Ostali sportovi

Blanka u finalu

Maja Giljanović • četvrtak, 21.08.2008.
Blanka u finalu
Foto: FaH

Prva favoritkinja visa svjetska prvakinja Blanka Vlašić osvojila je šesto mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini i ukupno se s osmog plasirala u subotnje finale...

U prohladnom je i kišom okupanom Pekingu jutros trebalo preskočiti 1.96cm - normu koju su zadali organizatori za koju su mnogi, međutim, smatrali da je previsoka za barem 60% od njih 32 i da će primjerice 1.92 svladanih u prvom pokušaju dostajati za prolaz među 12 najboljih.

24-godišnja je Splićanka u svom prvom nastupu na "Ptičjem gnijezdu" - trenirala je, naime, Blanka na pokrajnjem stadionu na podlozi identičnoj ovoj - startala među 12 visašica u drugoj kvalifikacijskoj skupini na otvarajućih odmah 180 centimetara.

Njih je, a potom i 185 svladala bez poteškoća da bi letvicu prvi put zatresla, ali ne i rušila, na 190. 193cm, pak, preskače iz drugog pokušaja, a s ozbirom da je tri centimetra visinu manju od norme svladalo još 13 natjecateljica, organizatori su odlučili ih sve propustiti u finale odustavši od podizanja letvice na prvotno utvrđenih za kvalificirati se 196cm.

U njenoj su skupini sve visine iz prvog pokušaja preletjele Kazahstanka Marina Aitova, Španjolka Ruth Beitia i Ukrajinka Vita Stjopina, a u A skupini samo Tia Hellebaut.

Prva Blankina konkurentica - olimpijska pobjednica iz Atene prije četiri godine Jelena Šlesarenko je na jedvite jade u trećem pokušaju svladala 193cm, a ni svjetska viceprvakinja iz Osake nije briljirala - Ana Čičerova je, naime, letvicu rušila i na 1.89 i na 1.93.

Također opasna Njemica Ariane Friedrich jednom je rušila na 1.89, a srebrna u Japanu lani Antonietta di Martino još na 1.80cm.

Prolaz među 14 izborile su još Strakova, Howard, Palamar, Školina, Green i Dubnova, a najzvučnija je žrtva kvalifikacija (19. s 189cm) četvrtoplasirana u Ateni Amy Acuff.

Finale je na rasporedu 23. u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Vis, kvalifikacije, Ž:
1.Aitova (Kazahstan) 193
1.Beitia (Španjolska) 193
1.Hellebaut (Belgija) 193
1.Stjopina (Ukrajina) 193
...
8.VLAŠIĆ (Hrvatska) 193

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!