Automoto

Crvenilo u Francuskoj

Ante Kojundžić • nedjelja, 22.06.2008.

Osmu utrku prvenstva, voženu u Magny Coursu u Francuskoj, osvojio je Brazilac Felipe Massa u Ferrariju nakon što je vodstvo preuzeo od momčadskog kolege Kimija Räikkönena pošto su ovog zadesili mali problemi s bolidom...

Ferrariji su suvereno krenuli sa starta neugroženi od bilo kog, dok je iza njihovih leđa Fernando Alonso izgubio dvije pozicije od Jarna Trullija i Roberta Kubice. Kubicu je Španjolac uspio preteći nakon lakat zavoja zahvaljujući grešci BMW-ova vozača.

Lewis Hamilton uspio se na startu probiti za par pozicija gdje je onda zapeo iza svog momčadskog kolege Heikkija Kovalainena i Nelsona Piqueta u Renaultu. Deveto mjesto lako je osvojio nakon što ga je Kovalainen pustio, no, razumljivo, Piquet je bio puno teža lovina.

Britanac nije uspio preteći Renaultova vozača osam sljedećih krugova, a u međuvremenu je FIA donijela odluku da je Hamilton do jedne od pozicija u prvom krugu došao sijekući šikanu pa su ga kaznili prolaskom kroz boks. Nakon odrađene kazne Hamilton izlazi na 13. mjesto ispred Kazukija Nakajime, a iza Nicka Heidfelda.

Petnaest krugova nakon početka utrke Alonso je bio prvi vozač koji je planirano ušao u boks. Na vrhu poretka Kimi Räikkönen je nizao najbrže krugove utrke odmičući se lagano od Felipea Masse.

U 21. krugu Räikkönen je krenuo na izmjenu guma i nadolijevanje goriva čime Massa preuzima vodstvo sve do njegova ulaska u boks dva kruga poslije. Nakon svih ulazaka u boks poredak je bio Räikkönen, Massa, Trulli, Kubica, Alonso, Webber, Kovalainen, Piquet…

Kimi je bio u ugodnom vodstvu, no nakon nekog vremena usporava, a Massa ga polako sustiže da bi ga u 38. krugu i prestigao. Finac je očito imao problem na bolidu – pukla mu je ispušna cijev zbog čega je gubio vrijeme i snagu motora. Poslije nekog vremena cijev je otpala, a Kimi je opet uspio voziti dobre krugove.

Alonso je u boks opet ušao u 42. krugu s pete pozicije i nadolio goriva do kraja utrke. Španjolac je pokrenuo lavinu drugih ulazaka u boks, a u odnosu na stanje poslije prvih ulazaka najveći gubitnik je bio upravo on. Pao je na sedmo mjesto, a gubitnik je i Kubica kojeg je Kovalainen uspio proći kroz boks za četvrto mjesto. Uz Kovalainena naprijed se uspio probiti i Webber na šesto mjesto.

Trinaest krugova prije kraja utrke na stazu je počela padati lagana kiša tek toliko da približi Kovalainena i Kubicu Jarnu Trulliju, no iako je pokušao Heikki nije uspio preteći Talijana, a kiša je već prestala pa je Trulli opet dobio na brzini.

Felipe Massa je nakon 70 krugova odnio svoju osmu pobjedu u karijeri ispred svog momčadskog kolege koji je izgubio dobivenu utrku zahvaljujući ispušnoj cijevi koja je pukla i poremetila rad Kimijevog bolida.

Još od Španjolske 2005. Jarno Trulli se nije popeo na podij, no zahvaljujući odličnoj utrci Toyotin vozač je došao do treće pozicije i to poslije vrlo teške borbe s Kovalainenom koji je ostao nadomak podija na četvrtoj poziciji. Trulli je treće mjesto posvetio nedavno poginulom Oveu Anderssonu, voditeljem Toyotine momčadi u vrijeme kad je ekipa ušla u F1.

Kubica se neko vrijeme uspio držati s dvojcem ispred sebe, ali ubrzo je izgubio ritam i ciljem prošao kao peti vozač na utrci. Mark Webber je unatoč nekim nesretnim trenucima u utrci došao do šeste pozicije, a dosta sreće imao je Piquet nakon što je Alonso napravio grešku u jednom trenutku i dopustio da mu Brazilac otme sedmo mjesto što znači da je dvostruki svjetski prvak nakon starta s treće pozicije završio na osmoj.

Ferrariji su pokazali da su trenutno najbolja momčad u prvenstvu s vrlo dominantnom pobjedom u Francuskoj. Unatoč problemu koji je zadesio Kimija Trulli se nije uspio približiti Fincu.

Massa je preuzeo vodstvo poretka prvenstva s 48 bodova, dok Kubica ima dva boda manje i drži drugo mjesto ispred Kimija s 43 boda. Hamilton nije osvajao bodove na ovoj utrci pa ostaje s 38 bodova i nalazi se na četvrtom mjestu.

Sljedeća utrka vozi se na Silverstoneu za VN Velike Britanije za dva tjedna.

Rezultat utrke:
1. F. Massa (BRA/Ferrari) 1:31:50.245
2. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 17.984
3. J. Trulli (ITA/Toyota) + 28.250
4. H. Kovalainen (FIN/McLaren) + 28.929
5. R. Kubica (POL/BMW) + 30.512
6. M. Webber (AUS/Red Bull) + 40.304
7. N. Piquet (BRA/Renault) + 41.033
8. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 43.372
9. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 51.072
10. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 54.521
11. T. Glock (NJE/Toyota) + 57.738
12. S. Vettel (NJE/Toro Rosso) + 58.011
13. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 1:02.013
14. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
15. K. Nakajima (JAP/Williams) + 1 krug
16. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1 krug
17. S. Bourdais (FRA/Toro Rosso) + 1 krug
18. G. Fisichella (ITA/Force India) + 1 krug
19. A. Sutil (NJE/Force India) + 1 krug

Nije završio:
20. J. Button (VBR/Honda)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!