Zimski sportovi

Rangersi preživjeli, Avs'i se oprostili

Ante Jukić • petak, 02.05.2008.

Pittsburgh Penguinsi, ipak, nisu uspjeli ostvariti i osmu uzastopnu pobjedu u ovogodišnjem doigravanju. Rangersi su, sinoćnjom pobjedom. uspjeli izboriti petu utakmicu i produžiti nadu za plasman u finale konferencije. Isto nije uspjelo Coloradu, koji je na svom terenu "pregažen" od Detroita…

Još tamo 1985. godine, Edmonton Oilersi su krenuli u doigravanje sa osam uzastopnih pobjeda. Sinoć su Penguinsi imali priliku ponoviti njihov pothvat, međutim, zastali su na posljednjoj prepreci. NY Rangersi su ostvarili i svoju petu pobjedu, u šest ovogodišnjih susreta s Pittsburghom u Madison Square Gardenu, i odgodili odlazak na godišnji odmor, barem za još jednu utakmicu.

Junak sinoćnje pobjede, bio je Jaromir Jagr, koji je postigao prvi i treći gol, te asistirao kod drugoga. Nakon poprilično razočaravajućeg regularnog dijela sezone za njega, sjajni Čeh je u doigravanju konačno proigrao, ostvarivši pet golova i 10 asistencija u devet utakmica playoffa. Mrežu Marc-Andre Fleuryja, Jagr je načeo sredinom druge trećine, kada je lijepo pogodio nakon asistencije Brandona Dubinskyja., a 14 sekundi prije kraja pogodio je praznu mrežu za konačnih 3:0. U međuvremenu, asistirao je Dubinskyju za drugi gol, u prvoj minuti posljednje trećine. Pohvale za svoj nastup u prvoj pobjedi Rangersa u ovoj seriji, zaslužuje i Henrik Lundqvist, koji je zaustavio svih 29 udaraca Penguinsa i tako ostvario drugi shootout u doigravanju, u cijeloj karijeri. Posebno je to ohrabrujuće za Šveđanina, budući da je čak dva puta, u prve tri utakmice s Penguinsima, primao po pet golova.

No, iako su uspjeli izbjeći "metlu", Rangersi su svjesni da ih i dalje čeka jako težak posao. "Odigrali smo sjajnu utakmicu, no još uvijek smo u velikom zaostatku. Šteta smo si dopustili da dođemo u ovu situaciju", rekao je Jaromir Jagr neposredno nakon utakmicu, da bi na kraju prisnažio u dosta optimističnom tonu: "Ako ne vjerujete u svoje sposobnosti, sigurno nećete uspjeti. Još ništa nije izgubljeno, moramo samo nastaviti pružati igre poput ove u četvrtoj utakmici".

Peta utakmica serije, na rasporedu je u nedjelju u Pittsburghu. Uspiju li preživjeti i taj susret, Rangersi će priliku za izjednačenje serije imati već dan poslije, u Madison Square Gardenu.

A ono što nije uspjelo Penguinsima, pošlo je za rukom Red Wingsima, koji su Avs'ima podarili "metlu", pregazivši ih u sinoćnjem dvoboju u Denveru. Red Wingsi su tako, kao prvi, osigurali nastup u konferencijskom finalu i sad čekaju rasplet dvoboja između San Josea i Dallasa.

Prvi pogodak u sinoćnjem dvoboju vidjeli smo već u petoj minuti, kada za goste zabija Mikael Samuelsson. Kada je dvije minute kasnije Tyler Arnason izjednačio na 1:1, činilo se da bi mogli gledati zanimljivu utakmicu. No, tada je uslijedio pravi uragan Red Wingsa koji su postigli čak sedam golova u 30-ak minuta igre, potpuno demoliravši Avs'e. Posebno je raspoložen bio Johan Franzen, koji je zabilježio i drugi hattrick u ovoj seriji, ponovivši tako uspjeh legendarnog Finca Jari Kurrija, kojemu je to uspjelo 1985. godine, u dresu Edmontona. Također, Franzen je u seriji s Coloradom postigao nevjerojatnih devet golova, kao i cijela momčad iz Denvera zajedno. Osim njega, odlični su sinoć bili i Zetterberg i Samuelsson, koji su zabili po dva pogotka, a u strijelce se upisao i još jedan Šveđanin, Tomas Holmstrom. Posljednji pogodak na utakmici, djelo je John-Michaela Lilesa, koji je postavio konačnih 8:2.

Iako je prva utakmica ove serije nagovještavala veliku i neizvjesnu borbu, Red Wingsi su se, ipak, pokazali prejakim za momčad Colorada, koja ne može biti nezadovoljna, za njih, upravo završenom sezonom. Avs'i se sad polako okreću slaganju momčadi za slijedeću sezonu, a još je upitno hoće li se s ljetnog odmora vratiti Joe Sakic. Sada već legendarni kapetan momčadi, izjavio je da će tek nakon ljeta odlučiti o nastavku svoje karijere. Tko zna, možda smo sinoć gledali posljednju utakmicu ovog velikog igrača…

NHL doigravanje, rezultati, 01.05.2008.

Istočna konferencija:
NY Rangers – Pittsburgh 3:0 (1-3)

Zapadna konferencija:
Colorado – Detroit 2:8 (0-4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!