Ostali sportovi

Kraljica momčadskih sportova

Bernard Jurišić • srijeda, 06.08.2008.
Kraljica momčadskih sportova
Foto: Vladimir Radičević (Magazin Superkošarka)

Gromko zvuči podatak da u 21. stoljeću ni jedna američka reprezentacija nije osvojila zlatnu medalju na svjetskim košarkaškim smotrama. Košarka je za Olimpijske igre ono što je nogomet za Europu i Južnu Ameriku, a football za SAD. Najpopularniji momčadski sport. Konačno, nakon 12 godina, tu je i Hrvatska. Ne u krugu favorita, ali ne i bez izgleda za medalju...

Poput Engleza i nogometa, tako su se i Amerikanci uvjerili da iako su izmislili košarku - više nemaju monopol na njezinu kvalitetu. Iako će i danas svog NBA prvaka nazvati "svjetskim košarkaškim prvakom", već nekih desetak godina počeli su shvaćati da se lopte kroz obruč sve bolje ubacuju i na drugim kontinentima.

Englezi su minulo Europsko nogometno prvenstvo proglasili "dosadnim i nezanimljivim" samo zato što tamo nije bilo "Beckham Boysa". Slično su se ponašali i Amerikanci proglašavajući svjetska i olimpijska košarkaška natjecanja na kojima nisu osvajali zlata - drugorazrednima.

No iako to neće priznati, da im nije baš svejedno pokazuje momčad koju su skupili za košarkaški turnir u Pekingu. Ovo je zaista "krema" NBA lige, sve najbolje što Amerikanci ovog trenutka posjeduju na košarkaškom parketu pokušat će vratiti zlatni sjaj američkoj košarkaškoj vrsti. I "kupiti" im još nekoliko godina mira. Nakon jednog i jedinog Dream Teama iz 1992., ovo je zacijelo najbolja košarkaška momčad koju su Amerikanci okupili što se velikih natjecanja tiče.

Prvi su favoriti bez ikakve dvojbe, no nikako nisu i apsolutni. Čak i ovako snažni, više nikad neće moći reći da će se prošetati do zlata. Prijete im mnogi, ali prije svih Argentinci i Španjolci, iz drugog startnog reda i Grci i Rusi.

Argentinci su po imenima zaista impresivni. Njihova prva petorka bez ikakve dvojbe može se nositi s najjačom petorkom SAD-a, no problemi bi mogli nastati kad bude trebalo odmarati Ginobilija, Scolu, Nocionija, Oberta. Španjolci su aktualni svjetski prvaci i europski doprvaci, predvođeni zvijezdom Lakersa Pau Gasolom i još mnoštvom aduta iz najjače svjetske lige (NBA) i najjače europske (ACB).

U toj skupini B nalaze se još Grci, koji uvijek mogu biti neugodni jer imaju i kvalitetu i širinu, no kod njih je rezultat često pitanje trenutne inspiracije. Nijemci će po prvi put na olimpijskom turniru letjeti na krilima Dirka Nowitzkog, jednog od najboljih košarkaša današnjice, koji će uz malo pomoći sa strane, opet morati gurati "sam protiv svih".

Angola i Kina su tu da popune broj, iako mnogi vide Angolu kao potencijalno iznenađenje te skupine, a Kineze na čelu s Yao Mingom kao opasnost za neke od četiri navedena favorita skupine.

U našoj skupini A Argentinci su prvi favorit, iako pripremne utakmice pokazuju da još nisu na vrhuncu forme. No, nema nikakve dvojbe da će biti kad turnir krene, jer argentinsku momčad osim visoke kvalitete, krasi i strahovito žestoki "ratnički" duh i borbenost, izgaranje do zadnje sekunde. Svi njihovi glavni igrači su takvi, igraju bez kompromisa, bez popuštanja, bez čuvanja i kalkuliranja.

Repešina momčad protiv njih će imati ispit koji će nam pokazati jesmo li u ovom trenutku spremni i na još korak više od samog zadovoljavanja sudjelovanjem na olimpijskom turniru. Već više od 10 godina nismo igrali tako značajnu utakmicu s nekom neeuropskom reprezentacijom, kakvu ćemo odigrati 14. kolovoza protiv sjajnih "gauča".

U našoj skupini uz Argentince, prvi favoriti su Rusi i Litavci, a projekcije snaga govore da ćemo se mi boriti za posljednje četvrtfinalno mjesto s Australcima i Irancima. Ne mora biti tako, jer hrvatski košarkaši imaju kvalitetu za nositi se i s tri "nositelja", a pobjeda protiv nekoga od njih mogla bi nam značiti i izbjegavanje četvrtog mjesta, koje u četvrtfinalu vodi na Amerikance. A njih ovog trenutka i u bilo kojem sastavu, iskreno ne možemo nadmašiti.

Košarkaški turnir i ovog će puta biti prava poslastica na Olimpijskim igrama i zasigurno najposjećeniji momčadski sport u Pekingu. Ne samo zbog novog američkog tko zna kojeg po redu "Dream Teama", nego još više zbog činjenice da je košarka na svjetskom tržištu i dalje momčadski sport broj dva, iza nedodirljivog nogometa.

Nadajmo se da će se to shvatiti i u Hrvatskoj i da se naša košarka više neće morati boriti sa svim onim "nesportskim pogreškama" s kojima se morala nositi minulih desetak godina. Peking je pravo mjesto za novi početak!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!