Zimski sportovi

Počinje novo NHL ludilo

Krešimir Ferlak • utorak, 30.09.2008.
Počinje novo NHL ludilo

Europski kontinent ponovno će biti poprište otvaranja američko-kanadske hokejske lige. Nakon uspješnog eksperimenta s Londonom, NHL sada stiže u Češku i Švedsku. Točnije, Prag i Stockholm će 4. i 5. listopada ugostiti Tampu i Rangerse, odnosno Pittsburgh i Ottawu...

Ljeto je za NHL igrače i klubove bilo dugo, ali i puno događanja. Mnoge ekipe su promijenile izgled i s novim nadanjima i željama dočekuju izazove nove sezone. Favorite je teško izdvojiti, ali Detroit Red Wingsi, branitelji naslova, ponovno kotiraju najbolje. Međutim, sezona je duga i svašta se može dogoditi, a NHL gotovo svake godine donese nekoliko iznenađenja. Ovdje donosimo najavu sezone, pa da se može vidjeti tko barem na papiru djeluje moćno, a koje će ekipe svoju šansu čekati iz drugog plana.

Istočna konferencija

Divizija Atlantic

Pittsburgh Penguins – Penguinsi su prošle sezone bili na korak do naslova. Zaustavljeni su, zasluženo, u finalu od Detroita, ali po mnogima su propustili svoju veliku šansu. Jer Pittsburgh je ostao bez dosta igrača na ljeto. Hossa, Malone, Roberts, Ruutu više nisu u Mellon Areni. Ipak, stigli su Miroslav Šatan i Ruslan Fedotenko iz Islandersa da popune praznine, te stručnjak za prljave poslove Matt Cooke. Sidney Crosby i Evgeni Malkin će naravno predvoditi klub i o njima najviše ovisi kako će Penguinsi izgledati. Sergej Gončar u obrani i Marc-Andre Fleury na golu će sigurno dati svoj doprinos.

Prognoza: Momčad koja ima Crosbya i Malkina svakoga može dobiti. Ponovna borba za vrh Istoka je sasvim izvjesna.

New Jersey Devils – Momčad iz Newarka je već standardno dobra ekipa. U zadnjih nekoliko godina ipak ne u borbi za sam vrh. Ovo ljeto su jako dobro poslovali. U klub su vraćeni nekadašnji asovi, Brian Rolston i Bobby Holik, pa to dodatno podiže šanse Devilsa u borbi za sam vrh. Brian Gionta, Zach Parise i Patrik Elias su i dalje tu i spremni odigrati još bolje nego prošle godine. Problema bi moglo biti u obrani, ali svima njima će leđa čuvati Martin Brodeur pa previše brige nema. Devilsi su odlična, čvrsta i iskusna momčad i ako se sve poklopi bit će opasni za sve.

Prognoza: Polufinale Istoka.

New York Rangers – Dečki s Broadwaya u potpuno novom ruhu, ali s istim ambicijama, dočekuju novu sezonu. U svlačionici Rangersa više ne stanuju Jaromir Jagr, Martin Straka i Brendan Shanahan. Jagr je otišao za novcima u Rusiju, Straka se vratio doma, dok će Shanahan još odlučiti da li će se vratiti. Ipak, nije bilo dugo plakanja za Jagrom i ekipom. Nova lica u Rangersima su Markus Naslund, Nikolai Zherdev, Wade Redden i Dmitri Kalinin. Sve to pokazuje da su Rangersi postavili ciljeve jako visoko, a uz nove snage Rangerse će predvoditi i Scott Gomez, Chris Drury, Michal Rozsival, te čudotvorac na golu, Henrik Lundqvist. Vjerni navijači Rangersa imaju velika očekivanja, ali ovi Rangersi ih mogu ispuniti. Najveći problem bi mogla biti neuigranost ekipe.

Prognoza: Borba za Stanley Cup.

Philadelphia Flyers – Philadelphia je prošle sezone na mala vrata ušla u doigravanje, a ove godine će pokušati nešto slično. Iako su stigli do finala konferencije, teško da će ove godine imati snage za to. Momčad su napustili Jason Smith i R.J. Umberger, a došli su Aaron Asham i Ossi Vaananen. Momčad se, dakle, nije puno promijenila. Mike Richards, Daniel Briere, Simon Gagne i Kimmo Timonen će predvoditi ekipu i od njihovog doprinosa će uvelike ovisiti rezultati Flyersa. Martin Biron na golu će također morati odraditi odličnu sezonu ako Philadelphia misli računati na uspjehe.

Prognoza: Prvi krug doigravanja.

New York Islanders – Prošle sezone su očekivano ostali posljednji u diviziji, a i ove ih vjerojatno čeka slična sudbina. U ovu sezonu će ih povesti i novi trener. Teda Nolana je na klupi zamijenio debitant Scott Gordon, a momčad se i nije puno mijenjala. Ipak, dolasci, prije svih, Marka Streita, zatim i Douga Weighta trebali bi malo razbuditi ekipu. Napadački, momčad će predvoditi Mike Comrie, Bill Guerin i mlada nada Kyle Okposo, dok će osim Streita za obrambeni dio trebati velika sezona vratara Ricka DiPietra. Ipak, da se i sve stvari poslože na Long Islandu onako kako priželjkuju, bit će im jako teško ući među osam najboljih momčadi Istoka.

Prognoza: Ništa od doigravanja.

Divizija Sjeveroistok

Montreal Canadiens – Nakon vrlo opreznih najava, Montreal je odigrao sjajnu prošlu sezonu i osvojio Istočnu konferenciju. Malo su sve pokvarili ispadanjem u drugom krugu doigravanja, ali ove sezone su spremni za velike stvari. Momčad nisu previše mijenjali, otišli su odlični branič Mark Streit i napadač Michael Ryder, ali stigla su dva velika pojačanja. Alex Tanguay i Robert Lang trebali bi Habsima dati još više rješenja u napadu. Kapetan Saku Koivu je i dalje tu, kao i vođa napada Aleksej Kovalev, a tu su i odlična braća Kostitsyn, kao i Tomaš Plekanec. Obranu predvode vrhunski Andrej Markov i Roman Hamrlik, ali uz njih je dosta mladih igrača i vrlo dobri, ali neiskusni golman Carey Price, pa bi moglo biti malih problema u tom dijelu igre.

Prognoza: Borba za sam vrh konferencije.

Ottawa Senators – Ottawa je prošle sezone krenula fantastično, najbolje u ligi, a onda su doživjeli veliki pad i na kraju jedva izborili play-off. Ljetna pauza bila je puna promjena. Craig Hartsburg novi je trener Senatorsa i najavljuje bolja vremena. Otišli su braniči Wade Redden i Andrej Meszaros, a kao zamjene stigli su Jason Smith i Filip Kuba. Nema više ni problematičnog vratara Raya Emeryja. Trojac koji vodi Ottawu je već poznat; kapetan Daniel Alfredsson, kreator igre Jason Spezza i strijelac Dany Heatley. Od njih će ponajviše ovisiti uspjeh Senatorsa, a veliki doprinos se očekuje i od Mikea Fishera i Antoinea Vermettea. Na visini zadatka morat će biti i branič Anton Volčenkov ako Ottawa želi igrati važniju ulogu ove sezone.

Prognoza: Velika borba za doigravanje.

Boston Bruins – Predvođeni odličnim trenerom Claudeom Julienom Bruinsi su prošle sezone pomalo iznenađujuće ušli u doigravanje. Ove sezone žele najmanje ponavljanje tog uspjeha. Zdeno Chara je kapetan i vođa ove ekipe, a Marc Savard vodi glavnu riječ u napadu. Marco Strum, Phil Kessel i novopridošli Michael Ryder će biti zaduženi da se protivničke mreže čim više tresu. Veliki poticaj za Boston je i povratak odličnog napadača Patricea Bergerona koji je propustio gotovo cijelu prošlu sezonu nakon teške ozljede vrata i glave na utakmici protiv Philadelphije. Tim Thomas na vratima želi ponoviti prošlu sezonu, što znači igrati odlično. Boston je dobar, ali konkurencija je jaka i bit će zanimljiva borba.

Prognoza: Velika borba za play-off.

Buffalo Sabres – Čini se da su veliki dani Buffala od prije dvije i tri sezone iza nas. Prošle sezone nisu izborili doigravanje, a preko ljeta nisu puno mijenjali stvari i bit će teško izbjeći istu sudbinu. Thomas Vanek, Jason Pominville, Derek Roy i Maksim Afinogenov su odlični igrači, ali trebat će puno pomoći trećeg i četvrtog napada da se Sabresi dovuku blizu doigravanja. U obranu se vraća i stari lisac Teppo Numminen, a tu su i Jaroslav Spaček i Toni Lydman. Vratar Ryan Miller će tražiti formu od prije dvije sezone koja je dovela Buffalo u finale konferencije. Kad se sve ovo zbroji, vidi se da Sabresi nisu loša momčad, ali iskreno, nemam previše povjerenja da će uspjeti daleko dogurati.

Prognoza: Borba za doigravanje.

Toronto Maple Leafs – U Torontu su ipak malo stali na zemlju. Ove sezone, kao inače, nema velikih najava, momčad je u stvaranju i svi su svjesni toga. Mats Sundin još razmišlja o nastavku karijere i za sada ga nema u momčadi. Toronto su napustili Bryan McCabe, Darcy Tucker i Kyle Wellwood, a stigli su Niklas Hagman, Mike Van Ryn i Ryan Hollweg. Osim golmana Vese Toskale i braniča Tomaša Kaberlea i Pavela Kubine, pravih zvijezda više nema. Najveće pojačanje za Leafse je odlični trener Ron Wilson kojem treba dati vremena da posloži tu mladu momčad. Od Nika Antropova, Jasona Blakea i Alexa Steena se pak očekuje da nešto naprave u napadu. Mlada je to momčad koja bi mogla nekima pomrsiti račune i bit će zanimljivo gledati Toronto bez Sundina.

Prognoza: Ništa od doigravanja.

Divizija Jugoistok

Washington Capitals – Početkom prosinca prošle godine činilo se kako je još jedna loša sezona u jeku za Capse. No, tada za kormilo dolazi Bruce Boudreau i stvari su se počele mijenjati. Mladu, ali talentiranu momčad je odlično posložio i stigli su do vrha divizije i doigravanja. Aleksandar Ovečkin, osvajač MVP nagrade, predvodi Washington i od njega se ponovno očekuje eksplozija. Uz njega Nicklas Backstrom, Sergej Fedorov, Aleksandar Semin i Michael Nylander čine napad kakav može probiti baš svaku obranu. Mike Green i iskusni Tom Poti najbitniji su igrači obrane Capsa, a na vratima je legendu Olafa Kolziga zamijenio Jose Theodore. Sve to daje Washingtonu veliku nadu da će ova sezona biti još bolja, a kada u momčadi imate Ovečkina onda je uistinu sve moguće.

Prognoza: Polufinale Istoka, a možda i dalje.

Carolina Hurricanes – Prvaci otprije tri sezone, nakon osvojenog naslova nisu vidjeli doigravanje. Momčad nije loša, ali mnogo ozljeda važnih igrača obilježilo je zadnje dvije godine. Eric Staal je potpisao novi dugogodišnji ugovor i uskoro će od sadašnjeg kapetana Roda Brind'Amoura preuzeti ulogu vođe ekipe. Uz njih dvojicu važne će uloge igrati i Ray Whitney i Sergej Samsonov. Legendarni branič Glen Wesley je završio karijeru, a u zamjenu je stigao mladi i odlični Finac Joni Pitkanen. František Kaberle i Niclas Wallin su stalna kvaliteta obrane. Cam Ward će čuvati vrata i tražiti formu od prije tri sezone. Mnogo stvari se treba posložiti za dobru sezonu Caroline, ali ako ih malo zaobiđu ozljede, sve je moguće.

Prognoza: Borba za doigravanje.

Florida Panthers – Florida je tijekom ljeta ostala bez svoje legende i najboljeg strijelca u povijesti ekipe, Ollija Jokinena. Bit će zanimljivo vidjeti kako će momčad funkcionirati bez njega. Nema više ni trenera Jacquesa Martina, za kormilom ga je zamijenio Peter DeBoer. Najjača strana Panthersima bi trebala biti obrana. Tomaš Vokoun je izvrstan golman, a uz odličnog Jaya Bouwmeestera u momčad su stigli Bryan McCabe i Keith Ballard. Bez Jokinena u napadu puno se očekuje od Nathana Hortona, Stephena Weissa i Rostislava Olesza, kao i od pojačanja iz Caroline Coryja Stillmana. Ovo je momčad koja zasigurno ima potencijala, ali i sigurno će im trebati vremena za uigravanje, a u ovako žestokoj konkurenciji ga nema mnogo.

Prognoza: Ništa od doigravanja.

Atlanta Thrashers – Nakon slabe prošle sezone, Atlanta se pokušava dići na noge, ali bez obzira na nekoliko pojačanja, čini se da Thrashersi i dalje kaskaju za konkurencijom. Ilja Kovalčuk je glavni igrač momčadi i o njemu će puno toga ovisiti. Iz Chicaga je stigao Jason Williams koji bi trebao zaigrati s Kovalčukom u napadu. Tu je starosjedioc Slava Kozlov, kao i bivši dvojac Penguinsa Eric Christensen i Colby Armstrong. Branič Tobias Enstrom nakon odlične prve sezone želi nastaviti napredak, a u tome će mu pripomagati iskusni Nicklas Havelid te Mathieu Schneider, veliko pojačanje koje je prije par dana stiglo iz Anaheima. Finski vratar Kari Lehtonen čvrsto drži svoju jedinicu na golu. Atlanta ima solidnu momčad, ali čini se da je za veće uspjehe to puno premalo.

Prognoza: Ništa od doigravanja.

Tampa Bay Lightning – Nakon prošlosezonskog posljednjeg mjesta u ligi, u Tampi se preko ljeta puno poslovalo. Puno i na prvi pogled vrlo dobro. Uzeli su Stevena Stamkosa kao prvi izbor drafta i čini se napravili pravi posao s tim potezom. Iz Pittsburgha su stigli Gary Roberts i Ryan Malone, iz Phoenixa Radim Vrbata, iz Atlante dobri, stari Mark Recchi, a vratili su i Vaclava Prospala. Napad će predvoditi njihov kultni dvojac Vincent Lecavalier i Martin St.Louis. U obranu su stigli odlični Andrej Meszaros i Matt Carle, ali je otišao iskusni dvojac, Dan Boyle i Filip Kuba. Na vratima bi moglo biti problema jer trenutno sigurno ne djeluju ni Mike Smith ni Olaf Kolzig. Nema više ni legendarnog i britkog trenera Johna Tortorelle, a tu je Barry Melrose. Dobra, ali potpuno nova ekipa koja bi mogla sve iznenaditi.

Prognoza: Borba za play-off.

Zapadna konferencija

Divizija Central

Detroit Red Wings – Detroit je projurio prošlom sezonom i uzeo četvrti naslov u 11 godina. Dominirali su i regularnim dijelom i doigravanjem i zasluženo uzeli Stanley Cup. Aktualni prvaci nisu mnogo radili preko ljeta, ali su još pojačali ekipu. Otišao je od važnijih igrača samo Dominik Hašek, koji je po drugi puta umirovljen, ali ionako je već bio rezerva Chrisu Osgoodu. U rubrici dolasci samo jedno ime, ali kakvo. Marian Hossa je zamijenio dres Pittsburgha onim Detroita sa samo jednom željom – uzeti naslov. Henrik Zetterberg, Pavel Datsyuk, Tomas Holmstrom i Johan Franzen će zasigurno ponovno puniti protivničke mreže. U obrani vlada kapetan i ponajbolji branič svih vremena Nicklas Lidstrom, a pomagat će mu Brian Rafalski, Niklas Kronwall i bezvremenski Chris Chelios. Da, sve je jasno, ovo je najjača momčad lige.

Prognoza: Prvi favoriti za novi naslov.

Nashville Predators – Prije prošle sezone svi su otpisali Nashville, pa su ipak ušli u doigravanje i namučili Detroit. Ove sezone, slična priča. Aleks Radulov se vratio u Rusiju, Marek Zidlicky otišao u Minnesotu, a Steve Sullivan i dalje nije spreman. Pravih zamjena za ove igrače nemaju, pokušat će ih pronaći među mladima. Jason Arnott, J.P.Dumont, Martin Erat i David Legwand će biti primjer svima u klubu svojim radom i zalaganjem. Od braniča Ryana Sutera i Shea Webera očekuje se potpuna afirmacija, kao i od vrlo perspektivnog vratara Dana Ellisa. Legendarni Barry Trotz, jedini trener kojeg je Nashville ikada imao, zacijelo će ponovno pronaći način da ukomponira dobru i čvrstu ekipu.

Prognoza: Teško će do doigravanja.

Chicago Blackhawks – Prošle sezone su bili hit lige i za malo propustili doigravanje. Ove sezone cilj im je barem prvi krug. Brian Campbell, fantastični branič, bio je jedan od najtraženijih igrača ljeta, a završio je u Blackhawksima. Uz njega stigao je vratar Cristobal Huet, a otišao iskusni Robert Lang. Napadački mladi dvojac Patrick Kane i Jonathan Toews na leđima će imati veliku odgovornost, a pripomagat će im odlični Patrick Sharp i svi se nadamo, napokon zdravi i spremni Martin Havlat. Osim Campbella, u obrani je odlični Duncan Keith, ali osim njih dvojice nemaju vrhunski braniča i to bi moglo predstavljati problem. Osim Hueta, na vratima je i legendarni Nikolaj Khabibulin, ali su sve glasnije priče o njegovom tradeu.

Prognoza: Prvi krug doigravanja.

Columbus Blue Jackets – Je li ovo napokon sezona prvog doigravanja za Columbus? To se svi pitaju, a za odgovor će trebati ipak pričekati. Dobra je to ekipa, samo je pitanje koliko je zapravo dobra. Rick Nash i dalje predvodi momčad, a stigli su R.J. Umberger i Kristian Huselius. U napadu više nema Nikolaja Žerdeva i Davida Vybornyja. U obrani puno promjena. Fedor Tyutin, Christian Backman i Mike Commodore su nova imena, ali nema više Rona Hainseyja. Puno se očekuje i od mladih Jakuba Voračeka i nove ruske nade Nikite Filatova. Columbus je svake godine bio sve bolji, čini se da su i ovoga puta nastavili trend, jedino bi neuigranost mogla biti mali problem jer su dosta promijenili ekipu.

Prognoza: Teška borba za doigravanje.

St. Louis Blues - Bluzeri će ponovno spojem iskustva i mladosti pokušati nešto učiniti, u zadnje vrijeme im baš nije uspijevalo, teško će i ovoga puta. Na humanitarnom golf turniru uoči sezone izgubili su Erica Johsnona, najperspektivnijeg braniča u klubu, koji je nakon ozljede koljena izgubljen za sezonu. Eric Brewer i Jay McKee će predvoditi obranu svojim iskustvom. U napadu Paul Kariya, Andy McDonald, Brad Boyes i iskusni Keith Tkachuk bit će zaduženi za golove i asistencije. Osim njih, puno se očekuje od Patrika Berglunda. Mladi švedski rookie trebao bi pokazati zašto ga svi smatraju jednim od najperspektivnijih napadača svijeta.

Prognoza: Ništa od doigravanja.

Divizija Sjeverozapad

Minnesota Wild – Momčadi iskusnog Jacquesa Lemmairea uvijek je krasila odlična obrana. Iznimka nije niti njegova Minnesota, momčad koja je prošle godine uzela prvo mjesto u diviziji, ali ispala već u prvom krugu doigravanja. Vratar Niklas Backstrom i nekoliko vrhunskih braniča predvođenih Kimom Johnssonom, Martinom Skoulom i Brentom Burnsom pokazatelj su da Minnesota na obrani gradi svoj uspjeh. To potvrđuje i dolazak odličnog češkog braniča Mareka Zidlickyja. U napadu su ostali bez Pavola Demitre i Briana Rolstona, ali dolasci Andrewa Brunettea, Antti Miettinena i iskusnog Owena Nolana to bi trebali pokriti. Marian Gaborik će biti čovjek od kojeg se najviše očekuje u napadu, a do njega je odmah Mikko Koivu. Minnesota je i dalje čvrsta i odlična i borit će se za velike stvari.

Prognoza: Polufinale Zapada.

Colorado Avalanche – Ekipa iz Denvera prošle je sezone u polufinalu konferencije dobila metlu od Detroita, ali sam ulazak u polufinale bio je solidan uspjeh. Najvažnija vijest za njih je da je kapetan i legenda kluba Joe Sakic odlučio nastaviti karijeru. Stigli su Darcy Tucker i vratar Andrew Raycroft iz Toronta. Vrhunski mladi igrači Paul Stastny,Wojtek Wolski i Marek Svatos igrat će važne uloge, a tu je i dalje požrtvovni Ryan Smyth. Obranu nisu puno mijenjali, imena Adama Footea, Scotta Hannana i Johna-Micheale Lilesa dovoljno govore. Problem bi mogla biti pozicija vratara, ali ako to uspiju srediti i ako ih, za razliku od prošle sezone, zaobiđu ozljede, bit će opasan protivnik za sve.

Prognoza: Prvi krug doigravanja.

Calgary Flames – Nakon još jedne razočaravajuće sezone, momčad Mikea Keenana želi napraviti iskorak. Za odlazak u tom smjeru doveli su Todda Bertuzzija i Mikea Cammalerija. Prvog za gužve pred golom, a drugog da donese 30 pogodaka u sezoni. Kapetan Jarome Iginla će kao i obično dati svoj veliki doprinos, a slično se očekuje i od Daymonda Langkowa i Matthewa Lombardija. U ekipi više nema Alexa Tanguaya i Kristiana Huseliusa. Dion Phaneuf i Robyn Regehr predvode obranu, a posljednja velika prepreka za protivnike je Miikka Kiprusoff. Dobra ekipa, čvrsta, ali ne baš za sam vrh.

Prognoza: Prvi krug doigravanja.

Edmonton Oilers – Prošlu sezonu prepunu ozljeda bitnih igrača Oilersi su iskoristili za afirmiranje mladih snaga i uglavnom uspjeli. Shawn Horcoff je sada spreman za igru, a od njega i Aleša Hemskyja očekuje se najviše dobrih stvari u napadu. Novopridošli Erik Cole te Fernando Pisani i jedan od tih mladih lavova, Sam Gagner, trebali bi pridonijeti što boljem napadačkom učinku. Uz zdravog Sheldona Souraya imat će veliki doprinos braniča u napadačkom dijelu, a Lubomir Visnovsky, koji je stigao iz Los Angelesa, sa Sourayem bi trebao činiti vrhunski tandem. Mathieu Garon je prvi vratar i trebat će mu vrhunska sezona ako želi odvesti Oilerse do doigravanja.

Prognoza: Borba za doigravanje.

Vancouver Canucks – Nakon velikih najava i katastrofalne sezone, u Vancouveru su se pokrili ušima i najavili promjene. I, napravili su ih. Dvije legende i ikone kluba više ne stanuju u Vancouveru. Markus Naslund, najbolji strijelac u povijesti kluba, otišao je u Rangerse, a Trevor Linden rekao zbogom hokeju. Za takve igrače nema pravih zamjena, ali nešto slično će probati napraviti Pavol Demitra i Steve Bernier. Potonji se spominje kao centar za braću Sedin koji će ponovno predvoditi napad Canucksa. Ipak, obrana je glavna snaga. Vancouver ima jednu od najboljih obrana u ligi, koju predvode Matthias Ohlund, Sami Salo i Kevin Bieksa. Roberto Luongo na vratima najavljuje bolje dane za sebe i ekipu. Ipak, problem postizanja pogodaka i dalje bi mogao biti glavna boljka.

Prognoza: Borba za doigravanje.

Divizija Pacific

San Jose Sharks – Nakon još jednog odličnog regularnog dijela sezone, stiglo je novo razočaranje u doigravanju. I stiglo je vrijeme za promjene. Ron Wilson više nije trener Sharksa, zamijenio ga je Todd McLellan koji je do ove sezone bio pomoćnik u Detroitu. Momčad se, ipak, nije puno mijenjala, barem što se napadača tiče. Joe Thronton će ponovno predvoditi momčad, kapetan Patrick Marleau će dati svoj doprinos, kao i odlični strijelac Jonathan Cheechoo i iskusni lisac Jeremy Roenick. Obrana je pak dobila dva velika pojačanja. Rob Blake i Dan Boyle će još učvrstiti i inače čvrstu obranu Sharksa koju još čine Christian Ehrhoff i naše gore list Marc-Edouard Vlasic. Momčad je dakle i dalje odlična, jaka i spremna za velike stvari. Vidjet ćemo hoće li novi trener iz Detroita donijeti pobjedničku kombinaciju.

Prognoza: Borba za Stanley Cup.

Anaheim Ducks – Nakon naslova, prošla sezona je ipak donijela razočaranje. Ove sezone Ducksi se žele iskupiti i pucaju na najviša mjesta. Scott Niedermayer i Teemu Selanne počinju sezonu s Ducksima i to je njima jako važna vijest. Chris Pronger će kao kapetan voditi ekipu, a uz Niedermayera biti glavna prepreka u obrani. Osim Selannea, glavne igle u napadu bit će već iskusni mladići Ryan Getzlaf i Corey Perry, kao i pridošlica iz Vancouvera Brendan Morrison. Na vratima se J.S. Giguere nada nešto boljoj sezoni od prošle. Kada se sve to zbroji, vidi se da ja Anaheim jedna od najboljih ekipa u ligi. Igraju tvrd, često i neatraktivan hokej, ali vrlo produktivan. Ipak, čini se da su Detroit i San Jose, a možda i Dallas, u maloj prednosti.

Prognoza: Polufinale Zapada.

Dallas Stars – Finalom konferencije prošle sezone Dallas je iznenadio sve, a ove sezone žele pokazati kako taj uspjeh nije bio slučajan. Momčad se nije puno mijenjala, tako da se može reći da su zadržali pobjedničku kombinaciju. Brendan Morrow, Brad Richards, Jere Lehtinen i živuća legenda Mike Modano predvodit će napad Starsa, a stigao je i prgavi, ali odlični Sean Avery te mlada švedska nada Fabian Brunnstrom. U momčadi više nema Niklasa Hagmana i Anttija Miettinena. U obrani nisu ništa mijenjali, tako da će glavnu riječ i dalje imati Sergej Zubov i Phillipe Boucher. Nema jedino starog, dobrog Mattiasa Norstroma koji je završio karijeru. Marty Turco je prošle sezone napokon pokazao da može pobijediti i u doigravanju i ponovno će svojim bravurama tjerati protivnike u očaj. Dallas je odličan, ali odlična je i konkurencija i bit će to još jedna paklena borba za sam vrh konferencije.

Prognoza: Doigravanje sigurno, a dalje ćemo vidjeti.

Phoenix Coyotes – Mlada momčad Phoenixa u određenim dijelovima sezone oduševljavala je hokejašku javnost. Najveći od svih, Wayne Gretzky, odlično je posložio svoju ekipu koja bi, ako ostane na okupu, mogla za nekoliko godina igrati važnu ulogu u ligi. Olli Jokinen je veliko pojačanje za Coyotese, u kojem će kapetan Shane Doan dobiti velikog suigrača. Uz njih dvojicu, mladi trojac Peter Mueller, Kyle Turris i Michal Hanzal trebao bi do kraja stasati. Ed Jovanovski i dalje je vođa obrane, a pojačanje su dobili dolaskom vrlo dobrog Kurta Sauera iz Colorada. Ilja Bryzgalov, odlični ruski golman, trebao bi ulijevati dodatnu sigurnost svojim braničima, a već je pokazao da to može. Phoenix je jako perspektivna momčad, ali u ovakvoj konkurenciji, trebat će im sezona iz snova da učine nešto više.

Prognoza: Borba za doigravanje.

Los Angeles Kings – Los Angeles je s Tampom prošle sezone podijelio posljednju poziciju u ligi, a čini se da će i ove sezone biti pri dnu. Kingsi su ostali bez Roba Blakea i Lubomira Visnovskog u obrani, a i dalje nisu riješili golmansku poziciju, pa će obrana biti veliki problem. Mladići u obrani, Drew Doughty i Thomas Hickey, zasigurno će dobiti priliku. Slovenac Anže Kopitar glavni je napadač ekipe, a uz njega bi Aleksandar Frolov, Dustin Brown i Patrick O'Sullivan trebali biti glavne igle. Otišao je Mike Cammalleri, a njegovih tridesetak golova vrlo teško će se moći zamijeniti. Trener je Terry Murray i neće imati nikakvog imperativa, već samo da momčad za dvije do tri sezone može računati na veće stvari. Ove sezone? Jako teško, gotovo nemoguće.

Prognoza: Ništa od doigravanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!