Nogomet

Autogolovi uništili nade

Mihaela Bradovski • četvrtak, 24.04.2008.

Nogometaši Zagreba u uzvratnoj su utakmici polufinala Kupa za prolaz u finale morali postići dva pogotka. Malo je tko vjerovao da je nešto takvo moguće, no na veliko iznenađenje svih prisutnih Pjesnici su krenuli u susret potpuno ofanzivno i tek su ih vlastite greške, odnosno velika količina nesreće zaustavili u plasmanu u samu završnicu natjecanja...

Da su odlučili krenuti na pobjedu i što brže stizanje negativnih 3:1 iz Maksimira Zagrebaši su svojom igrom pokazali od samoga starta susreta. Vezni red "bijelih" ušao je u utakmicu borbeno i hrabro, a u početnim su se minutama sve akcije odvijale u i oko šesnaesterca "modrih". U tim su početnim minutama naročito raspoloženi bili napadač Ibričić te vezni Oršulić i Pejić.

Možda najveće iznenađenje susreta odlična je igra Marina Oršulića koji je u veznome redu zamijenio kartoniranog Brkljaču. Oršulić je imao možda i najteži zadatak na utakmici, čuvanje Luke Modrića no mladi je Zagrebaš potpuno onemogućio kapetana Dinama i dobio gotovo svaki važniji duel na susretu. Podatak da je do pobjedničkog gola Mikića Oršulić bio igrač susreta dovoljno govori kakvu je predstavu pružio veznjak Zagreba.

Slika 2 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ništa slabiji nisu bili niti strijelci za "bijele" Miroslav Pejić i Ivan Parlov. Pejić je još jednom sjajno zamijenio Mujdžu na desnome boku, a njegov je pogodak bio najljepši trenutak na utakmici. I inače su slobodni udarci specijalnost "bijele devetke", sličan je pogodak prošle sezone postigao na Poljudu. Pjesnicima se ovoga proljeća moglo zamjeriti tek to što nisu češće pucali izvan šesnaest metara s obzirom da kompletni vezni red ima snažne i precizne udarce, a upravo je jedan takav uputio Parlov i pogodio za 1:0. Parlov je ovoga proljeća dočekao svoju priliku i potpuno je opravdao povjerenje trenera Blaževića.

I Senijad Ibričić na jučerašnjoj je utakmici bio na razini prethodnih. Iako se nije upisao među strijelce, sudjelovao je u svakom važnijem napadu svoje momčadi, a pamte se i njegove dvije izgledne prilike u prvome i jedna u drugome poluvremenu. Dugo je Miroslav Blažević razmišljao o drugome napadaču i na kraju je prednost dobio Josip Jurendić. Upravo je Jurendić asistirao Parlovu za prvi pogodak, a u prvome je dijelu susreta dosta namučio "modru" obranu. Vrlo dobar bio je i zadnji vezni Blaževićeve momčadi Marko Kartelo.

Slika 1 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Druga priča jučerašnjeg susreta "bijela" je obrana. Slaba koncentracija posljednje linije Zagreba i vratara Škorića zasjenili su sve dobro što je momčad iz Kranjčevićeve prezenitrala. Oba pogotka koja su završila u mreži Pjesnika postigli su upravo domaći igrači. Kod prvoga pogotka Etto je "asistirao" Josipu Mikuliću, a kod drugoga je nesreća odigrala još veću ulogu. Vratar "bijelih" obranio je udarac Etta, a na odbijenu loptu natrčao je Vedran Ivanković i zapečatio sudbinu svoje momčadi. Slabiji nego inače bio je i libero Nadarević koji je imao nekoliko nesigurnih reakcija u prvome poluvremenu.

Iako im je sreća okrenula leđa i u prvome i u drugome susretu polufinala "bijeli" su obje odigrali na visokoj razini, postigavši tri prekrasna pogotka i u pojednim trenucima potpuno nadigravši "modre". Europa će ove sezone zaobići Kranjčevićevu no Pjesnici su ovoga proljeća dokazali kako nisu limitirana momčad i kako ima mjesta za napredak. Svoju su priliku iskoristili i pojedini "igrači sa klupe", a ne bi bilo pošteno ne spomenuti kako su nogometaši Zagreba odlično fizički pripremljeni što je posebno bitno u zgusnutom rasporedu u kakvom su igrali posljednjih mjesec dana.

Mir i zadovoljstvo u Ulici pjesnika narušavaju tek najave trenera Blaževića kako na kraju sezone napušta svlačionicu "bijelih", no najizglednije je kako će se o tome odlučivati tek na samome kraju tekućeg prvenstva. Do tada će skupa sa svojom momčadi u preostala četiri susreta nastojati ne kompromitirati sve dobro učinjeno ove polusezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!