Nogomet

NV: Gradski derbi u Madridu, Roma preuzima vrh u Italiji?

Hrvoje Rafaelić • petak, 29.09.2006.

Nakon nekoliko uvodnih kola u Ligama petice polako se počinju kristalizirati momčadi koje će se boriti za sam vrh, momčadi kojima je sredina tablice i ulazak u jedno od europskih natjecanja prioritet, te one koje će se jednostavno grčevito boriti za svoj prvoligaški status. U nekim ligama već i vrapci na granama znaju raspodjelu na kraju sezone (Francuska = Lyon prvak), dok su neke već na početku dobile ugodna iznenađenja kao Portsmouth u Premiershipu...

Francuska

U Le Championnatu ništa novo. Lyon nakon sedam odigranih kola drži prvo mjesto na ljestvici i ovog vikenda gostuje kod Sochauxa. Uz nedovoljno oporavljene Tiaga i Carewa, Lavovi traže nova tri boda kojima bi povećali prednost ispred Marseillea kojeg čeka domaći ogled s Toulouseom. Svatko u svom ozračju dočekuje domaće zadatke; Lyon nakon impresivne pobjede u Ligi prvaka, a Marseille nakon senzacionalnog poraza u Češkoj u Kupu Uefe. Monaco našega Jerka Leke traži svoju tek drugu pobjedu protiv vrlo neugodnog Le Mansa. Rennes gostuje kod Sedana, a posljednja Nica dolazi u goste Lilleu koji je ohrabren remijem s Milanom u Ligi prvaka.

Njemačka

U Njemačkoj trenutno vlada Bayern iako ne oduševljava previše igrom. Osokoljeni uvjerljivom pobjedom u Ligi prvaka protiv Intera odlaze u goste Wolfsburgu koji na svom kontu još nema niti jednu pobjedu. U sadašnjem dijelu prvenstva neporažena Hertha dočekuje nepredvidljivi Stuttgart koji se trenutno nalazi na 10. mjestu. "Ranjeni lav" HSV ide u goste kod Eintrachta koji se nalazi na odličnoj sedmoj poziciji i koji je još uvijek nepobjediv ove godine. Werder dočekuje Borussiu M., a derbi "ostatka lige" odigrat će Arminia i Bochum. Zanimljiva utakmica trebala bi se odigrati u Leverkusenu između Bayera i Schalkea.

Engleska

Nakon prošlotjednog prvog poraza u Premiershipu od Arsenala, Manchester United vraća se pobjedama. Na Old Traffordu gostuje Newcastle koji ove godine ne ulijeva previše pouzdanja svojim navijačima. Veliko iznenađenje lige, Kranjčarov Portsmouth, gostuje kod Tottenhama iza kojega su četiri utakmice bez pobjede. Pod imperativom pobjede je i Watford protiv Fulhama, kao i Sheffield u sudaru s nepredvidljivim Middlesbroughom. Chelsea ugošćuje do sada neporaženu Aston Villu, Arsenal želi nastaviti seriju dobrih rezultata kod Charltona, dok Liverpool potvrdu odlične forme vidi u nova tri boda pobjedom protiv Boltona.

Španjolska

Vjerojatno najveći derbi ovog kola u Europi igra se u Madridu. Real Madrid je "domaćin" Atleticu. Momci Fabija Capella žele dokazati da su još uvijek vladari glavnoga grada. Atletico je u gradskom derbiju zadnji put pobijedio 1999. godine i to baš na Bernabeu. Oba kluba su u novu sezonu ušla sa svježim igračkim kadrom, pa ćemo tako na Realovoj strani vidjeti nova imena poput Emersona, Fabija Cannavara, Ruuda van Nistelroya, te Petrova, Costinhe i Miste na Atleticovoj.

Nakon ustoličenja prve žene kao predsjednice Athletic Bilbaa, ljepšeg dara od aktualnog španjolskog i europskog prvaka nisu mogli dobiti. Barcelona nakon jedva iščupanog boda kod Werdera gostuje u Bilbau koji se nalazi u teškoj situaciji i sve osim pobjede Katalonaca smatrat će se velikim iznenađenjem. Odlična Valencia dočekuje novoga prvoligaša Gimnastic. Deportivo dočekuje uvijek neugodni Sociedad, a Espanyol Osasunu. "Derbi začelja" igraju Santander i Celta.

Italija

Nakon katastrofalne igre i poraza od Bayerna u Ligi prvaka, Inter odlazi na noge uvijek neugodnom Cagliariju. Domaćinu nakon uvodnih kola "gori pod petama", a od Intera se očekuje da pokaže zašto ga svi smatraju glavnim favoritom za osvajanje scudetta. U slučaju da Inter posrne, Roma na čelu s Tottijem vjerojatno će znati to kazniti novom pobjedom na Olimpicu protiv Empolija. Minus osam bodova pokušat će smanjiti Milan novom pobjedom na San Siru protiv Siene, koja je sve samo ne lak zadatak za Ancelottijeve igrače. Po nekima "novi" drugoligaš Fiorentina pokušat će smanjiti bodovni zaostatak domaćom pobjedom protiv Catanije. Parma Igora Budana gostuje kod Sampdorije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!