikoga ne treba posebno veseliti.

Da, Liga Uefe nije neki poseban domet za pravi europski klub. Ako uzmemo 32 kluba u Ligi prvaka i njih 40 u Ligi Uefe, Dinamo je ovako osigurao status "jedne od 72 najbolje momčadi u Europi". I da, Sparta je protivnik iz četvrtog europskog razreda, ako pretpostavimo da je Manchester United prvi, Šahtar drugi, a Paris SG treći. No, i Dinamo je iz tog razreda. Ako ne i nižeg, s obzirom da je Sparta ta koja je bila nositelj. I Česi nisu nikakvi amateri niti neozbiljna momčad, već ozbiljno organiziran klub koji je u Europi učinio i predstavlja dosta više od Dinama proteklih deset godina. Za takav Dinamo je onda ovakav rezultat - uspjeh.

Zamislite, Dinamo će ove sezone odigrati barem 12 europskih utakmica, a tko god bude prvak Europe odigrat će 13. Nije li i to nekakva perspektiva? Da, prvak Europe te će igrati protiv Barcelone ili Intera, a Dinamo protiv Linfielda, Domžala i Sparte, no ipak su to europske utakmice. I čine Dinamo europskim klubom, koliko god to nekima neodgovaralo. Dinamo je sada nekakva konstanta, u tom je, europskom, društvu, što je ostatku hrvatskih klubova tek neispunjena želja.

Ali svejedno se taj uspjeh marginalizira i podcjenjuje, kao i momčad te trenera, dok se dva poraza Slaven Belupa predstavlja kao ogroman uspjeh i "smjerokaz kako hrvatski klub trena funkcionirati". Uz dužno poštovanje prema Koprivničancima, koji su zaista odigrali na najvišoj razini mogućnost protiv CSKA, nije li Dinamo učinio mnogo više?

Ne samo ove sezone, već i proteklih godina. Uz sve te silne "neuspjehe", poraze, neispunjene "božićne snove", Dinamo je lokomotiva hrvatskog nogometa. Gdje bi hrvatski klupski koeficijent bio da nema tog "slabog, pogrešno vođenog i neuspješnog" Dinama? Nigdje, u europskom podrumu.

Zar se ne može u nekom trenutku, posebno kad se premaše ciljevi i očekivanja, pa se uđe u Ligu Uefe gdje će sve biti samo bonus, jednostavno uživati u tome? Noć sam proveo s hrpom ljudi koji su bili jednostavno presretni zbog - Dinama. Možemo li onda, bar na dan, reći da je Dinamo - uspio. Da je napravio pravu stvar, da je učinio dobro za hrvatski nogomet, da je (opet) Ivanković od hrpe klinaca i nedokazanih prinova stvorio rezultat koji je hvale vrijedan?

Iako je Dinamo europski gledano "patuljak", čak se i vani njegovi uspjesi više cijene nego u Hrvatskoj. Zapamtio sam naziv teksta o Dinamu u Spartinom vodiču za utakmicu - Dinamo Záhreb - Perla chorvatského fotbalu.

Dinamo to jest, pa bi bilo zaista pošteno da se oko Maksimira sagradi atmosfera koja odgovara najboljem hrvatskom klubu, a ne zadnjoj momčadi Treće HNL Sjever. Navodno želimo europski Dinamo, dobili smo ga. U dvije godine barem 24 europske utakmice, to neće biti lako doseći ni Chelseaju i Manchester Unitedu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!