Nogomet

Ivanković maksimalan - pobjede minimalne

Tomislav Globan • nedjelja, 25.02.2007.

Veliki, ali ne i odlučujući korak k obrani naslova napravio je Dinamo u jučerašnjem hrvatskom el classicu. Potpuno u sjeni te utakmice Zagreb je pobjedom na (nekad davno) neugodnom gostovanju u Puli još više odmakao pratnji, a Osijek ubilježio najuvjerljiviju pobjedu sezone...

Dinamo - Hajduk 2:1

Bio je to derbi koji sigurno neće ući među najljepše ikad odigrane, ali pamtit ćemo ga po izuzetnom ponašanju igrača. Možete li se sjetiti zadnjeg derbija gdje na terenu nije bilo nijedne masovne gužve u kojoj bi, osim igrača, nerijetko sudjelovali i sportski direktori, fizioterapeuti i pokoji klupski oružar i gdje bi se kao na tekućoj vrpci smjenjivala odguravanja, udaranja, a tu i tamo i poneki zalutali šamar? Igračima, a i trenerima treba zahvaliti što takav film sinoć u Maksimiru nismo gledali.

Što se same igre tiče, Vulić će morati objasniti kako je moguće da momčad s tri napadača u sastavu i ofenzivno orijentiranim veznim redom prema vratima suparnika ne uputi niti jedan udarac u prvom poluvremenu, a do 80. minute ne izradi niti jednu priliku opasnu po gol. Ivanković će, pak, pod hitno morati nešto poduzeti na psihološkom planu svojih igrača jer neobjašnjivo je da mu momčad četvrti put zaredom (!) u pitanje dovodi prednost od dva gola.

U posljednjem jesenskom kolu Zagreb je u Maksimiru u posljednjim trenucima smanjio na 2:1 i posijao paniku, u Čakovcu je nakon vodstva od 0:2 Ćorluka morao spašavati pobjedu u posljednjim sekundama, u Rijeci niti 0:3 nije bilo dovoljno za miran završetak susreta, da bi jučer nakon 80-minutne kontrole nad utakmicom samo jedan primljeni pogodak bio dovoljan za potpuni raspad sistema i igru po hrvatskoj uspješnici "napucaj što dalje od gola" gdje se ne zna "tko pije, a tko plaća".

Dinamo je dva kola prije kraja prvog dijela prvenstva šest bodova ispred Hajduka što mu drugu sezonu zaredom jamči odigravanje posljednjeg kola pred svojim navijačima protiv najljućeg protivnika. Oba ovosezonska derbija nisu pružila spektakularnu igru, no ostaje dojam da je u oba navrata Dinamo ipak pokazao više. Splićani će u idućem kolu vidati rane protiv Šibenika, a Dinamo će osmu uzastopnu pobjedu (da li ponovno minimalnu?) tražiti na "domaćem terenu", u Ivankovićevom Varaždinu.

Pula - Zagreb 0:2

Što novoga reći o Puli? Od posljednje ligaške pobjede nad njima se izredala cijela liga, a Puljani i dalje nemoćno gledaju. Ima li boljeg argumenta za smanjenje Prve hrvatske nogometne lige na 10 klubova od činjenice da jedna momčad s 11 uzastopnih utakmica bez pobjede i ukupno tek četiri pobjede u cijeloj sezoni i dalje bježi čak sedam bodova od zone ispadanja?

U dijametralno suprotnoj situaciji nalazi se Zagreb. Predvođeni sjajnim Krunom Lovrekom (prvi strijelac kluba s 10 golova) i Mariom Mandžukićem koji postiže najmanje jedan pogodak već četiri kola uzastopce, Zagrebaši sve uvjerljivije grabe k osiguravanju trećeg mjesta i izlaska u Europu nadolazećeg ljeta.

Šibenik - Rijeka 2:2

Pred ponovno lijepo ispunjenim tribinama Šubićevca, Šibenik i Rijeka nisu razočarali gledatelje. Domaćini će žaliti za u posljednji trenutak propuštenim bodovima, no uzevši u obzir probleme sa sastavom s kojima se iz tjedna u tjedan suočava Ivan Pudar, niti bod ne izgleda tako loše. S druge strane, Riječani nisu uspjeli uzvratiti domaćinima za 1:3 poraz iz jesenskog dijela prvenstva, no s obzirom da su se od 11. prvenstvenog poraza spasili tek u 89. minuti, u Rijeku se ipak moraju vratiti zadovoljni. Mučna sezona koju može spasiti tek osvajanje Kupa, za Riječane se nastavlja idućeg vikenda na Kantridi gdje Bračun protiv Pule, momčadi s najgorom formom u ligi, nema pravo na pogrešku.

Međimurje - Kamen Ingrad 2:0

Veličani su u Čakovec stigli osokoljeni pobjedom nad Pulom u prethodnom kolu, a da je Parmaković u 15. minuti umjesto vratnice pogodio mrežu Međimurja, danas bi Kamen Ingrad možda mogao razmišljati čak i o napadu na 10. mjesto i ostanak u ligi bez traume dodatnih kvalifikacija. Ovako, momčad Stjepana Čordaša ostaje posljednja i baca sve karte na sljedeći tjedan i utakmicu s Cibalijom nakon koje bi se po prvi put nakon četiri mjeseca mogla pomaknuti sa samog začelja prvenstvene ljestvice.

Osijek - Varteks 4:1

Iako na gostovanjima ostavlja dojam preplašene i neorganizirane ekipe, momčad Ilije Lončarevića na svom terenu djeluje kudikamo bolje i opasnije. U Gradskom vrtu ove je sezone slavio samo Dinamo, a Osječani su jučer ubilježili i treću domaću pobjedu zaredom. Najuvjerljivijim rezultatom sezone svladali su Varteks koji, s druge strane, iz kola u kolo izgleda sve lošije, bez obzira igrao kući ili u gostima.

Aktualna neugodna serija neuspjeha Varaždinaca započela je još sredinom studenog domaćim porazom od Zagreba, a s obzirom na igre kakve pružaju, do kraja prvog dijela sezone nije suviše realno očekivati prekid crne serije Dalićevih izabranika. Najprije dočekuju Dinamo na svom terenu protiv kojeg u posljednjih 16 prvenstvenih susreta bilježe 15 poraza i jedan remi, a potom u 22. kolu putuju u Šibenik.

Slaven Belupo - Cibalia 2:0

Slično Osijeku, i Slaven Belupo nastavlja ritmom osvajanja punog plijena na svom terenu. Protiv momčadi koja je do sad na gostovanjima osvojila tek jedan bod nije se očekivalo ništa drugo osim pobjede Scorijine momčadi. Gledatelji na koprivničkom Gradskom stadionu ponovno su gledali nešto što je daleko od kvalitetne nogometne predstave, a da stvar bude gora, utakmicu je odlučio sumnjivo dosuđeni kazneni udarac nad Zahorom. Cibalia se sada okreće jednoj od ključnih utakmica polusezone. Kako izbjeći poraz u Velikoj iduće subote vjerojatno je jedina stvar o kojoj će trener Vinkovčana Mile Petković razmišljati narednih sedam dana.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!