Košarka

"Želim ih naučiti pobjeđivati"

Bernard Jurišić • petak, 29.12.2006.

"Ovo je naša nova žrtva", na početku predstavljanja novog trenera gorkim humorom poslužio se sportski direktor Splita CO Petar Skansi. Crnogorac Slobodan Subotić od jučer stanuje na Gripama, a i prije negoli je raspakirao kufere krenula je nova akcija za spas splitskog košarkaškog kluba. Više ni ne brojimo koja po redu...

Prije prvog predstavljanja novog trenera splitskih "žutih", Skansi je održao monolog u kojem se osvrnuo na medijske kritike na račun klupskog vodstva i rezultata od dvije pobjede u 15 utakmica regionalne lige.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

"Ako i nismo rezultatski dovoljno uspješni, ipak smo dovoljno gladni rada i uspjeha i željni pomoći ovom klubu da krene naprijed. Sretni smo što ćemo surađivati sa Slobodanom Subotićem, koji je veliko europsko košarkaško ime i svojim iskustvom bi trebao obogatiti mladu i neiskusnu momčad koju imamo. Minuli mjeseci su bili jako naporni, pa iako se to ne vidi na rezultatima seniorske momčadi, imali smo puno uspjeha financijski i uspostavljanjem hijerarhije koja je već počela donositi plodove u omladinskom pogonu. Zajedno s novim trenerom dovest ćemo neka pojačanja i spremiti se za što bolji rezultat u domaćim natjecanjima."

Slobodan Subotić zaista je veliko trenersko ime, svakako najveće još od onoga koji ga je predstavio, Petra Skansija, koji je vodio momčad do titule u sezoni 2002/03. Dovoljno je samo "baciti oko" na listu grčkih klubova koje je kao trener vodio: Panathinaikos, Olympiacos, Aris, Iraklis, AEK, PAOK i Panionios. Teško je naći bilo koga drugog tko je vodio baš sve što vrijedi u ovoj zemlji. Bio je slovenski izbornik na EP u Švedskoj 2003., a početak ove sezone proveo je u talijanskom drugoligašu Jesiju.

"Ne poznajem momčad previše, no ima vremena za upoznavanje. Talenta ima, nedostaje još iskustva, ali i malo sreće", bile su prve Subotićeve riječi.

"Primaran cilj nam je hrvatsko prvenstvo, no ne želim zanemariti ni regionalnu ligu, gdje želimo pobjeđivati što više i pobjeći s dna ljestvice. Trebat će dosta rada i strpljenja, sigurno je i za igrače šok kad se trener promijeni tijekom sezone, no bio sam u ovakvoj situaciji i znam način kako ću pristupiti i približiti se igračima."

Slika 2 od 3.
Foto: Bernard Jurišić

Momčadi su neophodna pojačanja, hoće li ona biti "kratkotrajna" kao i obično, ili ćete graditi momčad na duže staze?
"Naravno da će nam cilj biti postići što bolji rezultat već ove sezone u Hrvatskoj. Nudi nam se puno igrača, no ne smijemo napraviti pogrešku, nećemo dovoditi igrače bez iskustva, niti ćemo se zalijetati. A koliko će se igrači zadržati ne ovisi o meni, puno toga ovisi o igračima, menadžerima, dogovorima..."

Koja je vaša trenerska filozofija kojom namjeravate ostaviti dublji trag na Gripama, što ni jednom treneru u posljednje vrijeme nije uspjelo?
"Imao sam sreću raditi s profesorom Nikolićem, vjerojatno najvećih košarkaškim trenerom svih vremena u Europi. On mi je usadio razmišljanje kako trebam raditi kao da ću ostati 10 godina, a biti spreman otići već sutra. Moja košarkaška filozofija temelji se na obrani, igrač može imati loš dan, promašiti 'zicer' ili slobodna bacanja, ali ne smije mu se dogoditi da obrambeno ne daje maksimum. Splitu ću dati sve od sebe, ali sam svjestan da će mjerilo biti samo rezultat."

Što je presudilo u vašem dolasku u Split i možete li promijeniti momčad koja je već odavno naučila gubiti?
"Presudio je izazov, ali i veliko prijateljstvo s Dinom Rađom još iz grčkih dana. Rekao sam već, od malih nogu sam bio veliki navijač Hajduka i Jugoplastike i za mene je ovo dijelom i ostaverenje sna. Da se bojim izazova i da ne mislim da mogu napraviti dobar posao, ne bih tu ni bio. U svom prvom trenerskom angažmanu 1994. s Iraklisom sam uspio doći do polufinala Kupa kupova i 3. mjesta u prvenstvu, što je za taj klub bilo poput titule prvaka. Vjerujem da momčadi Splita mogu usaditi pobjednički duh i da ih mogu naučiti pobjeđivati. Znam gdje sam došao i nadam se da ću opravdati povjerenje koje sam dobio."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!