Zimski sportovi

Kanađani kreću u obranu zlata

Krešimir Ferlak • petak, 02.05.2008.

Svjetsko prvenstvo elitne divizije hokejaša na ledu počinje večeras. Po prvi puta najbolje svjetske reprezentacije se sastaju u Kanadi, a gradovi domaćini su Halifax i Quebec City. Reprezentacije su podijeljene u četiri skupine po četiri momčadi, a u sljedeća dva tjedna vidjet ćemo koje će dvije izboriti finale 19. svibnja...

Kanađani prepuni optimizma očekuju početak Svjetskog prvenstva. U zemlji gdje je hokej rođen i gdje znači mnogo više od sporta sve je spremno za obranu naslova kojeg su Kanađani prošle godine osvojili u Rusiji. Iako doigravanje Nhl-a traje pa dosta vrhunskih igrača još igra za svoje klubove, Kanađani su uspjeli sastaviti odličnu reprezentaciju. Trener je Ken Hitchcock, sadašnji trener Columbusa, koji ima Stanley Cup s Dallasom 1999. i zna što znači osvajati naslove. Kapetan Kanade bit će Shane Doan, odlični napadač Phoenixa, dok su ostale zvijezde u napadačkom dijelu ekipe Martin St.Louis, Dany Heatley, Jason Spezza, Rick Nash, Eric Staal... Bolje da prestanem nabrajati jer je uglavnom cijeli napad sastavljen od velikih zvijezda.

U obrambenom dijelu tu je Ed Jovanovski, iskusni branič koji ima zlato s OI u Salt Lake Cityju. Uz njega još se ističu imena Jaya Bouwmeestera i Steve Staiosa, koji već imaju puno iskustva u dresu reprezentacije. Na vratima su odlični Pascal LeClaire i Cam Ward i kada svemu tome još pridodamo domaći led i fanatičnu publiku, nije teško staviti Kanađane na prvo mjesto favorita za zlatnu medalju.

S Kanadom u skupini je i momčad SAD-a. Amerikanci su se više oslonili na mlađe igrače, tako se kao vođe ekipe nameću Zach Parise, Phil Kessell i ponajbolji rookie ove sezone Patrick Kane iz Chicaga. Vrata će braniti Tim Thomas iz Bostona, ali neiskustvo i manjak kvalitete u obrani mogli bi biti problem za SAD, koji će teško do medalje. Ovu grupu popunjavaju Latvija i Slovenija, dvije ekipe koje će se boriti za treće mjesto koje vodi u drugi krug. Naše zapadne susjede predvodit će zvijezda Los Angelesa Anže Kopitar.

U skupini A nalaze se svjetski prvaci iz 2006., Šveđani, zatim solidni Švicarci te Bjelorusija i Francuska. Švedska bi trebala osvojiti skupinu bez problema, ali pitanje je imaju li snage za veće uspjehe. Puno švedskih zvijezda je još u Nhl-u, pa će oni ostaviti nekoliko praznih mjesta da im se igrači priključe za vrijeme turnira ako ispadnu iz Nhl playoffa. To je, inače, ustaljena praksa svih reprezentacija. Ovu Švedsku predvodi mladi napadač Washingtona Nicklas Backstrom, a tu je i Tony Martensson, najbolji igrač švedskog prvenstva.

U obrani je iskusni Kenny Jonsson i nekoliko mladih Nhl igrača kao što su Alexander Edler iz Vancouvera ili Anton Stralman iz Toronta. Vrata će braniti golman Phoenixa Mikael Tellqvist. S ovakvom ekipom Šveđani će teško do borbe za medalju, ali ako im se priključi pokoja zvijezda mogli bi biti jako opasni. Švicarcima će najveća snaga biti vratari jer tu su Martin Gerber iz Ottawe i Jonas Hiller iz Anaheima. Bjelorusija i Francuska će se boriti za treću poziciju, a laganu prednost trebali bi imati Bjelorusi.

Finska je prošle godine osvojila srebrnu medalju, a i sada bi se Finci trebali upustiti u borbu za vrh. Teemu Selanne prihvatio je poziv i predvodit će reprezentaciju u kojoj za sada ima 11 Nhl igrača. U napadu su još iskusni Olli Jokinen i Ville Peltonen iz Floride te odlični mladi napadači Tuomo Ruutu i Mikko Koivu. Na vratima je Niklas Backstrom, dok bi jedino mali propuh mogao biti u obrani. Ipak, Finska je već pokazala da je prava turnirska momčad i mogla bi dogurati dosta daleko.

S Fincima u grupi su još Slovačka, Njemačka i Norveška. Slovacima su sve najveće zvijezde otkazale nastup, tu su tek odlični branič Lubomir Visnovsky te Branislav Mezei i Marcel Hossa. Slovaci bi trebali uči u drugi krug, ali ne i mnogo dalje. Njemačka je favorit ispred Norveške, prije svega jer su se Nijemcima priključili Marco Sturm i Christoph Schubert.

U skupini D su drugi favoriti natjecanja, Rusi i uvijek neugodna reprezentacija Češke. Italija i Danska će teško pomutiti planove velikom dvojcu. Rusiju predvodi ponajbolji svjetski hokejaš Aleksandar Ovečkin, tu je još legenda Sergej Fedorov, a trolist iz Washingtona zatvara Aleksandar Semin. Osim njih, tu su još dvije velike zvijezde, Ilja Kovalčuk i Maxim Afinogenov, a obranom će zapovijedati iskusni Danny Markov i Dimitrij Kalinin. Gledajući sastav Rusije, nije čudo što mnogi misle da su Rusi jedina ekipa koja bi mogla ozbiljno zaprijetiti Kanadi.

Češka je uvijek neugodna, a takvi će biti i sada. Tomaš Kaberle iz Toronta i Patrik Eliaš iz New Jerseyja su najveće zvijezde ove reprezentacije, ali tu je još dosta poznatih igrača. Prije svih Martin Erat, Aleš Kotalik i Filip Kuba, dok će vrata čuvati iskusni Milan Hnilička. Češka bi mogla dogurati do polufinala, a tada je sve moguće. Italija i Danska će popuniti mjesta u skupini, a laganu prednost je na strani Danaca.

Sjevernoamerički kontinent će tako u sljedećih nešto više od dva tjedna biti centar hokejaškog svijeta jer se osim Svjetskog prvenstva igra i završnica Nhl-a. Na nama je samo da gledamo utakmice i uživamo u vrhunskom hokeju. I držimo se one stare narodne izreke: Nek' pobijedi bolji!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!