Zimski sportovi

Favoriti očekivano

Ante Jukić • subota, 03.05.2008.

Utakmicama B i D skupine, noćas je započelo Svjetsko prvenstvo Elitne divizije u hokeju na ledu. Favoriti nisu dopustili nikakva iznenađenja, očekivano upisavši svoje prve pobjede na ovom natjecanju….

Uvjerljivom pobjedom protiv Slovenije, Kanađani su započeli put prema obrani zlata osvojenog prošle godine u Rusiji. Domaćini su u susret, nošeni podrškom publike u lijepo ispunjenom Halifax Metro Centru, ušli silno motivirani, tako da na prvi pogodak nismo morali dugo čekati. Već u četvrtoj minuti utakmice, Dan Hamhuis je iskoristio jednu gužvu pred vratima Roberta Kristiana i doveo Kanadu u vodstvo. Bio je to ujedno i jedini pogodak u prvoj trećini, usprkos velikom broju udaraca upućenih prema golu slovenskog vratara.

Već u 40. sekundi druge trećine, Dany Heatley je povisio na 2:0, a ovaj njegov pogodak posebno je važan, budući da je njime postao najbolji strijelac Kanade na Svjetskim prvenstvima, od trenutno aktivnih igrača. Do kraja ovog dijela igre vidjeli smo još tri pogotka. Za Kanadu su zabili Martin St.Louis i, ponovno, Heatley, dok je povijesni pogodak za Slovence, prvi u njihovim susretima s Kanadom, postigao Anže Kopitar. Kopitar je, inače, jedini slovenski igrač koji nastupa u NHL-u (član je LA Kingsa), a Cama Warda je svladao u trenutku dok su naši susjedi imali dva igrača više na ledu. Sredinom posljednje trećine, konačnih 5:1, svojim je trećim pogotkom postavio sjajno raspoloženi Heatley, koji je sve frustracije zbog ranog ispadanja njegovih Senatorsa iz NHL doigravanja, očito odlučio naplatiti na ovom prvenstvu.

Poput njihovih susjeda i vječnih rivala, i Amerikanci su prikazali uvjerljivu igru u svom prvom nastupu. Iako su se u prošlosti često znali mučiti na otvaranju velikih natjecanja, sinoć nisu imali takvih problema. Reprezentacija Latvije pružila je sasvim dobar otpor pomlađenoj reprezentaciji SAD-a, no pobjednik susreta ni u jednom trenutku nije došao u pitanje. U prve dvije trećine Amerikanci su zabili po jedan pogodak, strijelci su bili Dustin Brown i Patrick Kane, da bi posao zaključili sa dva gola u posljednjem periodu, preko Zacha Parisea i Patricka O'Sullivana. Bez obzira što im uoči prvenstva nisu davane prevelike šanse za osvajanje medalje, sinoćnja je predstava pokazala, da bi mlada i poletna reprezentacija SAD-a mogla biti opasan protivnik za sve favorite.

A, uz reprezentaciju domaćina, najvećim se favoritom ovog prvenstva smatraju Rusi, koji su se u svom prvom nastupu "poigrali" s Talijanima. Nakon što su u prvoj trećini samo jednom uspjeli svladati talijanskog vratara Thomasa Tragusta, gol je postigao Alexander Semin, drugi je period pokazao svu raskoš napadačkog arsenala s kojim raspolaže reprezentacija Rusije. Redom su zabijali Ovečkin, Morozov, Tereščenko, zatim opet Semin, da bi golijadu završio Sušinski. U posljednjoj trećini Rusi su malo smanjili "gas", tako da Talijani, preko Cironea, uspijevaju doći do počasnog gola. Konačnih 7:1, postavio je Zaripov. Nakon, za njih, razočaravajućeg trećeg mjesta koje su na domaćem ledu osvojili prošle godine, Rusi su se, izgleda, odlučili iskupiti na ovom prvenstvu. Ne treba posebno ni naglašavati koliko bi im značio trijumf na kanadskom tlu.

Najzanimljiviju utakmicu prvog dana odigrale su reprezentacije Danske i Češke. Iako se očekivala njihova sigurna pobjeda, Česima je trebalo dosta vremena da slome otpor borbenih Danaca, koji su u vodstvo došli već u 31. sekundi utakmice, pogotkom Lassena. Kada su Vrbata i Kotalik, sredinom prve trećine, doveli Čehe u vodstvo, činilo se da su stvari konačno sjele na svoje mjesto. No, pred sam kraj prvog perioda, Hansen zabija za 2:2, što je bio i rezultat s kojim se otišlo na odmor. U nastavku utakmice, konačno je do izražaja došla puno veća kvaliteta čeških igrača, tako da Danci, ipak, nisu uspjeli doći do prvog velikog iznenađenja na ovom prvenstvu. Vrbata, Irgl i Hejda zabili su za konačnih 5:2 i očekivanu pobjedu Češke.

Hokej na ledu, Svjetsko prvenstvo Elitne Divizije

Rezultati, 02.05.2008.

Grupa B:

Kanada – Slovenija 5:1
SAD – Latvija 4:0

Grupa D:

Rusija – Italija 7:1
Češka – Danska 5:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!