Ostali sportovi

NHL: Liga u ritmu Bluesa

Tomislav Pacak • nedjelja, 24.12.2000.

"Lavina" se i dalje kotrlja. Da je St. Louis Blues možda i najbolja NHL momčad trenutačno uvjerile su se "Moćne patke" iz Anaheima ove subote. Predvođeni Handzusom (hat-trick), igrači St. Louisa su bili previše za momčad iz Californie, koja će teško ove godine vidjeti play-off. St. Louis je tom pobjedom osvojio dva nova boda i tako doplovio do 50 u sezoni.

Prvaci su turneju po Floridi počeli u petak protiv Panthersa te pobjedom 2-0 otišli do Tampa Baya. Mogilny i Elias zabili su pogotke za "Vragove", dok je vratar Martin Brodeur obranio 22 udarca sterilnih Pantera. U Tampi su se Devilsi potpuno raspucali, slavili su sa 5-1 protiv Lightninga. Opet je dominirao Alexander Mogilny, golu protiv Panthersa pridružio je dva u Tampi, plus jedan asist. Anaheim je prije poraza u St. Louisu doživio još jedan, u produžetku protiv Detroita. Najvažniji gol utakmice (taj u produžetku) zabio je Rus Sergei Fedorov, kojem je to 16. gol u sezoni. Slijedećeg dana Red Wingsi su nastavili magiju zvanu pobjeđivanje u produžecima. Ovaj put nesretnici su bili Bruinsi, a strijelac pobjedničkog pogotka Dandenault. LA Kingsi su nastavili seriju loših rezultata porazom kod ekspanzijske momčadi Minnesote. Dobro je kao i obično za Kingse igrao branič Rob Blake sa golom i dva asista, no momčad iz Minneapolisa je imala više raspoloženih igrača te su zasluženo slavili sa 4-3. Uvjerljivi su bili Kojoti protiv Trashersa, po običaju je dominirao Jeremy Roenick sa dva gola i asistom, ništa manje loši nisu bili Tkachuk i Claude Lemiux sa golom i asistom. Konačno je dobru utakmicu odigrao Miroslav Satan, sto je značilo i uvjerljivu pobjedu Buffala nad San Joseom. Satan je zabio dva gola, jednom asistirao, dok je kapetan Sharksa Owen Nolan sudjelovao asistom kod oba pogotka svoje momčadi. Niz od četiri poraza zaredom prekinuli su Maple Leafsi u susretu protiv vječnih rivala Canadiensa. Sergei Berezin je prekinuo niz od 11 utakmica bez gola sa dva pogotka Montrealu, Svedjanin Mats Sundin pomogao je svojoj momčadi sa golom i asistom. Chicago je iznenadio vodeću momčad Istoka, Ottawu i to u kanadskom glavnom gradu sa 3-2. Sjajni Tony Amonte je sa svoja dva gola u trećoj trećini donio pobjedu Blackhawksima, Zhamnov je dodao gol i asist, dok je kod Senatorsa najbolji bio Alffredson koji je zabio oba gola za Ottawu.

Aubin (2+1), Sanderson (2+1), Heinze (1+2), Knutsen (1+3)... to su neki od super raspoloženih igrača Columbusa koji su skrojili pobjedu protiv Islandersa 7-5, gledatelji u New Yorku su zaista uživali u vatrometu pogodaka, preokreta i na njihovu žalost- porazu domaćih Islandersa. Povijesnu utakmicu su odigrali Rangersi i Predatorsi u Madison Square Gardenu iz nekoliko razloga. Prvi puta u povijesti NHL-a pobjednik u produžetku je odlučen nakon kaznenog udarca, strijelac tog pogotka bio je David Legwand. Također je taj pogodak označio prvu pobjedu momčadi iz Tennesseea protiv NY Rangersa u povijesti te trogodišnje momčadi.

Golom Mcgillisa u produžetku Philadelphia je slavila protiv Caroline, tu utakmicu su Flyersi dobili srcem i pokazali kako treba igrati ako misle doći dalje od prvog kruga doigravanja. Krasno su odigrali viceprvaci Starsi u Pittsburghu gdje je sve spremno za povrataka legendarnog Maria Lemiuxa, vjerojatno u utorak. No trener Ivan Hlinka se nakon utakmice protiv Dallasa mora zapitati da li bi mu i tri Lemiuxa pomogla da osvoji Stanley Cup, kako mu momčad igra, teško. Tri zvijezde Dallasa, Hull (2+1), Modano (1+2) i Niewuendyk (1+2) potpuno su razmontirali momcad češkog trenera, golovi Slegra i Hrdine samo su malo ublažili poraz, no i dalje je bolan - 2:8. Capitalsi su vjerojatno momčad u najboljoj formi na istoku, u subotu su pobjedili Floridu u Washingtonu sa 5-3. Sjajno je dodavao suigračima Oates (4 asista), uz bok mu je bio Khristich sa golom i dva asista.

Na ljestivacama pojedinačnih učinaka jedno ime odskače, krilo Kanade i NY Rangersa, Theo Fleury, po svemu je ponajbolji igrač lige ove sezone. Sa 50 poena vodeći je u toj statističkoj kategoriji, ispred Sakica i Palffya koji imaju po 46. Također, Fleury je zajedno sa Billom Guerinom (Boston) te Palffyem vodeći strijelac lige (golovi), svi sa po 21. Najbolji asistent je branič Brian Leetch (NYR) sa 35 asista, iza njega su Doug Weight (Edmonton-32) i Fleury (29). Kod braniča, najučinkovitji je vec spomenuti Leetch sa ukupno 45 poena, iza njega su Rob Blake (StL) sa 35 i Lidstrom (Detroit) sa 29. Po svim statistikama (prosjek primljenih golova, postotak obranjenih udaraca) vodeći vratari lige su Lalime (Ottawa), Sean Burke (Phoenix) i Evgeni Nabokov iz San Josea.

Da je Istok dosta slabiji od Zapada, dokazuju i tablice. Vodeća momčad Istoka trenutno je Ottawa sa 44 boda, iza nje su redom Toronto (41), New Jersey (39), Buffalo (38), Philadelphia (37), Washington (36), Pittsburgh (35), dok će borbu za osmo mjesto na Istoku i doigravanje voditi Atlanta (33), Rangersi (33) i možda Boston (31). Na Zapadu nemate šanse ako ste ispod 38 osvojenih bodova. Vodeća momčad do jucer navečer bio je St. Louis (Colorado je igrao večernju utakmicu) sa 50 bodova, ali i samo 30 odigranih utakmica. Slijede ih Colorado sa 49, San Jose (46) i Detroit sa 45, ali i sedam utakmica više. Također su na mjestima za playoff Vancouver (41), Dallas (41), Phoenix (41) i Edmonton (40) dok su prvi pratico Kraljevi iz LA-a sa 38 osvojenih bodova do Božića.

Rezultati (petak i subota): New Jersey - Florida 2-0, Anaheim - Detroit 1-2 (OT), LA Kings - Minnesota 3-4, Edmonton - Calgary 1-1, Atlanta - Phoenix 1-5, Detroit - Boston 2-1 (OT), San Jose - Buffalo 2-5, Toronto - Montreal 5-2, Chicago - Ottawa 3-2, Columbus - NY Islanders 7-5, Nashville - NY Rangers 3-2 (OT), Carolina - Philadelphia 1-2 (OT), Dallas - Pittsburgh 8-2, Florida - Washington 3-5, New Jersey - Tampa Bay 5-1, Anaheim - St. Louis 2-5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!