Automoto

Lewis pobjednik spektakla u Monte Carlu

Goran Markuš • nedjelja, 25.05.2008.

Izleti, sudari, kvarovi, padaline, krive procjene momčadi, vozača – sve smo to mogli vidjeti na još jednoj nezaboravnoj utrci u Monte Carlu. Lewis Hamilton stigao je do fantastične pobjede u utrci u kojoj gotovo da nije bilo vozača koji nije barem jednom udario u ogradu ili drugi bolid…

Već prije samog starta mogli smo vidjeti kišu koja je nagovijestila uzbuđenje koje nas je dočekalo u još jednoj odličnoj utrci tekuće F1 sezone. Već na kretanju u krug zagrijavanja bolid Heikkija Kovalainena se zaustavio da bi se nakon dosta natezanja uspješno pokrenuo što je značilo start iz bokseva i još jedna teška utrka za mladog Finca.

Na samom startu mogli smo vidjeti odličan prolaz mladog Lewisa Hamiltona pokraj aktualnog svjetskog prvaka Kimija Raikkonena što ga je već prije prvog zavoja postavilo na drugo mjesto ispred vodećeg Felipea Masse. Odličan start odradio je i Fernando Alonso koji je prošavši Nicu Rosberga u Saint Devonte ušao kao peti vozač.

Mijenjanje prednjih krila postalo je uobičajeno u prvih nekoliko krugova (Rosberg, Jenson Button), a vrhunac svega zasigurno je bilo izvrtanje Tima Glocka koji je nakon udara u ogradu ostao bez krila, no uz dosta napora uspio se vratiti u boks da zamijeni oštećene dijelove bolida.

Stvari su se tek ovdje počele zakuhavati. Naime, krug kasnije odličan Hamilton samo je na trenutak izgubio kontrolu što je uzrokovalo udarac u ogradu te bušenje gume. Lewis je uspio odvesti krug do kraja te ući u boks gdje je osim duge stanke zbog namještanja novih intermedia na bolid uspio i dotočiti goriva vjerojatno do maksimalnog obujma rezervoara.

Samo dva kruga kasnije možemo svjedočiti još jednom izletu ovog puta Fernanda Alonsa koji je bio prisiljen cijeli krug nastaviti sa probušenom gumom da bi u boksu na bolid stavio full wet gume. U istom krugu mogli smo vidjeti i gotovo sinkroni izlet Sebastiena Bourdaisa i Davida Coultharda i to na laganom lijevom zavoju što je uzrokovalo izlazak safety cara na stazu.

Čim je safety car napustio stazu mogli smo vidjeti pritisak bivšeg svjetskog prvaka, Fernanda Alonsa koji je očigledno bio poprilično brži od Marka Webbera prošavši ga s unutrašnje strane u istom krugu. Uskoro je na red došao i iskusni Nick Heidfeld koji se pokazao puno tvrđim orahom. U jednom trenu Alonso je osjetio mogućnost prolaza, no Heidfeld nije ostavio otvorena vrata što je rezultiralo sudarom koji je za sobom povukao još jedan odlazak u boks za Alonsa, a nešto kasnije i Heidfelda.

U međuvremenu, zbog ne učvršćivanja guma tri minute prije starta Kimi je bio kažnjen prolaskom kroz bokseve što je zasigurno vrlo neuobičajena greška za momčad Ferrarijevog kalibra. Nekoliko krugova kasnije i Massa griješi te produžuje u zavoju Saint Devote što vješto koristi Robert Kubica preuzevši vodstvo u utrci.

Kako ovo ne bi ostala iznimka pobrinuo se Kimi koji gotovo identičnu grešku radi samo dva kruga kasnije uzrokovavši lom prednjeg krila na bolidu što je za sobom povuklo još jedan nužni odlazak u boks. Uslijedilo je mirnije razdoblje od nekih desetak krugova koje prekida Timo Glock još jednim atraktivnim udarom u ogradu (kao da ih nije bilo dovoljno). Gotovo u istom trenutku dobili smo jednu poprilično nevjerojatnu informaciju, Adrian Sutil u Force Indiai dva kruga za redom ubilježio je najbrži krug utrke. Iako to vrijeme očekivano nije ostalo najbolje (najbrži krug zabilježio je Kimi Raikkonen) te nikako nije mjerodavno (uzmemo li u obzir stanje na stazi) ipak moramo priznati kako je riječ o podatku koji je donio smiješak na lica mnogih gledatelje VN Monaka.

Unatoč informacijama koje su nagovještavale kišu Alonso se kod svog ulaska u bokseve odlučuje na suhe gume što se kasnije pokazalo potpuno ispravnom odlukom. Samo pet krugova kasnije nakon brojnih obrana od kontinuiranih nasrtaja Williamsa Nice Rosberga Nelson Piquet nije uspio savladati desni zavoj te se zabija u ogradu i završava svoj pohvalan nastup u Monte Carlu.

Sljedećih deset krugova mogli smo gledati nešto mirniju utrku unatoč brojnim odlascima u bokseve. Vjerojatno najzanimljiviji trenutak u tom periodu bilo je izlaženje Felipea iz boksa što se zbog hladnih guma na njegovom bolidu gotovo kobno završilo, no Massa je u zadnji tren uspio izravnati bolid te mirno nastaviti utrku.

Iako smo svi pomislili kako je stigao kraj drame u Monte Carlu dogodio se još jedan izlet, ovog puta Nice Rosberga koji je nakon prebrzog ulaska u šikanu nakon tunela jednostavno produžio te se prednjim desnim krajem zabio u betonski zid gotovo potpuno uništivši bolid što je za sobom povuklo još jedan izlazak safety cara na stazu. Sva prednost koju je Lewis izgradio ispred ostalih vozača anulirana je što je nagovijestilo još jednu uzbudljivu završnicu.

Već u prvom krugu bez safety cara nakon izlaza iz tunela Kimi potpuno gubi kontrolu nad bolidom te se zabija u mladog Sutila uzrokovavši značajna oštećenja na oba bolida. Vrlo težak udarac za ekipu Force India koja je bila na pragu povijesnog rezultata stiže tek u boksu kada dolazi do kvara (vjerojatno na mjenjaču) i konačnog parkiranja bolida. Plač Adriana koji smo nešto kasnije mogli vidjeti u potpunosti je opravdan.

Zbog vremenskog ograničenja koje kaže kako se utrka zaustavlja ukoliko nije završena unutar dva sata i jednog dodatnog kruga Lewis Hamilton nakon 76 odvoženih krugova stiže do pobjede i tako se upisuje u povijesnu listu osvajača VN Monaka.

Lewis je ovom pobjedom stigao do 38 bodova preuzevši vodstvo Kimiju koji nije uspio doći do niti jednog boda u Monte Carlu. Sa samo jednim bodom zaostatka za momčadskim kolegom nalazi se i Felipe Massa dok je Robert Kubica sa 32 osvojena boda trenutno četvrti čovjek u ukupnom poretku vozača. U poretku konstruktora sa 69 bodova vodstvo i dalje drži Ferrari dok se McLaren sa 53 boda nalazi na drugom mjestu. Samo jedan bod manje ima ekipa BMW Saubera što nagovještava nastavak odlične borbe za sam vrh poretka.

Rezultati utrke:
1. L. Hamilton (VBR/McLaren) – 76 krug
2. R. Kubica (POL/BMW) + 3.064
3. F. Massa (BRA/Ferrari) + 4.811
4. M. Webber (AUS/Red Bull) + 19.295
5. S. Vettel (NJE/Toro Rosso) + 24.657
6. R. Barrichello (BRA/Honda) + 28.408
7. K. Nakajima (JAP/Williams) + 30.180
8. H. Kovalainen (FIN/McLaren) + 33.191
9. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 33.792
10. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 1 krug
11. J. Button (VBR/Honda) + 1 krug
12. T. Glock (NJE/Toyota) + 1 krug
13. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
14. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 1 krug

Nisu završili:
A. Sutil (NJE/Force India) + 1 krug - sudar
N. Rosberg (NJE/Williams) + 1:11.406 - izlet
N. Piquet (BRA/Renault) + 1 krug - izlet
G. Fisichella (ITA/Force India) - mjenjač
S. Bourdais (FRA/Toro Rosso) - izlet
D. Coulthard (VBR/Red Bull) - izlet

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!