Automoto

Hamilton potukao konkurenciju

Ante Kojundžić • nedjelja, 20.07.2008.

Fantastičnom vožnjom i potpunom dominacijom Lewis Hamilton došao je do pobjede na VN Njemačke. Britanac je svojim McLarenom vozio apsolutno nadmoćno, totalno odudaravši od bilo kog drugog na stazi i praktički posramio sve...

Jako dobrim startom Lewis Hamilton sačuvao je svoju poziciju te poveo utrku ispred Felipea Masse koji je kroz prvih nekoliko zavoja borbu vodio s Heikkijem Kovalainenom te uspio zadržati poziciju ispred agresivnog Finca.

Massa je obranio svoje mjesto, ali nije uspio držati ritam s Hamiltonom koji je gradio prednost nad svima ostalima – Massom, Kovalainenom, Kubicom, Trullijem, Räikkönenom, Alonsom… Vremenska prednost narasla na 11 sekundi prije nego je u 18. krugu ušao u boks na nadolijevanje goriva i zamjenu guma.

McLarenov vozač vratio se iza Jarna Trullija koji je odmah potom išao u boks isto kao i svi vodeći pa se Hamilton vrlo lako vratio na vodeću poziciju. Najduže na stazi ostao je Kimi otišavši u boks pet krugova nakon Hamiltona što donekle objašnjava zašto je bio toliko spor u odnosu na Lewisa i Massu.

Duži ostanak na stazi donio mu je jedno mjesto – Finac je kroz bokseve prestigao Trullija. Hamilton je naprijed nastavio nizati impresivne krugove te stvarati prednost nad nemoćnim Massom. Razmaci između ostalih vozača na vrhu bili su relativno veliki pa se u tim trenucima ništa pretjerano zanimljivo nije događalo.

U 36. krugu Timo Glock je doživio teži udes i na taj način pridonio događanju na stazi. Stražnji ovjes njegove Toyote puknuo je na izlasku iz posljednjeg zavoja pa je Nijemac izgubio kontrolu nad bolidom i snažno udario u betonski zid.

Jak udarac razasuo je dijelove Toyote po cijeloj ciljnoj ravnini pa je na stazu morao sigurnosni automobil. Glock je udario stražnjim bočnim dijelom bolida u zid što je prouzrokovalo bolan udarac, a to se vidjelo i na samom Glocku koji je iz bolida izašao lakše ozlijeđen, posebno naglasivši bol u leđima.

Dok je sigurnosni automobil još kružio po stazi skoro svi su pohrlili u boks, a s druge strane vodeći Hamilton je ostao kružiti. Massa je napravio dobar posao obavivši boks i vrativši se na četvrto mjesto iza Hamiltona, Heidfelda i Piqueta koji još nisu bili u boksu. Njegov momčadski kolega Räikkönen morao se strpiti i čekati dok Massa ne obavi svoje u boksu te je izgubio previše vremena i vratio se na deseto mjesto.

No, Kimi se tad probudio i odlično krenuo nanizavši nekoliko pretjecanja te se probio na sedmo mjesto. Fantastično je naprijed vozio i Hamilton pokušavajući podignuti svoju prednost s ciljem da se nakon boksa vrati na vodeću poziciju. Jako težak zadatak koji nije uspio.

Hamiltona je nakon boksa prestigao Heidfeld, Piquet, Massa, ali i momčadski kolega Kovalainen pa se Britanac na stazu vratio na petu poziciju. Lewis je i nakon izlaska radio odlične krugove, propustio ga je Kovalainen pa je brzo dostigao Massu u samo nekoliko krugova.

Vodeći Heidfeld ušao je 15 krugova prije kraja utrke u boks i prepustio vodstvo mladom Nelsonu Piquetu koji je bio na strategiji jednog ulaska u boks, a ako je želio doći do prve pobjede trebao je iza sebe zadržati Massu i Hamiltona.

Jedanaest krugova prije kraja Hamilton je uspio preteći Felipea Massu za drugo mjesto. Naprijed je bio još samo Piquet kojeg je ''skinuo'' osam krugova prije kraja i preuzeo čelnu poziciju.

Hamiltonu nitko nije mogao oteti ovu pobjedu nakon ovako nadmoćne vožnje. Vodeći čovjek prvenstva i njegova momčad bili su toliko sigurni u svoju brzinu da su se kockali ostavši iza sigurnosnog automobila te su unatoč tome uspjeli izvući pobjedu. Impresivno.

Uz Hamiltona najsretniji na kraju utrke bio je Nelson Piquet koji je osvojio drugo mjesto u Renaultu nakon što je krenuo sa 17. pozicije. Najbolji rezultat za Brazilca u karijeri i snažna injekcija samopuzdanja uoči ostatka prvenstva.

Na najnižu stepenicu postolja stao je Felipe Massa koji nije uspio zadržati Hamiltona, ali ni stići Piqueta. U Ferrariju moraju biti zabrinuti jer je McLaren u snažnom uzletu. Kimi Räikkönen završio je utrku na mjestu koje je i započeo – šestom, imajući par dobrih momenata pred kraj utrke, no dojam je da Kimi nije u formi par zadnjih utrka.

Ispred njega plasirali su se Nick Heidfeld na četvrtom i Heikki Kovalainen na petom mjestu, a bodove su još uzeli Robert Kubica i Sebastian Vettel.

Hamilton sada vodi u poretku vozača s 58 bodova, a slijedi Massa s 54, Räikkönen s 51 i Kubica s 48 bodova. U prvenstvu konstruktora Ferrari je na čelu sa 105 bodova, a iza njih su BMW (89) i McLaren (86).

Za dva tjedna vozit će se VN Mađarske.

Rezultat utrke:
1. L. Hamilton (VBR/McLaren) 1:31:20.847
2. N. Piquet (BRA/Renault) + 5.586
3. F. Massa (BRA/Ferrari) + 9.339
4. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 9.825
5. H. Kovalainen (FIN/McLaren) + 12.411
6. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 14.483
7. R. Kubica (POL/BMW) + 22.603
8. S. Vettel (NJE/Toro Rosso) + 33.282
9. J. Trulli (ITA/Toyota) + 37.199
10. N. Rosberg (NJE/Williams) + 37.658
11. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 38.625
12. S. Bourdais (FRA/Toro Rosso) + 39.111
13. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 54.971
14. G. Fisichella (ITA/Force India) + 59.093
15. K. Nakajima (JAP/Williams) + 1:00.003
16. A. Sutil (NJE/Force India) + 1:09.488
17. J. Button (VBR/Honda) + 1 krug

Nisu završili:
18. R. Barrichello (BRA/Honda)
19. M. Webber (AUS/Red Bull)
20. T. Glock (NJE/Toyota)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!