Nogomet

Marseille triput u dvije minute

Maja Giljanović • nedjelja, 01.10.2006.

Odigrana su još tri susreta osmog kola francuskog prvenstva. Sve tri pobjede otišle su na stranu domaćina, a posebno zanimlojiv dvoboj bio je onaj u Marseilleu gdje je Olympique s 3:0 svladao Toulouse. Dva pogotka Marseille je postigao u 45., a treći u 46. minuti. Auxerre je s minimalnih 1:0 svladao Nantes...

Trima popodnevnim utakmicama nastavljeno je osmo kolo francuskog prvenstva u kojem su domaće momčadi negostoljubivo osvojile maksimalnih devet bodova. Pružene partije nisu osvojile lijepim igrama, umor nakon euro-četvrtka bio je evidentan, unatoč uglavnom pozitivnim iskustvima i prolazima u skupine Kupa Uefa.

Rečeno, doduše, ne vrijedi za ekipu Marseillea koja je nakon šokantnog ispadanja od Mlade Boleslav (1:0, 2:4) tražila iskupljenje protiv šestoplasirane momčadi iz Toulousea. Tvrdi i dobro organizirani gost izabrao je hermetički zatvorenu formaciju kojoj je ekipa trenera Emona prijetila od samog početka susreta: u 4. opasan je Niang, 11. Cana, 22. Nasri, ali gol stiže tek u prvoj minuti sučeve nadoknade. Tada, naime, Taiwo napokon mijenja početni rezultat, a doslovno sekundu prije odlaska na odmor Bamago podebljava vodstvo. Konačnih 3:0 postavlja već u 46. minuti Cana. Čista pobjeda te rutinski izborena tri boda znače brzi oporavak momčadi s Velodromea nakon dva uzastopna poraza te ponovno hvatanje priključka s prvacima iz Lyona.

Vezane vijesti

Na Marcel-Picotu međusobno su se, pak, razračunali Nancy te Lens koji su preko tjedna slavili u euro-natjecanjima. Domaća je ekipa iznenađujuće eliminirala Schalke dok je gost očekivano prošao ciparski Ethnikos. Nancy je optimistički ušao u susret jer se najboljoj obrani prvenstva (4 primljena gola u 7 utakmica) Lens suprotstavio bez suspendiranog najboljeg strijelca lige, Aruna Dindanea. U utakmici odigranoj praktički bez šansi iz igre, Nancy je došao u vodstvo u 25. minuti nakon prekršaja gostujućeg vratara Itandjea nad Kimom te opravdano dosuđenog kaznenog udarca kojeg realizira Gavanon. Isti je igrač dijelom zaslužan i za podebljanje vodstva; naime, nakon njegovog slobodnog udarca Sauget u 57. postiže svoj prvijenac u prvoj francuskoj ligi. Lens je smanjio u 72. nakon još jednog jedanaesterca: Diakhate je skrivio prekršaj nad Jussijem kojeg on sam i izvodi te postavlja konačnih 2:1. Nancy slavi nova tri boda i skok na treću poziciju.

Na Abbe-Dechampsu je umorna momčad Auxerrea dočekala motivirani Nantes koji je nakon prošlotjedne pobjede nad Marseilleom tražio iznenađenje za bijeg iz opasne zone. Taj će ipak pričekati jer kanarinci i dalje ostaju na osamnaestoj poziciji. U dosadnoj utakmici, nakon nekoliko poluprigoda domaće ekipe, u 40. minuti Niculae dovodi momčad Jeana Fernandeza u vodstvo. U 48. Briant sjajno brani udarac Cheyroua te održava Nantesu kakvu-takvu nadu. U nastavku prijete još i Pedretti, Mathis te Kahlenberg, ali je i jedan postignuti gol bio dovoljan za pobjedu protiv vrlo slabašnog gosta.

Savršenom skoru domaćina pridružio se i St. Etienne. Na Geoffroy-Guichardu je, naime, svladan PSG koji nikako ne uspijeva ući u pravi ritam. Nakon uspješnog četvrtka i pobjede protiv Derryja 2:0 te iako je neporažena u posljednjih pet susreta, momčad Guya Lacombea tavori na 14. poziciji. A i statistika uoči utakmice joj nije išla na ruku jer u zadnjih pet dvoboja sa St. Etienneom nije ubilježila sva tri boda. Potpuno zasluženu pobjedu domaćinu je u 38. minuti donio Ilan na savršenu asistenciju Piquionnea, najboljeg igrača utakmice koji je i sam u nekoliko navrata opasno priprijetio. U živoj utakmici, u 72. minuti je Junot obranivši uz pomoć prečke udarac Yepesa sačuvao sva tri boda i omogućio svojoj momčadi skok na visoku četvrtu poziciju.

Francusko prvenstvo, osmo kolo:
Auxerre - Nantes 1:0, Olympique (M) - Toulouse 3:0, Nancy - Lens 2:1, St. Etienne - PSG 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!