Automoto

Hamiltonu domaći Grand Prix

Goran Markuš • nedjelja, 06.07.2008.
Hamiltonu domaći Grand Prix
Foto: EPA

Tipično englesko vrijeme donijelo nam je netipičnu, no vrlo zanimljivu utrku prepunu mini izleta i pirueta koji su rezultirali velikom promjenom u ukupnom poretku s obzirom na startne pozicije vozača. Tako je Lewis Hamilton kao prvi Englez nakon 1995. godine stigao do svoje prve domaće pobjede u Formuli 1 razveselivši svoje vrlo brojne prisutne obožavatelje…

Odličan start mladog Lewisa Hamiltona omogućio mu je prolazak pokraj Red Bull-a Marka Webbera, no ne i Heikkija Kovalainena koji se odlučnim zatvaranjem uspio oduprijeti napadima svog momčadskog kolege. Nažalost za Webbera je tek slijedio veliki šok. Naime već na polovici prvog kruga bolid mu je izmaknuo kontroli što je rezultiralo okretanjem i padom gotovo na samo začelje kolone.

Da to ne bi bile jedine zanimljivosti prvog kruga pobrinuli su se David Coulthard i Sebastian Vettel koji su uspjeli gotovo simultano izletjeti što ih je primoralo na odustajanje već u prvom krugu na VN Velike Britanije.

Loš start nije obeshrabrio bivšeg svjetskog prvaka, Fernanda Alonsa koji se već u drugom krugu uspio vratiti ispred momčadskog kolege, Nelsinha Piqueta da bi krug kasnije stigao i prošao pokraj očito vrlo tromog bolida Nicka Heidfelda.

Već u četvrtom krugu mogli smo uživati u još jednom prekrasnom pretjecanju. Ovog puta riječ je bila o borbi dva McLarena iz koje je Lewis izašao kao pobjednik preuzevši vodeću poziciju u utrci. Heikkijeva nesreća nastavlja se već u desetom krugu kada ga pirueta izbacuje sa staze što koristi Kimi Raikkonen koji se probija na drugu poziciju. Nasreću po Kovalainena jureći bolid Fernanda Alonsa je bio predaleko da bi iskoristio pogrešku mladog Finca.

U 11. krugu smo mogli vidjeti još jedno atraktivno izlijetanje nakon kojeg je mladi Adrian Sutil, koji je zamalo pokupio nevinog Sebastiena Bourdaisa, bio primoran prekinuti svoju utrku. Sljedećih nekoliko krugova mogli smo uživati u odličnoj vožnji Marka Webbera koji se nakon 15. krugova prošavši Jensona Buttona uspio ugurati u najbržih deset na stazi.

U 19. krugu Heikki Kovalainen prvi odlazi na regularno punjenje rezervoara nakon čega se vraća na solidno šesto mjesto i to ravno ispred jurećeg bolida Roberta Kubice koji ipak nije uspio iskoristiti prednost koju je imao u tom trenutku. Krug kasnije u boksu smo mogli vidjeti i vodeći dvojac, Kimija Raikkonena i Lewisa Hamiltona koji je uspio sačuvati svoju prednost unatoč nešto kraćem zaustavljanju Ferrarija.

22. krug je bio sretan za Heidfelda koji je uspio iskoristiti bolju putanju što je rezultiralo prolaskom za početak pokraj Toyote Time Glocka, a odmah nakon toga i pokraj vatrenog Fernanda Alonsa za kojeg je tek nakon toga, najvjerojatnije zbog neadekvatnih guma, slijedio veliki pad u poretku.

Ništa bolje nije prošao niti aktualni svjetski prvak, Kimi Raikkonen čije je usporavanje omogućilo Kovalainenu napad iz kojeg je očekivano izašao kao pobjednik. Međutim, ovim dvobojem je zasigurno najviše profitirao Nick Heidfeld koji je odlično popratio njihovu borbu te u pravom trenutku reagirao prošavši obojicu već prije ulaska u desni zavoj dočepavši se odlične druge pozicije.

Očigledno brži Robert Kubica 27 krugova prije stiže Heikkija Kovalainena što je u istom krugu uspijeva i konkretizirati prolaskom s unutrašnje strane brzog desnog zavoja. Pljusak koji se spustio u istom krugu ubrzo je odnio i svoju prvu žrtvu, mladog Nelsinha Piqueta.

U istom smo krugu mogli "uživati" u još nekoliko atraktivnih izlijetanja redom Lewisa Hamiltona, Roberta Kubice i Felipea Masse. Samo krug kasnije ista je sudbina dočekala i u tom trenutku najbržeg vozača na stazi, Kimija Raikkonena.

Velika količina vode na stazi pokazala se kobnom i za Roberta Kubicu koji se nakon sudara sa vrlo brzim Nicom Rosbergom izvrtio i završio u pješčanoj zamci iz koje se nažalost, nije uspio izvući. Samo 17. krugova prije kraja fantastičan Rubens Barrichello uspijeva proći prilično sporog Heidfelda zauzevši nevjerojatno visoko drugo mjesto koje je nakon odlaska u boks uspio pretvoriti u za Hondu još uvijek odlično treće mjesto.

Dva kruga kasnije Heikki Kovalainen uspijeva proći Fernanda Alonsa da bi samo krug kasnije zbog još jednog okretanja na stazi sve to ponovno izgubio. Nažalost po Kovalainena uz Alonsa je i Kimi uspio iskoristiti ovu pogrešku dovevši svoj bolid samo nekoliko metara iza Renaulta.

Završne krugove zasigurno je obilježio Fernando Alonso koji se odličnom vožnjom branio od brojnih nasrtaja svojih kolega. Kimi je bio prvi napadač koji je samo sedam krugova prije kraja uspio iskoristiti bolji ulazak u zavoj što mu je omogućilo brži izlazak iz zavoja i preuzimanje visoke četvrte pozicije. Posljednjih sedam krugova došao je red na Kovalainena koji unatoč velikom pritisku sve do 58. kruga nikako nije uspio zaobići nevjerojatno snalažljivog Alonsa. Tek dva kruga prije kraja utrke Heikki je odličnim ulaskom u posljednji desni zavoj skupio dovoljnu brzinu da prođe pokraj očigledno sporijeg Renaulta.

Iako je Kazuki Nakajima bio vrlo blizu ovih događanja te su svi potpuno opravdano očekivali njegov napad na "ranjenog" Alonsa mladi Japanac griješi u posljednjem krugu što iskorištava iskusni Jarno Trulli koji utrku završava na solidnoj sedmoj poziciji.

Tako je završila posljednja VN Velike Britanije koja je Englezima donijela prvu domaću pobjedu nakon one Johnnya Herberta 1995. godine. Osim McLarena ovo je bila odlična utrka i za Hondu od koje se tek sljedećih godina očekuju bolji rezultati. Nakon utrke kratko se oglasio i Felipe Massa koji je uslijed brojnih izlijetanja i vrlo loše vožnje zasigurno najveći gubitnik ovog vikenda: "Samo se nadam da ću što prije zaboraviti ovaj strašan vikend."

Rezultati utrke:
1. L. Hamilton (VBR/McLaren) – 60 krugova
2. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 68.5
3. R. Barrichello (BRA/Honda) + 82.2
4. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 1 krug
5. H. Kovalainen (FIN/McLaren) + 1 krug
6. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 1 krug
7. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
8. K. Nakajima (JAP/Williams) + 1 krug
9. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1 krug
10. M. Webber (AUS/Red Bull) + 1 krug
11. Bourdais (FRA/Toro Rosso) + 1 krug
12. T. Glock (NJE/Toyota) + 1 krug
13. F. Massa (BRA/Ferrari) + 1 krug

Nisu završili:
D. Coulthard (VBR/Red Bull) - izlet
S. Vettel (NJE/Toro Rosso) - izlet
A. Sutil (NJE/Force India) - izlet
J. Button (VBR/Honda) - izlet
G. Fisichella (ITA/Force India) - izlet
N. Piquet (BRA/Renault) - izlet
R. Kubica (POL/BMW) - izlet

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!