arhiva

Kud svi...

Dario Dodić • ponedjeljak, 05.05.2008.

Nisam pretjerano ponosan, ali kladionica me je često stajala živaca, poneke sijede dlake na vlasištu, a i nakupili su mi se kilogrami. Nije dobar dan za početak kolumne, ali imam o čemu pisati...

Dojave, ziceri i ostala zla terminologija zagriženog kladioničara uvriježena je i u mom govoru. Tema ovog picka na pojilu bit će ono prvo, dojave.

Za početak razjasnimo jednu stvar - utakmice (mečevi) se namještaju, u svim sportovima, u svim ligama, eventualno isključujem iz priče Premiership - naučio sam da tamo nema puštanja, igra se uvijek 100% (ma i famoznih 120 ako treba), bez obzira na stanje na ljestvici. O da, namještaju se utakmice i u Hrvatskoj, a u zadnje vrijeme prednjači rukomet. Svi vi koji ne mislite tako ne morate čitati ostatak teksta.

Do moje malenkosti je tako došla informacija o namještanju rezultata u utakmici Metković - Perutnina PIPO IPC. Radilo se o neriješenom rezultatu, koji nažalost nisam uspio uplatiti (koeficijent 10!) jer su kladionice spomenuti par blokirale. Čudna li čuda, utakmica je završila neriješeno.

No, puno puta se kao dojave uvaljuju svakojake gluposti kao što je recimo bilo u slučaju utakmice 1.HNL između Dinama i Intera. Priznajem, sam sam poklekao informaciji zbog izvora iz kojih je stigla, a kad sam shvatio koliko sam bio glup bilo je prekasno. Informacija je bila super, iz dva izvora načuo sam o namještanju, Interu trebaju bodovi, Dinamu svejedno, klubovi prijateljski, ma bratski. Zaletim se i onda shvatim - ponedjeljak je, utakmica u srijedu, a već svi kladioničari i laici trpaju kao ludi na dvojku. Budimo realni, da su kojim slučajem Dinamovci i namjeravali pustiti Interu ta bi informacija ostala tajnom do pred kraj utakmice kada bi oni najsretniji odnosno najinformiraniji uspjeli uplatiti poneku kunu i profitirati na iznenađenju.

Ali ne, došlo je do toga da je moj dobar prijatelj zvao mladog rođaka da i on nešto "zaradi", kaže mu "odigraj na Inter", na što mu je rođak odgovorio "znam, rekla mi je baka". Kolike su zapravo šanse da utakmica o kojoj čitava nacija bruji da je namještena stvarno bude i namještena? Ako je i bila namještena, odmjestila se.

Oklada na Inter me je, ako ništa drugo, natjerala da nakon dugo vremena domaću utakmicu Dinama odgledam s tribine, a ne iz novinarske lože. Kakav je to doživljaj bio! Sve i da je utakmica bila namještena, Modri nisu mogli toliko loše odigrati koliko su gosti iz Zaprešića bili slabi. Gledatelji su teško susprezali emocije na "neprijateljskoj" tribini (zapad, ne sjever), svako malo začuo bi se poklič pri Interovim napadima "Ajde", "Zabij to" i slično, no Rajko Vidović i ekipa ostali su kratkih rukava, a gledatelji na zapadu gužvali su nedobitne listiće.

Kada pričamo o sumnjivim uvjetima nogometnih prvenstava onda je nezaobilazna nogometna liga BiH, poznatija kao Premijer liga. Ne znam koliko ste upućeni, ali radi se o ligi u kojoj vladaju domaćini kao ni u jednoj drugoj ligi na svijetu. Nije važno gostuje li budući prvak kod fenjeraša, koeficijent na pobjedu domaćina ne ide preko 1.4, 1.5. O da, nešto tu smrdi. O ovom fenomenu razgovarao sam s jednim dobrim prijateljem, koji je kao junior igrao dotičnu ligu i njegovo objašnjenje je jednostavno - suci. "Da mogu sudili bi ti i u tvojoj polovici zaleđe, svaki kontakt je prekršaj". Naravno da gosti rijetko dolaze u priliku oteti poneki bod. Liga broji 16 klubova i ako izuzmemo Žepče koji je odavno zacementirao zadnju poziciju, bodovna razlika između pretposljednjeg Travnika i prvoplasirane Modriče iznosi samo 16 bodova. Željezničar je, na primjer, najbolji domaćin lige s 12 pobjeda i tek jednim neriješenim susretom. Isti ti igrači Željezničara u gostima su izgubili sve svoje nogoloptačke sposobnosti. U 13 utakmica postigli su tek šest golova, dvaput odigrali neriješeno i čak 11 puta izgubili. Kakva zanimljiva anomalija...

No dobro, vratimo se na vedrije teme. Pred nama su dvije utakmice finala Hrvatskog nogometnog kupa. Dvije naše najbolje momčadi borit će se za Rabuzinovo "Sunce". Dinamo je izašao iz forme, Hajduk nije ni bio u formi, ali ipak mislim da malu prednost u dva dvoboja ima Dinamo. U srijedu nas čeka prva utakmica i to u Maksimiru pa mi niti jedan drugi pick ne pada na pamet osim čiste jedinice na Dinamo.

Prva tema ipak je "ispala" malo preozbiljna i uvjeravam vas da iduće neće biti takve. Ono što vam mogu obećati je da ćete ovdje naići na vedrije teme inspirirane tjednim događajima uz kladioničarske pickove na aktualne događaje, a kad počne HNL svu svoju pažnju posvetit ću najdražoj mi ligi na svijetu. Da ne bude dosadno imat ću i gošće tipsterice, po mogućnosti one koje nemaju veze sa sportom pa ćemo vidjeti tko je bolji u klađenju.

I ne, tipsterice neće biti vizualno predstavljene, to ostavljam vašoj mašti na volju...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaPick na pojilu
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!