Zimski sportovi

Rusima zlato u produžetku

Krešimir Ferlak • nedjelja, 18.05.2008.

Kanada i Rusija. Kakvo finale. Međunarodna federacija hokeja na ledu ove godine slavio stotu obljetnicu postojanja, a bolju finalnu utakmicu kao poklon nisu mogli ni zamisliti...

Kanađani i Rusi su bile najuvjerljivije momčadi prvenstva. Niti jedna momčad do sada nije doživjela poraz, obje su osvojile prva mjesta u svojim skupinama, i u prvom i u drugom krugu, te suvereno stigle do finala. Kanada je u zadnjih pet godina čak tri puta uzela zlato, dok Rusi od 1993. čekaju na najsjajniju medalju. I jedna i druga ekipa su pune zvijezda i želje za pobjedom. Kanada je prošle godine baš u Rusiji osvojila zlato, istina protiv Finske, ali Rusi su danas imali idealnu priliku za uzvrat. I uspjeli su.

Utakmica je počela silovito, kako se uostalom i očekivalo. Već nakon nešto više od minute, Rusija vodi nakon akcije trojca iz Washingtona. Fedorov je započeo akciju, dodao do Ovečkina iza gola, koji je krasno pred vratima našao Aleksandra Semina, a ovaj zabija za 1:0 Rusa. Na odgovor Kanade se nije dugo čekalo. Već nakon par minuta je branič Brent Burns lijepim udarcem izjednačio rezultat, a još nije prošlo ni deset minuta utakmice kad je Chris Kunitz skinuo paučinu sa Ruskog gola i doveo Kanadu u vodstvo.

Niti nakon vodstva Kanađani ne posustaju i stavljaju na muke obranu Rusije koja je u tim trenucima utakmice imala problema s disciplinom te su dozvolili domaćinima prvenstva situaciju sa dva igrača više. Reprezentacija kao što je Kanada takve prilike ne propušta i drugim pogotkom na utakmici Brent Burns donosi Kanadi velikih 3:1. To je bio rezultat prvog perioda.

Rusi su znali da sa takvom igrom idu u poraz, zato su odlučno otvorili drugi period i stigli do smanjenja već u drugoj minuti drugog dijela kada je jedan odbijanac u mrežu Cama Warda smjestio Semin. Bio je to njegov drugi gol večeri i smanjenje rezultata na 3:2. Rusi su i nakon toga nastavili pritiskati, ali Kanada je, tipično kanadski, iz prvog ozbiljnijeg napada stigla do pogotka. Dany Heatley je fantastičnim udarcem iz zgloba vratio dva razlike Kanadi i postigao svoj 12. pogodak na prvenstvu. Do kraja perioda Rusi su nastavili sa pritiskom i imali nekoliko odličnih prilika, ali do pogotka nisu stigli.

Slično kao i u prva dva perioda i u treći su Rusi krenuli žestoko i brzo stvorili nekoliko dobrih šansi, ali Ward je bio na visini zadatka. Kanađani su se u trećem periodu odlučili na malo defenzivniju igru i oslonili na svoje brze kontre i polukontre. Ipak, Rusi smanjuju sredinom perioda kada mladi Aleksej Tereščenko zabija kroz noge Warda ta 4:3. Nakon toga, totalno ludilo. Rusi nastavljaju pritiskati i gotovo svaki napad je neka opasna situacija pred kanadskim golom. Jednu od takvih u pogodak pretvara Ilja Kovalčuk i donosi izjednačenje. Zanimljivo, to je Kovalčukov prvi gol na prvenstvu. Ali veliki gol, vrijedan produžetaka.

U produžetak su Rusi krenuli bolje i ubrzo dobili priliku sa igračem više. Rick Nash je dobio dvije minute isključenja nakon što je izbacio pločicu u gledalište iz svog perioda. Takvu šansu Rusi nisu propustili. Junaku je ime Ilja Kovalčuk. Uzeo je pločicu ušao par koraka u trećinu Kanade i zakucao u mrežu za prvo rusko zlato nakon petnaest godina!

Krenulo je nakon toga neopisivo slavlje Rusa koji zasluženo slave zlatnu medalju! Borili su se kao lavovi do zadnje sekunde i izborili produžetak i veliko slavlje. Rusima zlato na kanadskom ledu. Kako to sam slatko zvuči za Ruse, a kako tužno za Kanadu koja je imala sve u svojim rukama, ali nisu izdržali. Prekrasan kraj jednog prekrasnog prvenstva i veliko, ali zasluženo slavlje Rusije!

Hokej na ledu, Svjetsko prvenstvo elitne divizije

Finale:

Kanada – Rusija 4:5 OT (3:1, 1:1, 0:2, 0:1) (Burns 4., 15.; Kunitz 10.; Heatley 30. / Semin 2., 22., Tereščenko 49.; Kovalčuk 55., 63.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!