Nogomet

Manchester uvjerljiv, Portsmouth dobio bez Kranjčara

Marin Vuković • subota, 14.10.2006.

Pauza zbog kvalifikacijskih utakmica za Euro 2008 je iza nas, nogomet se ponovno vratio na engleske travnjake. Nakon glavobolja koje su Englezima donijeli nastupi Gordog Albiona, povratak u Premiership barem će na neko vrijeme dati predaha izborniku McClarenu i engleskim reprezentativcima...

Osmo kolo Premiershipa otvorili su Wigan i Manchester United utakmicom u tzv. lunch timeu. Domaćinima United nikako ne leži, pa su današnju utakmicu dočekali nakon tri uzastopna poraza od Fergusonove momčadi. Međutim, ušli su u utakmicu bez respekta i već nakon pet minuta poveli s 1:0, zahvaljujući savršenom udarcu Leightona Bainesa s oko 25 metara.

Wigan je do odmora zadržao prednost, no u nastavku utakmice Manchester je dodao gas i vrlo brzo preuzeo kontrolu nad igrom i rezultatom, te u 62. minuti stigao do izjednačenja. Ryan Giggs je izveo udarac iz kuta, a najviši u šesnaestercu bio je Nemanja Vidić i glavom postigao svoj prvijenac u dresu Manchester Uniteda. Samo par minuta kasnije Wayne Rooney odličnom asistencijom pronalazi Louisa Sahu koji dovodi goste u vodstvo. Pečat na pobjedu Uniteda stavio je Ole Gunnar Solskjaer u sudačkoj nadoknadi.

Unatoč odličnim nastupima u kockastom dresu protiv Andore i Engleske, Niko Kranjčar nije izborio mjesto u momčadi Portsmoutha za utakmicu protiv West Hama. Harry Redknapp je gledao susret Hrvatske i Engleske i bio vrlo zadovoljan Kranjčarovim nastupom, ali ga je svejedno izostavio s popisa od 16 igrača. Usprkos tome Pompey je izborio pobjedu i tako prekinuo neugodan niz od dva poraza kojim je zasjenio odličan početak sezone. Domaći su do vodstva došli u 24. minuti kada je na asistenciju Glena Johnsona glavom pogodio Nwankwo Kanu, a pobjedu je potvrdio u 82. minuti Andy Cole, samo nekoliko minuta nakon ulaska u igru.

Arsenal je više od pola sata tražio put do mreže Watforda, a zatim su im gosti olakšali posao postigavši prvi pogodak sami. Točnije, nakon slobodnog udarca kojeg je izveo Cesc Fabregas loptu je u glavom skrenuo Adebayor, no na putu joj se našao Jordan Stewart i poslao je u vlastitu mrežu. Nakon toga bilo je lakše igrati, pa je u 43. minuti Thierry Henry povisio na 2:0, a u drugom poluvremenu Emmanuel Adebayor stavio je točku na "i" golom u 67. minuti. Novi poraz Watforda, koji niti nakon osam kola nije osjetio slast pobjede. Spomenimo još da je prije početka utakmice održana i prigodna svečanost u znak zahvalnosti Arseneu Wengeru za deset godina na klupi Arsenala.

Liverpool je još uvijek bez pobjede ili osvojenog boda u gostima, a takav su loš rezultat kompenzirali barem pobjedama na Anfieldu. Danas im niti to nije pošlo za rukom, te su na kraju morali spašavati i jedan bod protiv Blackburna. Gosti su odigrali vrlo dobru utakmicu, bez previše respekta prema protivniku, te su u 17. minuti i poveli pogotkom Bennija McCarthyja. Liverpool je uspio izjednačiti tek u 62. minuti, a svoj prvi pogodak za Redse postigao je Craig Bellamy.

Aston Villa i Tottenham podijelili su bodove odigravši 1:1, a vratar gostiju Paul Robinson izdržao je salve uvreda zbog nesretnog pogotka u Zagrebu. Na njegovu sreću, u prvom poluvremenu domaći navijači nisu imali previše prigoda za zvižduke, budući da je Robinson uglavnom bio besposlen. U drugom poluvremenu prvu veliku prigodu imali su domaći i to s bijele točke, nakon što je Calum Davenport u 72. minuti skrivio prekršaj u šesnastercu i zaradio crveni karton. Juan Pablo Angel je bio izvođač, no poslao je loptu pored gola.

Isti igrač dobro se osramotio samo nekoliko minuta kasnije kada je glavom skrenuo loptu u vlastitu mrežu i donio vodstvo Spursima koji su veći dio utakmice igrali s deset igrača. Samo 15 minuta prije kraja činilo se da će sva tri boda otići na White Hart Lane, no domaće je spasio Garreth Barry zatresavši mrežu devet minuta prije kraja sjajnim udarcem s 20-ak metara. Villa tako nakon osmog kola ostaje jedina neporažena momčad u Premiershipu.

Uz Aston Villu jedina neporažena momčad do ovoga kola bio je Everton, no danas je od njih bolji bio Middlesbrough i došao do pobjede nakon dva uzastopna poraza. Utakmica je imala "miris" derbija između Dinama i Hajduka, budući da su domaćima dosuđena dva jedanaesterca. Prvi je dosuđen nakon prekršaja na Aiyegbeniju Yakubuu u 27. minuti, a isti ga je igrač i pretvorio u vodstvo od 1:0. Drugi je dosuđen u 65. minuti nakon navodne igre rukom Lescotta, no Yakubuov udarac ovaj je put obranio Tim Howard. Samo šest minuta kasnije Mark Viduka je ipak povisio na 2:0 za domaće, a poraz je ublažio Tim Cahill u 77. minuti.

Manchester City i Sheffield United odigrali su neodlučeno, bez pogodaka, a u posljednjoj večerašnjoj utakmici Chelsea je na gostovanju s 1:0 pobijedio Reading. Bila je to nesvakidašnja utakmica, s dva isključenja i susret kojega je Chelsea završio s Johnom Terryjem u ulozi vratara.

Naime, već u 20. sekundi utakmice ozlijeđen je Petr Čeh nakon sudara s nogom Stephena Hunta te je morao biti zamijenjen Carlom Cudicinijem. Nesretni Talijan prošao je još gore. U samoj završnici utakmice izvukao je deblji kraj u duelu sa Sonkom, te je ostao ležati u nesvijesti. Nakon gotovo desetminutnog prekida i davanja kisika, iznesen je s terena, te se pridružio Čehu u bolnici.

Što se utakmice tiče, jedini pogodak djelo je Franka Lamparda u 45. minuti, uz veliku pomoć Ivara Ingimarssona od koga se lopta odbila i prevarila domaćeg vratara.

Premiership, 8. kolo, 14.10.2006:
Wigan - Manchester United 1:3, Arsenal - Watford 3:0, Aston Villa - Tottenham 1:1, Liverpool - Blackburn 1:1, Manchester City - Sheffield United 0:0, Middlesbrough - Everton 2:1, Portsmouth - West Ham 2:0, Reading - Chelsea 0:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!