Nogomet

Nova era Bayerna

Petar Plevnik • petak, 15.08.2008.
Nova era Bayerna
Foto: EPA

Za razliku od prošle sezone, koju su obilježili rekordni transferi, prije svih Bayerna, uoči početka nove bundesligaške sezone najviše su pozornosti privukle promjene na klupama. Samo neka od novih/starih trenerskih lica su Christoph Daum, Jürgen Klopp, Bruno Labbadia, Fred Rutten, Martin Jol, a svakako najteža iskušenja očekuju novog trenera Bayerna Jürgena Klinsmanna...

Kao i uoči početka svake sezone, najviše pogleda bilo je uprto prema Münchenu. Nakon što je Ottmar Hitzfeld trijumfalno završio i svoju drugu epizodu na klupi Bayerna, izbor je pao na legendarnog napadača Jürgena Klinsmanna. Iako je bivši njemački izbornik uoči svog dolaska na klupu Elfa bio najviše osporavan upravo od vodstva Bayerna, odlični rezultati s Njemačkom vratili su povjerenje prema nekadašnjem igraču Bayerna, koji će Bavarce povesti prema novom naslovu.

Za razliku od prošle sezone kada je Bayern potrošio nevjerojatnih 82 milijuna eura, uoči ove sezone Bavarci nisu potrošili ni centa. U redove njemačkog rekodera stigli su tek Tim Borowski iz Werdera te iz Benfice iskusni Hans Jörg Butt, obojica bez odštete. Iako je momčad godinu dana uigranija, Klinsmann je imao dosta problema budući da zbog ozljeda početak sezone propuštaju tri ključna igrača u svakoj liniji Martin Demichelis, Frank Ribery i Luca Toni, pa ne treba čudi teškom mukom izborena pobjeda u prvom kolu Kupa u Erfurtu.

Novo lice je i na klupi Schalkea. Umjesto Mirka Slomkea u Gelsenkirchen je stigao Nizozemac Fred Rutten. Za razliku od protekle sezone kada su malo pritegnuli remen, Rudari ove godine nisu štedjeli na igračkim pojačanjima. Za deset milijuna eura iz PSV-a stigao je sjajni peruanski napadač Jefferson Farfan, dok je za upola manju svotu Rutten za sobom u Schalke povukao nizozemskog reprezentativca Orlanda Engelaara. Rutten je najavio tipično nizozemskih 4-3-3, a ako je suditi prema pripremnim susretima Ivana Rakitića očekuje mjesto na boku u najisturenijoj trojci.

Bez obzira na zbivanja među konkurentima, Werder iz sezone u sezonu ne mijenja svoju praksu - bez zvučnih pojačanja, ali uvijek u vrhu. Ove sezone Weser su napustila četiri imena (Borowski, Klasnić, Owomoyela, Wome), a s druge strane doveden je tek nadareni Bosanac Said Huseinović. Ipak, prednost za momčad Thomasa Schaafa je da nitko iz udarnih 11 nije napustio Bremen, posebice se to odnosi na sjajnog Brazilca Diega, momčad je godinu dana uigranija i nema dvojbe da će Werder ponovno biti kandidat za sam vrh.

Klub koji je zasigurno izgubio najviše u prijelaznom razdoblju je HSV. Nakon što su dugo tražili nasljednika Huubu Stevensu i napokon ga pronašli u Martinu Jolu, velik udarac za simpatizere HSV-a stigao je odlaskom Raphaela van der Vaarta u Real Madrid. Ne treba ni napominjati koliko je sjajni Nizozemac značio za igru Hamburgera, o čemu dovoljno govori 12 pogodaka, 10 asistencija prošle sezone. U Hamburg je stigao tek mladi dvojac iz Freiburga Dennis Aogo i Jonathan Pitriopa. Ono što je rijetka pozitivna vijest za Martina Jola svakako je forma Ivica Olića. Hrvatski je reprezentativac u pripremnim susretima najavio da je u životnoj formi. Dobar pokazatelj koliko HSV vrijedi biti će petak i gostovanje kod Bayerna na otvaranju nove sezone.

Dosta promjena bilo je i u redovima Bayer Leverkusena. Nakon što su Apotekari prošle sezone u posljednjem kolu ostali bez nastupa u Europi, uprava se zahvalila Michaelu Skibbeu te na njegovo mjesto dovela nekadašnjeg legendarnog napadača Bayerna Bruna Labbadiju, iza kojeg je tek kratkotrajna trenerska epizoda u Greuther Fürthu. Što se pak tiče igračkog kadra, od aktivnog igranja oprostili su se Barbarez i Ramelow, no zato su umjesto njih u Leverkusen stigla dva vrlo perspektivna igrača, iz Kölna njemački reprezentativni napadač Patrick Helmes te iz Flamenga za šest milijuna eura 20-godišnji veznjak Renato Augosto, koji bi trebao nastaviti niz odličnih Brazilaca u redovima Apotekara.

Nakon godina i godina lutanja, dolazak Felixa Magatha u Wolfsburg pomaknuo je stvari s mrtve točke. Prošlogodišnje peto mjesto i izlazak u Europu dodatno je osokolilo upravu kluba, pa su u Vučji grad ovog ljeta došla imena poput talijanskih reprezentativaca Barzaglija i Zaccarda te BiH-a reprezentativca Misimovića, dok je Wolfsburg u pravcu Brazila napustio Marcelinho. Odličan rad prepoznali su i navijači pa ne čudi što je u preprodaji prodano 15 000 sezonskih karata, što je novi klupski rekord.

HRVATI U BUNDESLIGI

Mario Cvitanović (Energie Cottbus)
Robert Kovač (Borussia Dortmund)
Krešo Ljubičić (Eintracht Frankfurt)
Andre Mijatović (Arminia Bielefeld)
Ivica Olić (HSV)
Mladen Petrić (Borussia Dortmund)
Ivan Rakitić (Schalke 04)
Stiven Rivić (Energie Cottbus)
Josip Šimunić (Hertha BSC)
Jurica Vranješ (Werder Bremen)

Nakon još jedne razočaravajuće sezone, koja je donekle spašena finalom Kupa i izborenim Kupom Uefa, kao i uoči početka svake sezone velika su očekivanja u redovima Borussije Dortmund. Na klupu žuto-crnih sjeo je Jürgen Klopp, mladi trener koji je napravio sjajne stvari s Mainzom, a koji bi, nadaju se u Dortmundu, mogao vratiti Borussiju na stare staze slave. Čak 63 primljena pogotka (najviše u Bundesligi) protekle sezone bila su znak da se u obrani mora nešto mijenjati, pa su umjesto Amedicka (Kaiserslautern), Brzenske (Duisburg), Degena (Liverpool) i Wörnsa dovedeni Brazilac Felipe te iz Mainza 19-godišnji Banjalučanin s američkom putovnicom Neven Subotić, pred kojim je prema mnogima lijepa budućnost, tako da Roberta Kovača očekuje teška borba za mjesto u momčadi.

Osim toga, vezna je linija ojačana povremenim njemačkim reprezentativcem Patrickom Owomoyelom, iza kojeg je dugo razdoblja neigranja zbog ozljede u Werderu te po mnogima najvećim pojačanjem odličnim Karslruheovim Mađarem Tamasom Hajnalom. Udarna igla Borussije u napadu i ove bi sezone trebao biti Mladen Petrić.

Slična kao u Dortmundu, sezona za zaborav je i iza Stuttgarta. Prvak iz pretprošle sezone u novu sezonu ulazi jači za iskusnog Jensa Lehmanna na golu, dok je Fernanda Meiru u obrani zamjenio Khalid Boulahrouz. Ako tome u veznoj liniji pridadamo vječnog češkog talenta Jana Simaka, Švabe bi ove godine ponovno mogle biti opasne.

Boljim danima nadaju se i u Berlinu. U očekivanju nastupa u Europi, Hertha se okrenula Brazilcima, pa su tako u Berlin ovog ljeta stigla čak trojica (Kaka (Academica), Rodnei (Jagiellonia), Cicero (Fluminense)). Iako se dugo špekuliralo s odlaskom Josipa Šimunića, hrvatski je reprezentativac ostao u Berlinu, no zbog ozljede Švicarac Lucian Favre neče moći računati na Joea na otvaranju sezone.

Momčad koja iz godine u godinu raste (12.,11.,osmo mjesto) je Hannover. Na vrlo dobru bazu (Enke, Huszti, Bruggink, Rosenthal) nadodani su napadači Schlaudraff i Forssell pa ne treba čuditi ukoliko se momčad Dietera Heckinga ove sezone napokon domogne Europe.

Mjesto u zlatnoj sredini i ove će godine tražiti Bochum i Eintracht. Momčad Marcela Kollera osnažena je dolaskom svojih nekadašnjih članova, iskusnih Vahida Hashemiana te Paula Freiera, dok je Eintracht na Habiba Bellaida, Ümita Korkmaza i Markusa Steinhöfera potrošio gotovo šest milijuna eura, a bez odšteta dovedeni su iskusni Grk Liberopulos te veznjak Zlatan Bajramović.

Ako je suditi prema nepisanom pravilu da je druga sezona najteža za novaka u prvoj ligi, onda se teški dani pišu Karsluheru, tim više što su KSC napustila dva ključna igrača, Tamas Hajnal i Mario Eggimann. Grčevitu borbu za ostanak, uostalom kao i prošle sezone, trebala bi voditi Arminia Bielefeld, za koju će zbog ozljede Andre Mijatović propustiti otvaranje sezone.

A što je ove sezone Energie uopće Bundesligaš u Cottbusu mogu ponajviše zahvaliti Bojanu Prašnikaru. Nakon što je u proljetnoj polusezoni napravio malo čudo i spasio Energie od ispadanja, Prašnikara vrlo vjerojatno i ove sezone čeka ista sudbina. Momčad s i ovako jakim balkanskim štihom dodatno je "balkanizirana" Crnogorcem Pavičevićem, Srbinom Ilievim, Rumunjem Julom te Turčinom Atanom.

1. kolo

Bayern - HSV pet 20:30
Arminia - Werder sub 15:30
Energie - Hoffenheim sub 15:30
Karlsruhe - Bochum sub 15:30
Leverkusen - Borussia (D)sub 15:30
Wolfsburg - Köln sub 15:30
Schalke - Hannover sub 15:30
Borussia (M) - Stuttgart ned 17:00
Eintracht - Hertha ned 17:00

Nakon dvije godine izbivanja u društvo najboljih, gdje im je i mjesto, vratila su se dva ugledna kluba - Köln i Borussia Mönchengladbach. Iako se činilo da će povratak Christopha Dauma u njemački nogomet biti neuspješan, iskusni strateg uspio je u dvije godine provedene u Kölnu posložiti kockice i vratiti ugledni klub u elitno društvo, a isto je pošlo za rukom i Nizozemcu Josu Luhukayu, pa će Mönchengladbach nakon godine dana pauze ponovno imati priliku ugostiti najbolje njemačke momčadi.

Posebno zanimljivo biti će vidjeti kako će se u društvu najboljih snaći "mali" Hoffenheim. Momčad iz mjesta sa svega 3300 stanovnika zahvaljujući bogatom predsjedniku u dvije je godine stigla iz trećeligaškog u prvoligaško društvo. Da među velikim dečkima ne misli plesati samo jedno ljeto svjedoče i kupovina novog Brazilca Wellingtona, za pet milijuna eura, a spominju se i transferi Rafaela Sobisa iz Betisa te Erena Derdiyoka iz Basela. U svakom slučaju, Hoffenheim neće završiti poput Kamen Ingrada...

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3489:24+6590
2Bayern 3494:45+4972
3Stuttgart 3374:39+3570
4RB Leipzig 3477:39+3865
5Borussia D. 3468:43+2563
6Eintracht Frankfurt 3451:50+147
7Hoffenheim 3466:66046
8Heidenheim 3450:55-542
9Werder Bremen 3448:54-642
10Freiburg 3445:58-1342
11Augsburg 3450:60-1039
12Wolfsburg 3441:56-1537
13Mainz 05 3439:51-1235
14Borussia M. 3356:63-734
15Union Berlin 3433:58-2533
16Bochum 3442:74-3233
17Köln 3428:60-3227
18Darmstadt 3430:86-5617

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!