Nogomet

"Dinamo je pun talenata"

gnkdinamo.hr • petak, 04.04.2008.

Romeo Jozak mladi je stručnjak koji je nedavno sjeo u direktorsku fotelju Dinamove nogometne škole. Ovaj 35-godišnjak jedan je od sportskih eksperta nove generacije koji u posljednje vrijeme sve više okupiraju hrvatski nogomet...

Jozak trenutno piše doktorat na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a uz to je i redovni profesor na Hrvatskoj nogometnoj akademiji. Dio studija proveo je u Americi, a karijeru započeo u NK Orijent iz rodne mu Rijeke. U Dinamu djeluje od 1999. godine kada se bavi mlađim dobnim kategorijama da bi 2001. godine postao prvi suradnik trenera Lončarevića te strateg druge 'modre' momčadi. S njim odlazi u Libiju gdje između ostalog radi s mlađim vrstama.

Usavršavanje nastavlja samostalnim projektom u Njemačkoj da bi ga poslovne prilike potom odvele u Kanadu. Tamo radi kao glavni trener jedne nogometne asocijacije. Paralelno s tim osniva svoju firmu koja se bavi nogometnim kampovima, tehnikama i seminarima za trenere, a djeluje i danas. Po povratku u Hrvatsku nastavio je suradnju s trenerom Lončarevićem u NK Osijek da bi ga posljednji stručni izazov ponovno doveo u Dinamo...

Kako je došlo do suradnje između Vas i maksimirskog kluba? "Kontakt između mene i gospode Mamić postoji već godinama, kako stručni tako i prijateljski, a sa Zoranom sam surađivao još dok je profesionalno igrao u Njemačkoj. Obavili smo temeljiti razgovor na kojemu sam ja predstavio svoju ideju i pristup poslu. Predložio sam svoj program rada i na obostrano zadovoljstvo sklopljen je dogovor."

Najveća specifičnost ovog mladog stručnjaka moderan je, u našim okvirima i avangardan, pristup poslu. Ističe kako napredak tehnike i tehnologije djeluje na razne stručne sfere pa tako i na nogomet. Ono čemu teži popuno je sistematizacija rada gdje će svaka kategorija, uz segment trenerove individualnosti, raditi po točno zacrtanom programu. Vrijednosti rada moći će se ocijeniti konkretnim brojkama, a samim time olakšati pristup pojedinom igraču.

"Mjerenjima ćemo kvantificirati i igrače procjenjivati na objektivan način. Dobivene vrijednosti biti će uspoređivane, procjena neće biti samo teoretske prirode već će dobiti prave statističke parametre koji su nam bitni u ocjeni kvalitete igrača. Dobiveni podaci pospremat će se u bazu podataka kako bi svaki od njih imao svoj stručni profil. Time ćemo ih objektivizirati i smanjiti mogućnost pogreške. Temeljem tih podataka biti će ih moguće uspoređivati s igračima iz raznih europskih zemalja. Želimo prepoznati vrline i nedostatke pojedinog igrača i pomoći mu da se maksimalno usavrši u svim segmentima igre."

Ono čemu teži jest da se novom programu pristupi dugoročno. Jedini faktor uspjehu je, smatra, određen vremenski period. "Bitno je naglasiti da očekivanja ne trebaju bit nadnaravna. Ovo je jedan ozbiljan projekt kojem će, kao i svakom takvom, trebati vremena da se realizira i potpuno zaživi. On se mora doslovno i postepeno provoditi da bi uspio. Vjerujem da je ovo ideja koja bi dugoročno mogla uroditi plodom. Oko eventualnih grešaka ne treba dramatizirati, nego ih apostrofirati i u konačnici ih stručno analizirati i na proces gledati dugoročno. Ovo je za mene veliki izazov, ali i velika odgovornost."

Dinamov omladinski pogon iznjedrio je niz nogometnih imena i uvijek je generirao kvalitetne igrače. Primjećujete li kao njegov prvi operativac neke nove ''Kranjčare, Ćorluke, Eduarde...''? "Dinamo je prirodno prejaka selekcija, sama po sebi puna talenata. No, ne mogu izdvajati konkretna imena. Niz je igrača u omladinskom pogonu u kojem se može prepoznati veliki potencijal No, mi ih moramo do kraja izbrusiti i usavršiti. Detektirati mane i njima se pozabaviti. Talent koji im je prirodno urođen samo je dio priče do potpunog usavršavanja u čemu ćemo ih mi nastojati maksimalno usmjeriti", zaključio je šef Dinamove omladinske škole.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNLDinamo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!