Ostali sportovi

Timeova lista odabranih

Maja Giljanović • subota, 26.07.2008.
Timeova lista odabranih
Foto: Bruno Karadža

Prestižni američki magazin Time izbacio je listu 100 sportaša na koje vrijedi obratiti pozornost tijekom Olimpijskih igara u Pekingu - popis predvodi NBA zvijezda SAD-a LeBron James, a naša je Blanka Vlašić zauzela 90. poziciju...

Top 5 još čine američki plivači Dara Torres i Michael Phelps odnosno kineski preponaš Liu Xiang i košarkaš Yao Ming.

Među 10 su, pak, uvrstili atletičarku i dvostruku svjetsku prvakinju (200m) Allyson Felix, 16-godišnju američku gimnastičarku Shawn Johnson, češkog olimpijskog pobjednika i svjetskog prvaka iz Osake desetobojca Romana Šebrlea, višestruku olimpijsku pobjednicu u skokovima u vodu Kineskinju Guo Jingjing i svjetskog prvaka na 100 i 200 metara Tysona Gaya.

Prvi Europljanin na popisu je rukometaš Pascal Hens - 26-godišnjak ključan u osvajanju njemačkog naslova svjetskih prvaka 2007., a svjetsku su prvakinju iz Osake lani i svjetsku dvoransku prvakinju iz Valencije rangirali primjerice poziciju ispred ovogodišnjeg pobjednika Australian Opena i trećeg igrača svijeta Novaka Đokovića - na 90. mjesto.

U obrazloženju stoji: "24-godišnjakinji iz Splita koju je otac joj i trener nazvao po još jednoj slavnoj mediteranskoj luci - Casablanci - gdje je u godini njena rođenja 1983. kao prvak Jugoslavije u desetoboju nastupao na Mediteranskim igrama, Peking su treće Igre. Debitirala je, naime, još u Sydneyju kao 16-godišnjakinja. Unatoč pritisku javnosti koji je prati nakon lani ostvarenog osobnog rekorda (207cm) i opetovanih napada na svjetski rekord (209cm), zadržala je mirnoću i kaže: "Ne rangiram natjecanja i svaki mi je nastup OI u malom. Očekivanja drugih identična su mojima - na svakom mitingu želim pobjedu, želim rekord - ni u Pekingu neće biti drugačije".

Okruglo 100. je južnoafrička plivačica Natalie du Toit - 24-godišnjakinja je druga u povijesti sportašica s invaliditetom koja je izborila nastup na Olimpijskim igrama nakon Georgea Eysera 1904. u St. Louisu (američki je gimnastičar s drvenom nogom osvojio šest medalja) te prva u povijesti koja će ovo godine nastupati i na Olimpijskim i na Paraolimpijskim igrama. Du Toit će u Pekingu plivati 10 kilometara, a lijeva joj je noga amputirana ispod koljena nakon prometne nesreće 2001. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!