Zimski sportovi

Hossa i Morrow za konferencijska finala

Krešimir Ferlak • ponedjeljak, 05.05.2008.

Nakon jučerašnjeg dana poznati su svi sudionici konferencijskih finala. Na istoku će igrati Pittsburgh i Philadelphia, a na zapadu Detroit i Dallas. Jučer su Penguinsi i Starsi izborili svoje pozicije nakon fantastičnih utakmica i produžetaka, a u Dallasu su trebala čak četiri produžetka da se dobije pobjednik...

Pittsburgh je prije tri dana izgubio prvu utakmicu u ovogodišnjem doigravanju i sada su htjeli pokazati da je to tek bio jedan loš dan i da se Penguinsi s pravom smatraju jednim od glavnih favorita za Stanley Cup. Rangersi se se pak nadali da će odličnu igru iz četvrte utakmice prenijeti i u ovu petu te ponovno vratiti seriju u New York.

Na početku susreta bila je to izjednačena i taktički zrela utakmica gdje nismo vidjeli previše prilika za pogodak. U nastavku slična slika do osme minute kada jednu odličnu akciju Penguinsa u gol pretvara Marian Hossa i donosi vodstvo. Od tada pa do kraja perioda igrala se prava viktorija na vrata Rangersa i da nije bilo raspoloženog Henrika Lundqvista, utakmica bi vjerojatno u tom periodu bila riješena. Ipak, nije ni Lundqvist svemoguć pa je jedan odličan udarac Evgenija Malkina završio iza njegovih leđa i Penguinsi su imali lijepih 2:0 za treći period.

Rangersi su svjesni činjenice da bi to moglo biti njihovih zadnjih 20 minuta u sezoni izašli u treći dio puni želje za preokretom. I smanjili su već nakon dvije minute kada je zabio Lauri Korpikoski kojem je ovo bila prva Nhl utakmica! Nije baš uobičajeno da netko debitira u drugom krugu play-offa, ali Korpikoski je dobio šansu i iskoristio je.

Samo minutu i pol kasnije, još jedan mladac, Nigel Dawes je izjednačio rezultat. Do kraja više nije bilo pogodaka, iako je bilo nekoliko izvrsnih prilika sa obje strane. Otišlo se u produžetak gdje su Penguinsi imali i priliku sa igračem više, nisu zabili, ali su nastavili pritiskati i nedugo zatim, Hossa postiže svoj drugi pogodak dana i odvodi Pittsburgh u finale Istočne konferencije.

Rangersi su tako završili svoju sezonu, igrali su dobro, ali Penguinsi su ipak bili prejaki. Pittsburgh pak sada dočekuje Philadelphiju. "Želite rivalitet? Sada ćete dobiti ono pravo", izjavio je nakon utakmice kapetan Pittsburgha Sidney Crosby. Pittsburgh i Philadelphia su naime, veliki rivali u Nhl-u, te dvije momčadi se ne vole javno i u njihovim susretima uvijek se daje i više nego inače. Sada će trebati dati još više. Na istoku će, dakle, dvije momčadi iz Pennsylvanije odlučiti finalistu Stanley Cupa.

Dallas je u finalu Zapadne konferencije. Tako glasi naslov nakon jučerašnje utakmice. Ili bolje reći današnje. Naime, trebala su čak četiri produžetka da se riješi pitanje pobjednika, na kraju su slavili domaćini, a veliki junak je kapetan Starsa Brenden Morrow koji igra vjerojatno u formi karijere. Bio je najbolji igrač Dallasa u ovoj seriji, a to je okrunio pogotkom za ulazak u konferencijsko finale gdje ih čekaju Detroit Red Wingsi.

U prvom periodu bila je to klasična utakmica Dallasa i San Josea iz ove serije. Malo udaraca, odlične obrane i pogodaka nije bilo. Drugi period je bio sličan prvom, samo što je ipak pao gol. Antti Miettinen postigao je svoj prvi pogodak u ovogodišnjem doigravanju, bolji trenutak za to gotovo da i nije mogao odabrati. Dallas je tako nakon dva perioda imao vodstvo, ali San Jose je već nakon minute i pol trećeg preko Ryanea Clowea uspio izjednačiti i praktički od tog trenutka znalo se da će, tko postigne sljedeći pogodak, pobijediti u utakmici. Na pogodak se čekalo gotovo 90 minuta.

Do kraja tog trećeg perioda utakmica se smirila i otišlo se u produžetke. U prvom produžetku Dallas je dominirao i imao nekoliko odličnih prilika, a Mike Ribeiro je pogodio i vratnicu u jednoj akciji. U drugom produžetku Sharksi su bili dominantni, ali također nisu zabili. Pogodak smo dočekali tek u četvrtom produžetku. Brian Campbell zaradio je isključenje, prvo nakon drugog perioda za Sharkse i Dallas je tu priliku iskoristio. Odigrali su jako lijepu akciju koju je pred golom Morrow pretvorio u pogodak za neviđeno slavlje Dallasa.

"Ova cijela serija bila je kao bacanje novčića", rekao je nakon utakmice Jeremy Roenick. I baš tako bi se mogao opisati ovaj dvoboj. Od šest utakmica čak četiri puta smo gledali produžetke, a ostale dvije utakmice također su bile neizvjesne praktički do samoga kraja. Dallas je ipak bio nešto koncentriraniji, bolje su reagirali u ključnim trenucima, imali su malo više i sportske sreće i na kraju zasluženo izborili konferencijsko finale.

Nakon što su izbacili Anaheim i San Jose, Dallasu na putu stoje opasni Red Wingsi. Bit će to fantastičan dvoboj, Detroit igra brzo i efikasno, Dallas ima odličnu obranu i sve u svemu, čeka nas nekoliko odličnih utakmica, ali u finale će samo jedna ekipa. Koja će to biti, reći će nam igrači Dallasa i Detroita u sljedećih desetak dana.

Nhl, rezultati, 4.5.2008.:

Istočna konferencija:
Pittsburgh - NY Rangers 3:2 OT (4-1)

Zapadna konferencija:
Dallas - San Jose 2:1 OT (4-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!