Zimski sportovi

Igra ta Kanada...

Hrvoje Vuković • nedjelja, 13.05.2007.

Svjetsko prvenstvo u hokeju došlo je do samog kraja, a tamo, jedina s osmjehom i peharom u rukama nalazi se - Kanada. Na drugoj strani ledene plohe Finci su se nadali još jednom iznenađenju nakon što su razočarali domaću publiku izbacivši Ruse, ali ovoga puta pomoći nije bilo, "drvosječe" su pokazale kako se igra hokej vrijedan svjetskog zlata...

Finska je ionako dosta "štete" napravila u polufinalu, kada su svi nekako naginjali domaćinima Rusima i zazivali veliko finale. Ipak, Suomi je imao drugačije planove i našao se face-to-face s jakom Kanadom koja je daleko bolje krenula u utakmicu. Finci kao da su bili izvan svega, nekako bez ritma, pod stalnim pritiskom "javorovog lista". Kompaktna i čvrsta igra, bolje klizanje i sjajna obrana bili su na strani Kanađana koji su potpuno zasluženo poveli za vrijeme power-playa u sedmoj minuti kada MVP prvenstva Rick Nash radi dribling na desnoj strani i puca u drugi kut pored Lehtonena.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Finci i dalje "spavaju", a Kanađani igraju svoju igru, pa nakon što nervozni Ruutu zarađuje isključenje, Kanada dolazi do svojeg drugog gola. Mike Cammalleri odlično je proigrao Staala pred protivničkim golom, a ovaj diže pak i od stative diže na 2:0. Odmah nakon toga Peltonen je imao sjajnu šansu kada je ostao sam na drugoj stativi, ali pak ga pogađa u klizaljku, dok je na drugoj strani Nashov "zicer" skinuo Lehtonen.

Početkom druge trećine Kanađani su imali sjajnu šansu kada je Finska ostala sa samo tri igrača u polju, no Lehtonen je zaključao vrata i održavao nadu u preokret. Ipak, nakon što je s par sjajnih reakcija pomogao svojoj momčadi da preživi te paklene dvije minute, nešto kasnije finski vratar nije baš najspretnije reagirao na dalekometni Armstrongov udarac i pak mu prolazi ispod ruke za visokih 3:0.

I kada bi imali igrača više Finci jednostavno nisu znali isplanirati napad protiv fantastičnih Kanađana koji su u te dvije trećine igrali bez mane. No kako se susret bližio kraju, omamljeni idejom o zlatu počeli su igrati nešto opuštenije i zatvorenije, a takav pristup Finci kažnjavaju deset minuta prije kraja utakmice kada Kontiola prima povratni pak i buši vratara Warda čime donosi nadu u nemoguće.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Finci konačno počinju igrati kako spada, kanađanima ulazi voda u uši i dvije minute prije kraja Miettinen se najbolje snalazi nakon odbijenog udarca i vraća Suomi u utakmicu. Imali su potom "bijeli" i šansu za 3:3, no neprecizan udarac spasio je Kanadu koja na drugoj strani preko nezaustavljivog Nasha koji s čovjekom na leđima zabija novi pogodak, dolazi do neuhvatljivih 4:2 minutu prije kraja. Iako su prvenstveno zbog vlastite dekoncentracije na kraju morali strahovati za zlato, Kanađani su ipak potpuno zasluženo podigli trofej i odnijeli ga preko oceana.

U susretu za treće mjesto sastali su se Rusi i Šveđani, a kakva takva utjeha za propušteno finale domaćinima je osvojena bronca u tom susretu. iako je teško bilo motivirat igrače za ovaj dvoboj, domaća publika očigledno je dala dovoljno snage Rusima koji su na kraju slavili s 3:1. Rusi su poveli u prvoj trećini munjevoitom akcijom u kojoj Frolov pronalazi Zaripova, a ovaj daje za Emelina koji diže pak i pogađa pokraj Backlunda. Nedugo zatim već je 2:0. Zaripov i Emelin kombinirali su kližući prema švedskom golu, a nakon Emelinovog udarca Zinovjev posprema odbijanac u mrežu.

Šveđanima je nakon zaostatka dodatno pao moral i nisu se uspjeli oporaviti do kraja utakmice. Prije kraja druge trećine Frolov je s igračem više pogodio za nedostižnih 3:0 i tako riješio pitanje pobjednika. U posljednjih 20 minuta Šveđani su ipak postigli utješni pogodak preko Steena za konačnih 3:1.

SP u hokeju, 13.5.2007., finale:
Kanada - Finska 4:2

SP u hokeju, 13.5.2007., utakmica za 3. mjesto:
Rusija - Švedska 3:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!