Ostali sportovi

Citius, altius, fortius

Maja Giljanović • srijeda, 06.08.2008.
Citius, altius, fortius
Foto: Davor Sajko

Brže, više, jače službeni je olimpijski moto, a "kraljica sportova" njegovo je u mnogočemu utjelovljenje. Od sprinta do maratona preko kladiva ili skoka u vis, atletika je danas među najomiljenijim olimpijskim sportovima čija su vodeća imena među najvećim zvijezdama u svjetskim okvirima uopće...

Blanka Vlašić jedna je od njih. 24-godišnjakinja je "jedinica k'o kuća" - Splićanka u prestižnim Sports Illustratedu, Timeu i nebrojenim drugim izvorima figurira za neprikosnovenu favoritkinju u visu. Blanka je, pobrojimo: aktualna svjetska prvakinja iz Osake lani, svjetska dvoranska prvakinja iz Valencije u ožujku, neporažena od lipnja 2007., vodeća visašica sezone s preskočenih (dvaput) 206 metara, ima 34 pobjede u nizu i 36 puta je napadala svjetski rekord (209cm) Štefke Kostadinove.

Osam je puta u zadnja četiri mjeseca išla preko 203cm i više, drži kurs prema osvajanju milijunskog jack-pota i praktički se svi - stručnjaci i "stručnjaci" unisono slažu - jedina prijetnja olimpijskom naslovu (kvalifikacije 21., finale 23.) Blanki će biti upravo Blanka.

Zbog akumuliranog je umora i lakše povrede propustila štih-probu pred Peking u Londonu, ali otac joj i trener Joško umiruje: "Hematom se liječi i sve je pod kontrolom". Blanka će zadnji trening odraditi u Splitu 11., 12. kreće u Peking, a tamo će se nakon sedam dana aklimatizacije zalaufati po planu i programu identičnom onom - pobjedničkom iz Osake.

16-godišnjakinja, OI u Sydneyju je odradila impresionirana atmosferom najvećeg sportskog natjecanja svijeta, a četiri godine poslije u Ateni je doživjela svoje dosad najbolnije iskustvo - s preskočenih te sezone 203cm svrstali su je svi među potencijalne osvajačice medalja. 191 su se, međutim, pokazali nepremostivom preprekom i u suzama je ostala na 11. mjestu. Kasnije se otkrilo da je "virozica" koja ju je snašla pred sam put u Grčku zapravo poremećaj u radu štitnjače zbog kojeg je na koncu 2005. u Zagrebu završila na operaciji i propustila cijelu sezonu.

"Što te ne slomi te ojača" stara je narodna i savršeno se da primijeniti na Blankinu karijeru - sljedeće 2006. osvojila je, naime, srebro na Svjetskom dvoranskom u Moskvi samo da bi godinu kasnije krenuo niz kojem se još uvijek ne vidi kraja.

Najžešće će ga zasigurno u Pekingu ugroziti Jelena Šlesarenko - braniteljica naslova iz Atene koju je Blanka ove sezone zadnji put u Stockholmu triput nadvisila. Ruskinja je nedavno na nacionalnom prvenstvu preskočila po prvi put u 2008. 203cm baš poput prvakinje Rusije, viceprvakinje iz Osake Ane Čičerove.

Osobni rekord od 203cm ove je sezone postavila Njemica Ariane Friedrich, a preko dva metra još su išle i Ruth Beitia te Tia Hellebaut. Krug pretendentica na postolje zatvara srebrna lani na SP Antonietta di Martino.

OI u Pekingu treće su u karijeri i za Ivanu Brkljačić - hrvatska rekorderka ove je sezone šesta na svjetskim tablicama i najavljuje: "Realnost je plasman u finale, sve poviše je san snova". Propustila je Ivana PH ovog vikenda predostrožnosti radi (manji bolovi u ramenu), a na Igre ide s drugim mjestom na zadnjem mitingu u Dublinu.

Ove je sezone najdalje bacila u Lilleu 74.89, a prvo mjesto na tablicama drži Bjeloruskinja Aksana Mjankova (77.32m). Nema nekadašnje svjetske rekorderke Gulfije Kanafejeve koja je u zadnji tren skinuta s popisa putnika na OI zbog manipulacija uzorcima urina, a ostale - Pčelnik, Danišova, Moreno, svjetska prvakinja Heidler su sve oko 75m i centimetri bi (kvalifikacije 18., finale 20.) mogli odlučivati.

U Kini su još i Vera Begić (disk), Sanja Gavrilović (kladivo), Nikolina Horvat (400 s preponama), Vanja Perišić (800m), Jurica Grabušić (110 s preponama), Andeas Haklits (kladivo), Martin Marić (disk) i Nedžad Mulabegović (kugla) kojima je prvi i osnovni cilj postaviti nove osobne rekorde.

Što li samo izdvojiti iz pregršta uzbuđenja koja nas očekuju u velebnom Ptičjem gnijezdu? Oči Kineza bez sumnje su uprte u olimpijskog pobjednika iz Atene na 110 metara s preponama Liu Xianga čiji naslov želi, nakon što mu je ranije ove sezone preoteo i svjetski rekord (12.87), Kubanac Dayron Robles.

Jelena Isinbajeva s 5.04m u Monacu prošlog tjedna drugi je put u tri tjedna srušila svjetski rekord, a olimpijska pobjednica, svjetska i europska dvoranska i prvakinja na otvorenom, Ruskinja želi još više.

Vatromet nas, pak, čeka 17. - na 100m sučeljavaju se svjetski rekorder Usain Bolt, donedavni najbrži na svijetu, sunarodnjak mu Asafa Powell te svjetski prvak Tyson Gay. Bolt, potvrđeno je, lovi olimpijski double - 21-godišnjak će, osvoji li i 100 i 200, postati prvi sprinter s dvostrukom krunom nakon Carla Lewisa u Los Angelesu 1984. odnosno deveti u povijesti OI.

Amerikanci Jeremy Wariner (400m), Allyson Felix (200m) i Bernard Lagat (1500, 5000m), Kenijci na srednjim prugama, Etiopljani na dugim, 47 je disciplina i toliko nadanja da je grijeh zapravo izdvajati ikoga - pričekajmo stoga 15. i 3 ujutro po srednjoeuropskom vremenu kada utrkom na 100 metara s preponama sedmobojke otvaraju atletski dio 29. Olimpijskih igara u Pekingu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!