Ostali sportovi

Mutola okončala bogatu karijeru

Maja Giljanović • subota, 30.08.2008.
Mutola okončala bogatu karijeru
Foto: EPA

35-godišnja Maria Lourdes Mutola na Weltklasseu u Zürichu je otrčala zadnjih 800 metara u velikoj karijeri tijekom koje je "OI u malom" osvojila čak 12 puta, a triput se kitila naslovom svjetske prvakinje i slavila je na Olimpijskim igrama u Sydneyju...

Legendarna Zimbabveanka osvojila je četvrto mjesto iza legitimne joj nasljednice, Kenijke Pamele Jelimo - olimpijska je pobjednica iz Pekinga, pak, ostvarila treći rezultat svih vremena i svjetskom se rekordu Jarmile Kratochvilove iz 1983. (nije se svjetska juniorska rekorderka još ni rodila) približila na samo 73 stotinke.

Jelimo i našoj Blanki Vlašić preostaje još slaviti u Bruxellesu 5. rujna i dijele milijunski jack-pot namijenjen samoj kremi - pobjednicima na svih šest mitinga iz serije "Zlatne lige".

Od ostalih rezultata u Zürichu vrijedi istaknuti nevjerojatnu lakoću kojom pobjeđuje olimpijski pobjednik i svjetski rekorder Usain Bolt - Jamajčanin je imao uvbjerljivo najsporiju reakciju na startu (0.193) samo da bi prokrstario stazom i sa "samo" 9.83 pobijedio ispred brončanog olimpijca Waltera Dixa (9.99) i srebrnog Richarda Thomsona (10.09).

Andreas Thorkildsen je još jednom u nepunih tjedan dana prebacio 90 metara - prvi Norvežanin koji je obranio olimpijski naslov nakon olimpijskog je rekorda u Pekingu (90.72) koplje bacio do 90.28, a Dayrona Roblesa je na 110 s preponama do zadnjeg metra stiskao David Oliver samo da bi svjetski rekorder i olimpijski pobjednik ispred Amerikanca koji ga je jedini ove sezone pobijedio (Berlin na prvoj stanici "Zlatne lige") slavio sa stotinkom prednosti (12.97).

Jeremy Wariner (43.82) i Lolo Jones (12.56) mrvicu su se utješili za Peking - svjetski je prvak i detronizirani olimpijski pobjednik u mini-revanšu slavio protiv LaShawna Merritta na 400, a sunarodnjakinja mu je nakon pada dok je vodila u Pekingu pobijedila na 100 s preponama (zlatna Dawn Harper je osvojila samo šesto mjesto).

Sanya Richards i Allyson Felix trijumfirale su na 400 i 200 metara, a olimpijska pobjednica, svjetska prvakinja vani i na otvorenom te svjetska rekorderka Jelena Isinbajeva zadovoljila se s 4.88m u skoku s motkom.

Angelo Taylor (48.07) i Kenenisa Bekele potvrdili su, pak, premoć na 400 s preponama ispred svjetskog prvaka Kerrona Clementa odnosno 5000 metara na kojima je Etiopljanin unatoč umoru - slavio je u ovih dvadesetak dana na OI i na 5000 i na 10.000 metara - ostvario najbolji ovosezonski rezultat (12:50.18) čak devet sekundi ispred drugoplasiranog Mosesa Kipsira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!