Zimski sportovi

A sada...po Stanley Cup

Krešimir Ferlak • utorak, 08.04.2008.

Regularni dio sezone je za nama. Od otvaranje sezone u Londonu pa do završetka prošle nedjelje odigrano je 1230 utakmica, postignuto je nekoliko tisuća golova, a utakmice je gledalo više od 21 milijun gledatelja na tribinama. Ali sve će se to sada staviti sa strane. I zaboraviti. Jer tek sada kreće ono pravo, tek sada kreće prava borba...

Pričati o favoritima u Nhl-u je uvijek nezahvalno. Najlakše je pogledati poredak i reći: Detroit i Montreal. I doista, te dvije ekipe su osvojile svaka svoju konferenciju i kreću sa prvih pozicija u doigravanje. Ali, iskustvo nas uči da treba biti oprezan u prognozama. Detroit je odigrao još jednu odličnu sezonu i s optimizmom očekuju doigravanje, ali optimistični su i u sunčanoj Kaliforniji. San Jose vjeruje da imaju ekipu za vrh, a Anaheim Ducksi za obranu naslova. Na Istoku Pittsburgh najavljuje da su spremni ići do kraja, dok je u Washingtonu euforija takva da se svašta može očekivati i od Capitalsa. Ali, krenimo redom, prvo treba proći prvu stepenicu, često i najtežu. Zato sada donosimo najavu playoffa i prognoze kako bi se ti dvoboji mogli rasplesti.

Istočna konferencija

Montreal Canadiens (1) - Boston Bruins (8)

Montreal je jedno od najugodnijih iznenađenja sezone. Još se sjećam izjave kapetana Candiensa Saku Koivua koji je na početku sezone izjavio da sumnja da ova momčad može daleko. Ipak, iznenadivši sve, pa i sami sebe, Canadiensi su pokazali da mogu puno toga. I jako daleko. Alexei Kovalev je kroz cijelu sezonu vođa ekipe i najbolji igrač dok su odlično igrali i njegovi partneri iz napada Tomaš Plekanec i Sergej Kostitsyn. U obrani su odlični Streit, Hamrlik i Komisarek, dok na golu briljira rookie Carey Price. Boston su Canadiensi dobili svih osam puta ove sezone i to je razlog za neizmjerni optimizam u taboru Montreala.

Boston je pod vodstvom Claudea Juliena odigrao odličnu sezonu i unatoč stalnim problemima s ozljedama izborio doigravanje. Kapetan Zdeno Chara vođa je ekipe na terenu i izvan njega, a Marc Savard mozak ekipe u napadu. Savard je ozlijeđen zadnjih par tjedana, ali iz Bostona najavljuju da bi mogao biti spreman za playoff. Navodno bi se na led trebao vratiti i Patrice Bergeron, koji je izvan terena još od listopada zbog ozljede glave i to bi mogao biti poticaj za Bruinse protiv ove sezone, za njih, nepobjedivih Canadiensa. Prognoza: Montreal – Boston 4:2. Boston bi mogao zaprijetiti, ali sumnjam da će izbaciti Canadiense koji su u velikom naletu. Prednost domaćeg leda i fanatična publika mogli bi biti ključni za Montreal.

Pittsburgh Penguins (2) - Ottawa Senators (7)

Po mnogima bit će ovo jedan od najzanimljivijih dvoboja prvog kruga. Ottawa je u krizi, Pittsburgh odličan, ali Senatorsi su puno iskusniji u ovakvim važnim utakmicama. Penguinsi su pokazali da mogu i bez Sidneya Crosbya, a sada kada je on ponovno unutra, djeluju zastrašujuće. Malkin, Hossa, Sykora, Gončar i na golu sve bolji Marc-Andre Fleury doista su spremni otići do kraja. Prošle godine su upravo Senatorsi izbacili Penguinse u prom krugu, ali sada je prednost domaćeg leda na strani Pittsburgha, a mogla bi biti i konačna pobjeda.

Ottawa je nakon sjajnog starta sezone imala grozan period, pa su se malo vraćali, da bi u lošem stilu i završili sezonu. Najgora vijest za Senatorse je ozljeda kapetana Daniela Alfredssona bez kojeg su pobijedili u samo dvije utakmice ove sezone. Alfredsson neće igrati barem prve tri utakmice. Senatorsi računaju na Heatleya i Spezzu naprijed, zatim Volčenkova i Reddena odostraga, ali velika briga za njih je Gerber na vratima koji oscilira cijele sezone. Prognoza: Pittsburgh – Ottawa 4:1. Ottawa izgleda previše izgubljeno da bi se vratili, a pogotovo bez kapetana Alfredssona. Crosby i društvo neće drugu godinu zaredom propustiti priliku.

Washington Capitlas (3) - Philadelphia Flyers (6)

Najljepšu priču ove sezone ispisali su hokejaši Washington Capitalsa. Prosinac su dočekali na 14.-om mjestu u konferenciji, a sezonu su završili na broju tri Istoka i kao pobjednici divizije. Aleksandar Ovečkin je naravno, vođe ekipe, koji je vodio ligu u golovima sa njih 65 i u bodovima kojih je skupio 112. Naravno da će rezultat Capitalsa uvelike ovisiti o njemu. Ali, biti će i važna pomoć Backstroma, Semina, Hueta na golu, ali prije svih Sergeja Fedorova, koji zna kako se osvajaju naslovi, ima ih 3 sa Detroitom.

Philadelphia je prošlu sezonu završila kao najlošija u ligi, tako da ovogodišnji ulazak u doigravanje već može sezonu označiti kao uspješnu. Ali, Flyersi bi mogli biti plutajuća mina ovog doigravanja. Važno će im biti hoće li se u potpunosti od ozljede oporaviti Daniel Briere, isto kao i forma Mikea Richardsa koji je predvodio Flyerse o poenima. Važne karike biti će im još i iskusni Timonen i Prospal. Philadelphia je spremna na borbu, jedna su od najčvršćih, mnogi će reći i od najgrubljih momčadi lige, i spremni su se boriti sa svima. A sa Capitalsima će biti mnogo borbe. Prognoza: Washington – Philadelphia 4:3. Prognoziram jednu dugu i neizvjesnu borbu, ali ipak domaći led i trenutačna forma daju malu prednost Capitalsima.

New Jersey Devils (4) - New York Rangers (5)

Devilsi i Rangersi će svoje dvoboje iz divizije nastaviti i u prvom krugu doigravanja. Susjedi i veliki rivali igraju uvijek neizvjesne utakmice, ali ove sezone Rangersi su slavili u čak sedam od osam dvoboja. Jaromir Jagr ove sezone nije na onoj svojoj razini, ali kraj sezone je bio dosta dobar i zasigurno je ostavio nešto svoje magije za playoff. Scott Gomez, bivši Devil, igra jako dobro i sigurno će htjeti izbaciti svoju bivšu momčad. Važan će biti i obračun vratara, a golman Rangersa Henrik Lundqvist. već je pokazao da je spreman za velike stvari.

Kod Devilsa, kao i zadnjih desetak godina., uspjeh ekipe prije svega leži na leđima Martina Brodeura. Brodeur je još jednom bio jedan od najboljih golmana u ligi i veliki oslonac Devilsa. Ali, da bi se prošli Rangersi, trebati će i odlična igra u napadu. Parise, Elias, Gionta i Langenbrunner igrati će ključnu ulogu pred vratima protivnika. Cijelu sezonu Devilsi imaju puno problema sa Rangersima i možda baš sada, u najvažnijem trenutku smognu snage za osvetu. Prognoza: New Jersey – NY Rangers 2-.4. Rangersi dominiraju nad Devilsima cijele sezone, pa iako su utakmice uglavnom bile tijesne, to bi mogao biti važan faktor. Važna će biti i uloga Jagra, ako nastavi formu sa kraja sezone, Rangersi bi mogli jako daleko.

Zapadna konferencija

Detroit Red Wings (1) - Nashville Predators (8)

Detroit je dominirao sezonom i završio je kao vodeća momčad lige i sa broja jedan kreću u doigravanje. Ipak, u Detroitu su dosta oprezni, prije dvije godine su također ušli sa broja jedan u playoff pa su brzo izletili van. No, osim opreznosti kod Red Wingsa ima i puno optimizma. Zetterberg i Datsyuk su ponajbolji napadački dvojac lige, dok obranom vlada najbolji branič svijeta Nicklas Lidstrom, a zadnja prepreka za protivnike ponovno će biti (pre)iskusni Dominik Hašek. Je li Detroit momčad koja može do kraja? Apsolutno. Samo, u Detroitu znaju da će protivnik iskoristiti neki i najmanju šansu i da nema mjesta oscilacijama kakve je Detroit znao pokazivati kroz sezonu.

Bez obzira kako prošli u doigravanju, Nashville već sada može sezonu označiti uspješnom. Preko ljeta su izgubili nekoliko važnih igrača i ulazak u doigravanje za Predatorse je pravi mali podvig. Za protivnika su dobili Detroit, što za Nashville i nije loš izbor. Naravno da su Red Wingsi jača ekipa, ali Predatorsi su se ove sezone jako dobro noslili sa Red Wingsima. Dumont, Arnott i Erat su odlično uigrani u napadu, a najveći problem bi im mogla predstavljati nestalna forma vratara. Prognoza: Detroit – Nashville 4:1. Detroit ipak ne bi trebao imati većih problema. Nashville može čvrstom i fizičkom igrom zaprijetiti, ali sumnjam da mogu više od toga.

San Jose Sharks(2) - Calgary Flames (7)

San Jose ponovno ulazi u doigravanje sa velikim očekivanjima. Tako je bilo i zadnje tri sezone, ali uspjeh je izostao. Sada ipak izgledaju da bi mogli daleko. Joe Thornton je naravno i dalje vođe, a dolaskom Briana Campbella u obranu napravljen je veliki posao. Evgeni Nabokov je ponajbolji vratar lige i završio je sezonu sa 46 pobjeda, najviše od svih golmana. Calgary je Sharksima baš protivnik po mjeri da mogu sami provjeriti da li su dovoljno čvrsti.

Calgary sa Mikeom Keenanom na klupi je ušao u sezonu velikih očekivanja, a u doigravanje ipak ulaze kao autsajderi. Jarome Iginla igra i dalje vrhunski, ali trebati će pomoć cijele ekipe da bi se prošli Sharksi. Miikka Kipprusoff od sezone kad je doveo Calgary do finala ne briljira i od njega se također očekuju velike stvari i važne obrane. Calgary ipak prije svega računa na sviju fizički jaku igru jer u nadigravanju sa San Joseom nemaju previše šansi. Prognoza: San Jose – Calgary 4:2. Calgary će pokušati čvrstom i žestokom igrom potopiti Sharkse i biti će to zasigurno zanimljiva serija, ali kvaliteta je ipak na strani San Josea pa konačna pobjeda ne bi trebala biti upitna.

Minnesota Wild (3) - Colorado Avalanche (6)

Nakon što su prvi puta u povijesti osvojili svoju diviziju, igrači Minnesote žele i pravi rezultat u doigravanju. Za to će im trebati vrhunske igre Marina Gaborika prije svih, koji je odigra sezonu karijere, zatim i Demitre i Rolstona. Ali, ništa manje važne neće biti niti obrane Niklasa Backstroma koji se nada da će odličnu formu sa kraja sezone prenijeti i u doigravanje. Minnesota svoj optimizam gradi i na činjenici da su u osam međusobnih utakmica pet puta pobijedili Colorado.

Colorado je zadnje dane prijelaznog roka u svoje redove vratio Petera Forsberga i Adama Footea što znači samo jedno: lov na Stanley Cup. Joe Sakic i dalje vodi ekipu, a velike uloge igrati će i Stastny, Hejduk i Smyth. Na vratima je sve bolji Jose Theodore i Colorado definitivno izgleda kao momčad koja ima snage za otići daleko. Ako se vrati stara magija ekipe sa kraja devedesetih i početka novog tisućljeća, ne treba nas iznenaditi ako se kanta vrati u Denver. Ali prvo treba napraviti prvi korak, a to je za Avs'e nezgodna Minnesota. Prognoza: Minnesota – Colorado 3:4. Igrači Minnesote su puno uložili u dobar rezultat, ali čini se da bi opet mogli zapeti na prvom koraku. Predviđam dugačku seriju i rješenje u sedmoj utakmici u kojoj ipak malu prednost dajem iskusnijem Coloradu.

Anaheim Ducks (4) - Dallas Stars (5)

Anaheim se nada napraviti ono što je zadnji puta pošlo za rukom Detroitu 1997. i 98. Osvojiti dva naslova zaredom. Ducksi su lagano krenuli u sezonu, ali kako je odmicala i kako su se u momčad vratili Scott Niedermayeri Teemu Selanne, Anaheim izgleda sve bolje. Kroz sezonu su ekipu vodili kapetan Chris Pronger, zatim Getzlaf, Schneider i Bertuzzi, a kad im se pridoda prije navedeni dvojac vidi se da Anaheim ima snage još jednom otići do vrha. Dallas će biti sigurno težak ispit, ali Ducksi znaju kako se pobjeđuje i osvajaju naslovi i spremni su na sve.

Momčad iz Dallasa je prije nekih dva mjeseca imala plan uhvatiti Detroit na vrhu konferencije, ali zadnjih dva mjeseca su odigrali su vrlo loše i završili na petom mjestu. Ducksi zasigurno nisu protivnik kojeg su Starsi željeli, ali Dallas sada ima pravu priliku da nisu gubtnička ekipa kako im se zadnjih godina često govori. Mike Modano, američka legenda, i dalje odlično igra, a momčad predvode Morrow, Ribeiro i Brad Richards koji je stigao zadnji dan prijelaznog roka. Marty Turco će imati možda i najvažniju ulogu u ekipi Starsa kojima će strašno nedostajati Sergej Zubov koji se i dalje nije oporavio od ozljede koju vuče već nekoliko mjeseci. Prognoza: Anaheim – Dallas 4:2. Starsi će zasigurno dati i više od svojih mogućnosti, ali Anaheim je preiskusna i prejaka ekipa da bi dopustili iznenađenje, a i trenutna forma je na strani Ducksa što bi moglo biti odlučujuće.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!