Automoto

Kimi zasluženo na vrhu

Goran Markuš • nedjelja, 27.04.2008.

U sjeni vrlo ružnog izleta Heikkia Kovalainena i eksplozije motora domaćeg heroja, Fernanda Alonsa aktualni svjetski prvak stiže do druge pobjede ove sezone te sa 29 bodova potvrđuje prvo mjesto u ukupnom poretku vozača…

Već u krugu zagrijavanja na Catalunyi mnogima je puls skočio vidjevši izlet domaćeg junaka, Fernanda Alonsa koji je zamalo pogodio i ogradu koja odvaja ulazak u boks od same ciljne ravnine. Nakon toga slijedi sam start utrke gdje Felipe Massa iskorištava čistu stranu i prolazi Alonsa te iz prvog zavoja izlazi odmah iza vodećeg Kimija Raikkonena. Vidjeli smo i odličan start Lewisa Hamiltona koji odlaskom na desnu stranu staze ima bolju putanju za ulazak u zavoj Elf od BMW-a Roberta Kubice koji mu je na izlasku prisiljen prepustiti svoju četvrtu poziciju.

Nekoliko zavoja nakon samog starta vozač Force Indie, Adrian Sutil izvrće se na sredini staze što rezultira udarcem Sebastiana Vettela nakon čega su oba bolida prisiljena odustati. Na stazi se prvi puta pojavljuje i Safety car nakon čega je uslijedilo uobičajeno sporo kruženje bolida te trud vozača da zadrže gume i kočnice na njihovoj radnoj temperaturi.

Nakon odličnog starta Nico Rosberg koristi neopreznost i izlet mladog Nelsona Piqueta kako bi što više nadoknadio loš jučerašnji dan za Williams. Nakon izleta Piquet pokušava nadoknaditi izgubljeno te stiže Sebastiena Bourdaisa kojeg i pokušava prijeći kod ulaska u lijevi zavoj, no iskusni vozač Tora Rossa griješi i cijelim bolidom se zabija u Renault što rezultira odustajanjem oba vozača na VN Španjolske.

Osim odustajanja Super Agurija Anthonya Davidsona nismo mogli vidjeti ništa zanimljivog do prvih planiranih odlazaka u bokseve koje očekivano otvara Alonsov Renault. Ostavši nešto duže na stazi, Lewis Hamilton je uspio ne samo prestići Fernanda već i sustići Massu u njegovom Ferrariju.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U 21. krugu za sad neobjašnjeno dolazi do puknuća prednje lijeve gume na bolidu Heikkija Kovalainena i ružnog frontalnog udarca bolida u gumenu ogradu. Na stazu odmah dolaze Safety car i Hitna pomoć koja odmah juri prema mjestu nesreće. Iako je Heikki izvučen tek nakon nekoliko minuta iz guma ispod kojih se našlo gotovo pola bolida kratkim mahanjem posjetiteljima prilikom iznošenja na nosilima obznanio je kako je pri svijesti. Kovalainen je helikopterom odmah prevezen u obližnju bolnicu, a prema prvim informacijama pretrpio je samo manji potres mozga iako su se prema šteti vidljivoj na bolidu mnogi pribojavali gorem razvoju situacije.

Nick Heidfeld je u to vrijeme bio prisiljen ući u boks kako bi nadolio gorivo što ga je stajalo kazne od deset sekundi i za BMW katastrofalnim devetim mjestom na današnjem Grand prixu. Do tada odličnom Rubensu Barrichellu prilikom izlaska iz boksa otpada prednji spojler što ga prisiljava na vrlo sporo kruženje stazom i ponovni ulazak u pit-lane, a vjerojatno je i odgovorno za kasniji mehanički kvar koji ga prisiljava na parkiranje bolida u Hondinu garažu.

Brojni Alonsovi navijači ostaju u šoku kada se na stražnjem dijelu Španjolčeva bolida pojavljuje plamen koji ga prisiljava da parkira svoj bolid pored staze. Tugu sa lica samog Fernanda te šefa njegove momčadi, Flavia Briatorea ne miče ni glasna podrška domaćih navijača sa svih tribina na stazi. Slična sudbinu doživio je i mladi Rosberg koji je bio prisiljen parkirati svoj bolid pored same ciljne ravnine 25. krugova prije kraja.

Drugi planirani ulasci u bokseve prošli su bez većih problema, no da ne bi imali monotonu utrku pobrinuo se Nijemac, Timo Glock koji je u pokušaju prolaska Davida Coultharda zahvatio njegovu stražnju lijevu gumu uništivši svoj prednji spojler. Krug kasnije na Davidovom bolidu puca upravo ta stražnja lijeva guma što rezultira odlukom sudaca za kasnijom detaljnom analizom cijele situacije.

Iza nas je još jedna zanimljiva utrka nakon koje vodeći Kimi ima velikih devet bodova prednosti ispred mladog Hamiltona kojeg slijede Robert Kubica sa 19 odnosno Felipe Massa sa 18 bodova. U poretku konstruktora Ferrari je uvjerljivo preuzeo vodstvo i sa 47 bodova nalazi se ispred drugoplasiranog BMW-a (35 bodova) odnosno trećeplasiranog McLaren Mercedesa (34 boda). Slijedi tjedan pauze nakon kojeg se F1 cirkus seli u Istanbul na VN Turske.

Poredak, VN Španjolske, Catalunya:
1. K. Raikkonen (FIN), Ferrari – 1:38:19.051
2. F. Massa (BRA), Ferrari – +3.228
3. L. Hamilton (VBR), Mclaren – +4.187
4. R. Kubica (POL), BMW – +5.694
5. M. Webber (AUS), Red Bull – +35.938
6. J. Button (VBR), Honda – +53.010
7. K. Nakajima (JAP), Williams – +58.244
8. J. Trulli (ITA), Toyota – +59.435
9. N. Heidfeld (NJE), BMW – +1:03.073
10. G. Fisichella (ITA), Force India – +1 krug
11. T. Glock (NJE), Toyota – +1 krug
12. D. Coulthard (VBR), Red Bull – +1 krug
13. T. Sato (JAP), Super Aguri – +1 krug

Nisu završili:
A. Sutil (NJE), Force India – sudar
S. Vettel (NJE), Toro Rosso – sudar
N. Piquet (BRA), Renault – sudar
S. Bourdais (FRA), Toro Rosso – sudar
A. Davidson (VBR), Super Aguri – nepoznato
H. Kovalainen (FIN), Mclaren – puknuće gume, izlet
R. Barrichello (BRA), Honda – mehanički kvar
F. Alonso (ŠPA), Renault – motor
N. Rosberg (NJE), Williams – motor

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!