Automoto

Pobjeda Kovalainena na dosadnom Hungaroringu

Ante Kojundžić • nedjelja, 03.08.2008.

Prilično dosadna utrka odvila se na VN Mađarske na stazi Hungaroring s jako malo događanja, a još manje pretjecanja. Zahvaljujući nesrećama Felipea Masse i Lewisa Hamiltona, koje su jedino zanimljivo što se događalo, do pobjede je došao Heikki Kovalainen u McLarenu...

Felipe Massa uspio je na samom startu preteći Heikkija Kovalainena, ali i Lewisa Hamiltona kojeg je prestigao s vanjske strane dosta riskantnim potezom. Brazilac je poveo utrku ispred Hamiltona, Kovalainena, Glocka, Kubice, Alonsa, Räikkönena… Do prvih ulazaka u boksu nije bilo apsolutno nikakvih događanja na stazi.

S par desetinki sekunde prednosti po krugu Massa nije stvorio veliku prednost uoči bokseva, tek tri i pol sekunde kad je u 18. krugu ušao. Krug poslije na red je došao i Hamilton što znači da razlika u količinama goriva između vodećih nije bila velika.

Hamilton je prilikom izlaska iz boksa izišao iza Masse, Alonsa i Räikkönena, s tim da potonja dva u tom trenutku još nisu bili u boksu. Tek u 22. krugu dvojac je otišao u boks s tim da je Alonso uspio ostati ispred Finca, a Massa se nakon ulaska svih u boks vratio na prvu poziciju ispred Hamiltona.

Prednost se kretala oko tri sekunde te se također ništa spektakularno nije događalo na Hungaroringu osim nekoliko otvorenih plamenova vatre na nekoliko bolida prilikom nadolijevanja goriva, no sve su mehaničari ekspresno uspjeli ugasiti tako da nije bilo opasnosti.

Za uzbuđenje na stazi pobrinuo se Lewis Hamilton kojemu je u 41. krugu pukla prednja lijeva guma i to na početku kruga pa je Britanac jako puno vremena izgubio prije nego je došao do boksa na promjenu pneumatika. Vratio se na deseto mjesto.

U 44. krugu Massa je otišao na drugi redovni ulazak u boks i izišao je iza Kovalainena kojeg je još čekao odlazak u boks, a ispred Glocka.

Nakon odlazaka u boks vodećih Massa je i dalje vodio utrku ispred Kovalainena, Glocka, Räikkönena koji je prestigao Alonsa kroz bokseve, Hamiltona, Piqueta, Trullija

Kimi se uspio riješiti Alonsa te je počeo raditi jako brze krugove što ga je dovelo bliže Timu Glocku na trećem mjestu. No, staza u Mađarskoj je jako uska i spora, a pretjecanja su jako rijetka pa je Kimi samo mogao gledati u stražnji difuzor Glocka.

Tri kruga prije kraja Felipeu Massi spektakularno eksplodira motor i Brazilac ostaje bez sigurne pobjede! Veliko razočaranje za Massu koji bi ovom propuštenom pobjedom poveo u poretku vozača.

Nakon odustajanja Masse naglo zbog straha od iste sudbine usporava i Räikkönen pa Glock može odahnuti i početi se veseliti svom drugom mjestu.

Heikki Kovalainen je ni kriv ni dužan preuzeo vodstvo i došao do prve pobjede u svojoj F1 karijeri. Finac je imao puno sreće razvojem događaja na stazi te je profitirao nesrećama koje su zadesile njegove konkurente.

Prvi podij u karijeri dograbio je Timo Glock u Toyoti, Nijemac će biti jako sretan osvojenim drugim mjestom kojeg je uspio zadržati ispred Räikkönena. Kimi će na kraju biti zadovoljan i trećim mjestom s obzirom na šesto mjesto u kvalifikacijama, a dobio je i odustajanjem Masse te puknućem gume na Hamiltonovu bolidu.

Nadomak podija stigao je bivši dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso ispred Lewisa Hamiltona kojem je, već smo spomenuli, guma upropastila borbu za pobjedu. Nakon drugog mjesta u Njemačkoj Nelson Piquet je opet u bodovima, na Hungaroringu je uzeo šesto mjesto i tri boda. Iza njega bodove su još uzeli Jarno Trulli i Robert Kubica.

Hamilton je i dalje vodeći u prvenstvu sa 62 boda, a drugo mjesto preuzeo je Kimi (57), ispred Masse (54) koji je propustio preuzeti čelo prvenstva zahvaljujući kvaru motora.

Ferrari je prva momčad sa 111 bodova, a slijedi McLaren sa 100 koji je uzeo drugo mjesto BMW (90).

Sljedeća utrka je 24. kolovoza na novoj stazi u Valenciji za VN Europe.

Rezultat utrke:
1. H. Kovalainen (FIN/McLaren) 1:37:27.067
2. T. Glock (NJE/Toyota) + 11.020
3. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 16.811
4. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 21.614
5. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 23.048
6. N. Piquet (BRA/Renault) + 32.298
7. J. Trulli (ITA/Toyota) + 36.449
8. R. Kubica (POL/BMW) + 48.321
9. M. Webber (AUS/Red Bull) + 58.834
10. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 1:07.709
11. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 1:10.407
12. J. Button (VBR/Honda) + 1 krug
13. K. Nakajima (JAP/Williams) + 1 krug
14. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1 krug
15. G. Fisichella (ITA/Force India) + 1 krug
16. R. Barrichello (BRA/Honda) + 2 kruga

Nisu završili:
17. F. Massa (BRA/Ferrari)
18. S. Bourdais (FRA/Toro Rosso)
19. A. Sutil (NJE/Force India)
20. S. Vettel (NJE/Toro Rosso)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!