Automoto

Hamilton osvojio polukišni Spa

Ante Kojundžić • nedjelja, 07.09.2008.

Britanac Lewis Hamilton osvojio je VN Belgije na Spa Francorchampsu u utrci koja je imala jako uzbudljiv završetak. U velikoj borbi s Räikkönenom Hamilton je bio spretniji i odnio pobjedu...

Hamilton je s pole pozicije odlično startao i zadržao svoju poziciju, dok je Felipe Massa izgubio svoju u odnosu na Kimija Räikkönena. No to je ništa u uspredbi s Heikkijem Kovalainenom koji je slabim startom jako pao u poretku – na jedanesto mjesto.

Kimi je u drugom krugu uspio preteći Hamiltona nakon greške Britanca u prvom zavoju gdje se izvrtio. Räikkönen je poveo utrku ispred Hamiltona, Masse, Alonsa, Bourdaisa, Webbera...

Iako je katastrofalno startao Kovalainen se trudio i odličnim pretjecanjima napredovao prema vrhu. Do devetog kruga već je bio na sedmom mjestu. Ispred njega Hamilton je vjerno pratio Kimija nedopuštajući mu da ostvari bitniju prednost koja bi mu poslužila prilikom ulaska u boksove.

U desetom krugu Kovalainen je napao Webbera za šesto mjesto i pokupio ga u zavoju te su se obojica izvrtila. Dvojac je nastavio, ali su izgubili pozicije, a Finac je dobio i kaznu prolaska kroz boks.

Krug poslije bokseve je ''načeo'' Hamilton što bi značilo da je od vodećih bio najlakših. Sljedeći krug u boks je ušao i Räikkönen te uspio zadžati svoju vodeću poziciju, dok je Hamilton zapeo iza Kubice i Kovalainena koji su bili na petom i šestom mjestu. Massa je u boks ušao u 13. krugu te nije uspio profitirati gužvom na koju je naletio Hamilton što znači da se vratio iza Britanca.

Nakon odrađene kazne Kovalainen se vratio na 14. mjesto. Kimi je najviše profitirao jer je poslije obavljenih boksova imao prednost od pet sekundi u odnosu na Hamiltona. Nastupila je mirnija faza utrke gdje se nije previše toga događalo pa su se praktički čekali samo drugi ulasci u boks.

U 25. krugu oba vodeća ulaze u boks i bez problema obavljaju izmjenu guma i nadolijevanje goriva pa Räikkönen opet ostaje ispred Hamiltona, ali je McLarenov vozač smanjio prednost. Ipak, činilo se kao da Kimi kontrolira razmak ne želeći bespotrebno riskirati.

Šest krugova prije kraja utrke lagana kišica dodatno je zakomplicirala stvari i unijela neizvjesnost u ishod utrke. Hamilton se skroz približio Kimiju ugrožavajući njegovu čelnu poziciju. Kako je kiša jačala Hamilton je bio sve bliži Kimiju. Dva kruga prije kraja Hamilton je napao Finca i oduzeo mu vodstvo.

Kiša je sve više jačala, a bolide je bilo sve teže voziti. U istom krugu obojica se vrte na stazi mijenjajući pozicije. Ipak Hamilton zadržava vodstvo i vodi utrku! Kimi je forsiranjem izletio i zabio se u zaštitni zid i tako okončao borbu!

Krug prije kraja Felipe Massa se približavao Hamiltonu. Zadnji krug je Hamilton vozio kao da je slavljenički poslije cilja, toliko sporo je bilo, no uspio je dovući bolid do kraja i odnijeti jako važnu pobjedu koja povećava njegovu prednost u svjetskom prvenstvu.

Ne riskirajući previše Massa je osvojio drugu poziciju dok je njegov momčadski kolega nakon što je vodio cijelu utrku završio istu u zidu. Treće mjesto odnio je Nick Heidfeld odlično se snašavši u posljednjim trenucima utrke.

Fernando Alonso dograbio je četvrto mjesto ispred Sebastiana Vettela i Roberta Kubice. Sebastien Bourdais je samo krug prije kraja utrke držao treće mjesto da bi u košmaru pao na pomalo razočaravjuće sedmo. Zadnji bod osvojio je Timo Glock u Toyoti.

Poredak predvodi Hamilton s 80 bodova, slijede Massa 72, Kubica 58 i Räikkönen 57. Ferrari drži konstruktorski vrh sa 129, a iza njih su McLaren 123 i BMW 105.

Sljedeća utrka vozi se u Monzi 14. rujna.

Rezultat utrke:
1. L. Hamilton (VBR/McLaren) 1:22:44.933
2. F. Massa (BRA/Ferrari) + 14.400
3. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 23.800
4. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 28.900
5. S. Vettel (NJE/Toro Rosso) + 29.000
6. R. Kubica (POL/BMW) + 29.400
7. S. Bourdais (FRA/Toro Rosso) + 31.100
8. T. Glock (NJE/Toyota) + 56.500
9. M. Webber (AUS/Red Bull) + 57.200
10. H. Kovalainen (FIN/McLaren) + 1 krug
11. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 1 krug
12. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1 krug
13. A. Sutil (NJE/Force India) + 1 krug
14. K. Nakajima (JAP/Williams) + 1 krug
15. J. Button (VBR/Honda) + 1 krug
16. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
17. G. Fisichella (ITA/Force India) + 1 krug

Nisu završili:
18. K. Räikkönen (FIN/Ferrari)
19. R. Barrichello (BRA/Honda)
20. N. Piquet (BRA/Renault)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!