Automoto

Novi R28 puca na naslov prvaka

Maja Giljanović • petak, 01.02.2008.

Službenim predstavljanjem u Parizu momčad Renaulta je novim R28 bolidom najavila pohod na sam vrh Formule 1 i brz zaborav lanjske, razočaravajuće sezone...

Prošle su godine Francuzi osvojili nisko treće mjesto (bilo bi četvrto da McLarenu u špijunskoj aferi nisu oduzeti bodovi) koje je boss Flavio Briatore ocijenio "katastrofalnim učinkom". Renault je osvojio punih 153 bodova manje od prvaka Ferrarija odnosno 50 manje od drugoplasiranog BMW-a, a nakon dvije godine dominacije i naslova osvojenih s dvostrukim svjetskim prvakom Alonsom, lani dvojac Fisichella/Kovalainen nijednom nije stao na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Finac je do plasmana sezone stigao u Japanu osvojivši drugo mjesto dok je Talijan rezultat godine ostvario četvrtim mjestom u Monacu.

Da se slično ne ponovi u nadolazećoj sezoni 2008. pobrinut će se promijenjeni tandem vozača: povratniku Alonsu pridružio se sin legendarnog Piqueta, Nelson Piquet Jr, a sam bolid je, kaže tehnički direktor Bob Bell, "osvježen i zacijelo konkurentan".

Dizajn R28 ne odaje veće promjene, ali dubinski pogled otkriva spoj inovacija i prokušanih tehničkih rješenja odnosno unapređenje lanjskih pozitivnih karakteristika i uklanjanje evidentiranih slabosti. Ponajviše se, otkrivaju u Renaultu, radilo na što boljoj iskoristivosti Bridgestoneovih guma (naslovi su osvajani na Michelinu), a sati i sati rada utrošeni su i na poboljšanje aerodinamičkih svojstava, prvenstveno u prednjem dijelu bolida (ovjes i spojler).

Novi je bolid uspješno krenuo na testovima u Valenciji, napredak je nastavljen i tijekom ovog tjedna, a smatra Alonso, do prve utrke u Melbourneu "pokazat ćemo svima da smo vrijedni borbe za sam naslov svjetskog prvaka. Svi su okrenuti Ferrariju i McLarenu, ali siguran sam da je bolid više nego konkurentan i da ćemo Nelson i ja Renault skoro vratiti kamo pripada. U sam vrh".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!