Automoto

Massa ponovno uvjerljiv

Goran Markuš • nedjelja, 24.08.2008.
Massa ponovno uvjerljiv
Foto: EPA

U još jednoj, nažalost, prilično dosadnoj i praznoj utrci fantastičnom vožnjom Felipe Massa je uspio sačuvati prvu startnu poziciju i ciljem proći kao uvjerljivo najbrži na stazi, a novih 10 bodova baca ga na odlično drugo mjesto u ukupno poretku vozača…

Unatoč vrlo dobrom startu Lewisa Hamiltona, Felipe Massa je sigurnim ulaskom u prvi desni zavoj uspio zadržati vodeću poziciju. Za brojne obožavatelje bivšeg dvostrukog svjetskog prvaka, Fernanda Alonsa već na samom startu dogodila se tragedija.

Naime vozač Williamsa, Kazuki Nakajima zahvatio je Alonsa sa stražnje strane što je uzrokovalo lom stražnjeg krila na Španjolčevom bolidu. Odustajanje od utrke nije se moglo izbjeći čime se nastavio Alonsov nesretan niz na domaćim utrkama (nije završio niti utrku u Barceloni ranije ove sezone). Za većinu gledatelja utrka već na svom samom početku završava.

Već u osmom krugu imamo novi incident. Iskusni David Coulthard napada Giancarla Fisichellu, no Talijan na vrijeme zatvara vrata nakon čega slijedi blagi udar i okretanje Britanca na stazi. Na sreću i Coulthard i "Fisico" odmah nastavljaju unatoč brojnim komadićima koje smo mogli vidjeti u zraku u trenutku udara.

I dok smo sljedećih 10-ak krugova mogli uživati samo u jurnjavi vodećeg Masse ili pak ponekom dimu zbog naglog kočenja mladog Heikkija Kovalainena u 16. krugu počinju odlasci u bokseve. Odlazak Masse u boks rezultirao je nešto riskantnijom vožnjom Hamiltona koja u konačnici ipak nije donijela prolaz na vodeću poziciju.

Izuzev nestanka poklopca sa prednje lijeve gume Felipea Masse i ne toliko važnog pucanja mosta na lijevoj strani bolida Nelsona Piqueta kao i saznanje da su i Timo Glock kao i mladi Piquet na taktici jednog zaustavljanja u boks ništa posebno nismo mogli uočiti u narednih nekoliko krugova kada upravo vozači sa taktikom jednog zaustavljanja u boksevima počinju s odlascima po novo gorivo i gume za svoje bolide.

Prva imalo zanimljiva stvar desila se u 37. krugu kada je zamalo došlo do dodira između bolida Adriana Sutila i Masse na izlasku iz boksa. Felipeov trzaj u posljednji trenutak i Sutilov pomak na sam rub spasili su ih od samog sudara, no to nije utjecalo na suce koji su nakon pomnog razmatranja incidenta zaključili da će svoju konačnu odluku o mogućoj kazni ipak donijeti nakon same utrke.

U 42. krugu dolazi do prvog ozbiljnijeg izleta. Riječ je o mladom Sutilu koji izlijeće na desnom zavoju i udarom u gume lomi prednji ovjes. Na sreću mnogih, samo mjesto izleta je jedno od najširih na stazi te nije bilo potrebe za izlaskom safety cara.

Međutim, krug kasnije počinju problemi za Ferrari i Kimija Raikkonena. Prva nezgoda se dešava prilikom izlaska iz boksa kada Kimi prerano stišće papučicu gasa i povlači crijevo i jednog mehaničara zajedno sa bolidom. Mehaničar je odmah odvezen na pregled u obližnju bolnicu, a prema prvim informacijama nema ozbiljnijih fizičkih problema dok je Kimi uspio nastaviti utrku.

Druga nezgoda događa se samo dva kruga kasnije kada pri ulasku u ciljnu ravninu još jednom otkazuje motor na bolidu Raikkonena čime je Kimi još jednom prisiljen odustati. Na sreću za sve ljubitelja Ferrarija Massa nije ima istih problema i kao vodeći završava 57 krugova na stazi u Valenciji.

Nakon pauze od tjedan dana Formula 1 se seli u Belgiju na jednu od najlegendarnijih staza u F1 povijesti, Spa-Francorchamps. Riječ je o utrci koja će zasigurno pružati nešto više uzbuđenja i što je još važnije šansu Ferrarijevom dvojcu da se vrati u borbu za naslov prvaka, kao i Lewisu Hamiltonu da poveća svoju prednost prije same završnice sezone.

Rezultati utrke:
1. F. Massa (BRA/Ferrari) – 57 krugova
2. L. Hamilton (VBR/McLaren) +5.6 sec
3. R. Kubica (POL/BMW) +37.3 sec
4. H. Kovalainen (FIN/McLaren) + 39.7 sec
5. J. Trulli (ITA/Toyota) + 50.6 sec
6. S. Vettel (NJE/Toro Rosso) 52.6 sec
7. T. Glock (NJE/Toyota) + 67.9 sec
8. N. Rosberg (NJE/Williams) + 71.4 sec
9. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 82.1 sec
10. S. Bourdais (FRA/Toro Rosso) +89.7 sec
11. N. Piquet (BRA/Renault) +92.7 sec
12. M. Webber (AUS/Red Bull) + 1 krug
13. J. Button (VBR/Honda) + 1 krug
14. G. Fisichella (ITA/Force India) + 1 krug
15. K. Nakajima (JAP/Williams) + 1 krug
16. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
17. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 1 krug

Nisu završili:
F. Alonso (ŠPA/Renault) – lom stražnjeg krila
A. Sutil (NJE/Force India) – izlet
K. Räikkönen (FIN/Ferrari) – motor

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!