Automoto

Massa do pobjede u Turskoj

Ante Kojundžić • nedjelja, 11.05.2008.

Pobjednik VN Turske vožene na stazi Istanbul je Brazilac Felipe Massa za upravljačem Ferrarija. Massa je uspio iskoristiti svoj pole position na najbolji način i doći do druge pobjede ove sezone...

Felipe Massa odlično je startao i zaštitio svoju vodeću poziciju, no prave prijetnje nije bilo pošto je Heikki Kovalainen s druge pozicije slabo startao da ga je pretekao i momčadski kolega Lewis Hamilton. Na startu se dobro nije snašao ni Kimi Räikkönen ispred kojeg su izbili Robert Kubica i Fernando Alonso.

Straga u poretku kroz prvi zavoj nisu uspjeli proći čitavi Giancarlo Fisichella i Kazuki Nakajima te su obojica morali odustati već na početku utrke zbog međusobnog sudara.

Vezane vijesti

Sigurnosni automobil izišao je na stazu sljedeća dva kruga dok se počiste ostaci bolida, a onda se sklonio u boks. Kovalainen je odmah nakon toga otišao na boks na promjenu guma što ga je bacilo na kraj poretka.

Daleko naprijed Massa je vodio utrku ispred Hamiltona, Kubice, Räikkönena (koji je pretekao Alonsa)… Vodeći dvojac odmicao se od ostatka društva, ali Massa se nikako nije uspio odvojiti od Hamiltona, čak štoviše, McLarenov vozač je radio pritisak Brazilcu sve dok nije otišao na vrlo kratko zaustavljanje u boksu.

Tri kruga poslije i Ferrarijev vozač odlazi u boks, a posljednji od vodećih u boksu je bio Räikkönen. Profitirao je jedino Finac koji je uspio kroz bokseve preteći Kubicu. Hamilton je unatoč kratkom zaustavljanju opet izišao iza leđa vodećeg Brazilca.

No, onda uzima stvar u svoje ruke te u 24. krugu napada Massu kojeg na kočenju uspijeva i preteći. Koliko je Hamilton bio brži pokazalo se uskoro jer u vrlo kratkom roku napravio veliku prednost nad Ferrarijem. A razlog tolikoj prednosti postao je očit u 33. krugu kad je Britanac po drugi put otišao u boks nagovijestivši da će se vratiti još jednom jer nije vozio nikako na mekšim gumama.

Dva Ferrarija povela su utrku, a Hamilton se vratio na treće mjesto, ispred Kubice, Heidfelda i Alonsa. U 41. krugu u boks je ušao Massa s vodeće pozicije pa je utrku poveo Kimi, a iza leđa mu je bio Hamilton s tim što su obojica morala još jednom u boks.

Prvi se na taj korak odlučio Kimi u 44. krugu, a krug poslije to je napravio i Lewis, no Britanac je izlazeći iz boksa izbio ispred Ferrarijeva vozača i na taj se način vratio na drugu poziciju koju je držao većinu utrke do pretjecanja Masse.

Räikkönen je počeo loviti Hamiltona i približiti mu se, ali nije pronašao način kako da pretekne McLarenova vozača.

Felipe Massa je nakon 58 odvoženih krugova prvi prošao ciljem i ostvario svoju treću pobjedu na ovoj stazi, a drugu u sezoni. U jednom trenutku u utrci učinilo se kako će borbu voditi s Hamiltonom, ali pokazalo se na kraju da ni tri zaustavljanja u boksu nisu uspjela promaknuti McLaren na prvo mjesto.

Hamilton je na kraju jedva zadržao i drugu poziciju ispred Kimija koji je zbog lošeg starta propustio borbu za pobjedu na ovoj utrci. Na VN Turske BMW-i su odigrali sporednu ulogu i ni u jednom trenutku nisu prijetili Ferrariju i McLarenu. Kubica je utrku završio na četvrtom mjestu, odmah ispred svog momčadskog kolege Nicka Heidfelda.

Kao što je i najavljivao prije početka sezone, Alonso je ulovio i bio dovoljno dobar samo za šesto mjesto. Mark Webber (Red Bull) plasirao se na sedmu poziciju, a bodove je uzeo još samo Nico Rosberg u Williamsu na osmom mjestu.

Kimi Räikkönen još drži vrh poretka s 35 bodova, a na drugom mjestu bodovno su poravnani Lewis Hamilton i Felipe Massa s 28 bodova. Robert Kubica je četvrti s 24 boda.

Sljedeća utrka je u Monte Carlu 25. svibnja.

Rezultati utrke:
1. F. Massa (BRA/Ferrari) 1:26:49.451
2. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 3.779
3. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 4.271
4. R. Kubica (POL/BMW) + 21.945
5. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 38.741
6. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 53.724
7. M. Webber (AUS/Red Bull) + 1:04.229
8. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1:11.406
9. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 1:15.270
10. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1:16.344
11. J. Button (VBR/Honda) + 1 krug
12. H. Kovalainen (FIN/McLaren) + 1 krug
13. T. Glock (NJE/Toyota) + 1 krug
14. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
15. N. Piquet (BRA/Renault) + 1 krug
16. A. Sutil (NJE/Force India) + 1 krug
17. S. Vettel (NJE/Toro Rosso) + 1 krug

Nisu završili:
18. S. Bourdais (FRA/Toro Rosso)
19. K. Nakajima (JAP/Williams)
20. G. Fisichella (ITA/Force India)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!