Nogomet

Potvrdili ulogu favorita

Mihaela Bradovski • četvrtak, 12.06.2008.

Nakon jučerašnje rezultatski uvjerljive pobjede nad reprezentacijom Češke, Portugal je zahvaljujući pobjedi Turske nad Švicarskom postao prva reprezentacija koja je osigurala nastup u četvrtfinalu prvenstva. Da su Portugalci naučili biti koncentrirani i strpljivi do samog kraja pokazao je i jučerašnji susret koji je kao prva imena izbacio one od kojih se to najviše i očekivalo, veznjake Deca i Cristiana Ronalda...

Jučerašnji je rasplet događaja u Baselu išao na ruke favoritima skupine, a njihov susret sa domaćinima u trećem kolu bit će tek formalnost. Portugalci su do četvrtine finala došli nakon svega pet dana prvenstva i dvije utakmice. Ono što najviše impresionira je igra koju na prvenstvu prezentiraju izabranici Felipea Scolarija. I prijašnjih su godina pozornost na sebe skretali organiziranim akcijama, kombinatornom igrom i brojnim pogocima, a kada se tome na ovom prvenstvu pridodao i momčadski duh, Portugal je postao moćna momčad, spremna i ovoga puta otići do finala.

Iako je Uefa za igrača utakmice proglasila Cristiana Ronalda, koji je sudjelovao u sva tri pogotka, najbolji igrač Portugala u ove dvije utakmice bez konkurencije je bio 30-godišnji Deco. Deco za sobom ima slabu sezonu u dresu Barcelone, ali na ovom prvenstvu istinski briljira. Dok je u susretu sa Turskom potpuno kontrolirao sredinu terena, protiv češke reprezentacije je svoj trud i konkretizirao. Postigao je prvi pogodak na susretu, a njegova asistencija za pogodaka Ronalda jednako je vrijedna kao i sam pogodak. Akcija je u potpunosti bila u njegovoj režiji, nakon što je loptu sa boka povukao prema sredini i varkom se riješio svog čuvara preciznim je pasom pronašao Ronalda koji takve prilike ne propušta.

Izbornik Scolari pohvalio je svog veznjaka za pruženu igru protiv Češke. "Deco je dostigao dobru formu, iz susreta u susret igrat će sve bolje, u to sam siguran. Preuzima ulogu vođe u središnjici terena i rizik na sebe, a to momčad treba od njega. Nema puno igrača na svijetu kao što je on." O svojoj formi nakon utakmice progovorio je i sam Deco. "Približavam se željenoj formi nakon što u Barceloni nisam igrao prošlih mjeseci. Posljednja utakmica koju sam odigrao bila je ona protiv Manchestera. Dvije utakmice u pet dana dosta su me iscrpile, ali već sutra ću ponovno biti svjež i spreman za nove izazove."

U susretu sa Švicarcima Scolari je najavio neka nova imena, a utakmica će biti novi test i za obrambene igrače, Ricarda Carvalha, Pepea i Paula Ferreiru koji još nisu pokazali sigurnost koja se od njih očekuje. Česi su najčešće koristili lijevu stranu portugalske obrane kako bi došli do opasnijih prilika i tu su stvarali dosta muke Ferreiri čija je prirodna strana ona desna. Prekidi su također jedna od slabijih točaka portugalske momčadi, pogodak Sionka otkrio je sve slabosti u obrani i neke će jače reprezentacije to sigurno više koristiti. Više od povremenih bljeskova očekuje se i od Simaa, Petita i Moutinha koji će na sebe morati preuzeti dio odgovornosti i inicijative kako bi rasteretili Deca i Cristiana Ronalda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!