Automoto

Schumacher pobjedom preuzeo vodstvo u prvenstvu

Ante Kojundžić • nedjelja, 01.10.2006.

Nijemac Michael Schumacher u Ferrariju pobjednik je VN Kine, 16. utrke svjetskog prvenstva Formule 1. Schumi je pobijedio ispred jedinog konkurenta u prvenstvu - Fernanda Alonsa - čime se izjednačio sa Španjolcem u poretku vozača, obojica imaju 116 bodova, no Schumi je prvi jer ima više pobjeda ove sezone…

Vozači su u utrku ušli po vlažnom asfaltu, ali bez kiše koja je prestala padati nešto ranije. Start utrke prošao je bez većih incidenata, a utrku je poveo Alonso ispred momčadskog kolege Giancarla Fisichelle. Aktualni svjetski prvak ubrzo je izgradio veliku prednost nad ostalim vozačima koje je taktički kočio Fisichella.

Kimi Räikkönen odlično je startao i prešao dvije Honde ispred sebe - Barrichella i Buttona, no Fisichellu nije mogao preteći nekoliko krugova, ali naposljetku to mu uspijeva. Ipak, u 19. krugu Finac odustaje zbog problema s bolidom, motor nije reagirao na papučicu gasa. Činilo se kako ništa ne može zaustaviti Renaulte prema putu ka dvostrukoj pobjedi.

Staza se prolaskom bolida sve više sušila i Schumacher, u to vrijeme na šestoj poziciji, je ubrzao, pretekao Honde i uskoro dostigao Fisichellu. No, ni sedmerostruki svjetski prvak nije uspio preteći Talijana, čak ni nakon bokseva. Prvi problemi javljaju se tada za Alonsa - nakon svog odlaska u boks mladi Španjolac iskusio je probleme s gumama koje nisu najbolje držale kineski asfalt te je zbog tog par krugova drastično usporio i dozvolio Fisichelli i Schumacheru da ga dostignu, te na koncu i prestignu.

Fisichella je poveo utrku i bio glavni kandidat za pobjedu na VN Kine ispred Schumachera. Sve je išlo dobro do drugih ulazaka u boks, Talijan je poslije zaustavljanja u boksu uspio izaći ispred Schumija, ali kako su tada svi vozači, pa tako i Fisichella, prelazili s intermediate guma na gume za suho, Renaultov vozač se nije odmah snašao što je iskoristio Schumacher i prešao na čelo utrke.

Alonso je tokom drugog ulaska u boks naišao na nove probleme, promjena guma je trajala predugo, ali nakon izlaska iz boksa aktualni prvak je ubrzao tempo, nizao je jako brze krugove i dostigao Fisichellu na drugom mjestu, a onda ga i pretekao. Španjolac je krenuo u lov na vodećeg čovjeka utrke, skidao prednost, ali ponestalo mu je krugova i nije uspio zaprijetiti Schumacheru iako je pred kraj počela lagana kiša.

Devedeset i prvom pobjedom Schumacher se izjednačio s Alonsom u poretku vozača, a ostale su samo dvije utrke do kraja sezone. VN Japana i VN Brazila odlučivati će tko će odnijeti titulu svjetskog prvaka Formule 1. Valja spomenuti kako je Renault vratio vodeće mjesto u poretku konstruktora s bodom prednosti ispred Ferrarija. Tomu je pridonijelo i odustajanje Felipea Masse nakon kontakta s Coulthardom.

Fisichella je na kraju uzbudljive utrke treći, dok se iza njega par zavoja prije cilja odvijala prava bitka između Buttona, De la Rose, Barrichella i Heidfelda koja je prošla i sa laganim sudarom. Naime, Barrichello je u udario u Heidfelda prilikom ulaska u zavoj, ali obojica su uspjela završiti utrku. Button je na kraju utrke četvrti, De la Rosa peti, Barrichello šesti, a Heidfeld sedmi. Posljednji bod uzima Mark Webber na osmom mjestu.

Za samo tjedan dana, 8. listopada je VN Japana na stazi Suzuka.

Rezultati utrke:
1. M. Schumacher (NJE/Ferrari) 1:37:32.747
2. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 3.121
3. G. Fisichella (ITA/Renault) + 44.197
4. J. Button (VB/Honda) + 1:12.056
5. P. de la Rosa (ŠPA/McLaren) + 1:17.137
6. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1:19.131
7. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 1:31.979
8. M. Webber (AUS/Williams) + 1:43:588
9. D. Coulthard (VB/Red Bull) + 1:43.796
10. V. Liuzzi (ITA/Scuderia Toro Rosso) + 1 krug
11. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1 krug
12. R. Doornbos (NIZ/Red Bull) + 1 krug
13. R. Kubica (POL/BMW) + 1 krug
14. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 1 krug
15. S. Speed (SAD/Scuderia Toro Rosso) + 1 krug
16. C. Albers (NIZ/Spyker MF1) + 3 kruga
17. S. Yamamoto (JAP/Super Aguri) + 4 kruga
Nisu završili:
18. R. Schumacher (NJE/Toyota)
19. F. Massa (BRA/Ferrari)
20. J. Trulli (ITA/Toyota)
21. T. Monteiro (POR/Spyker MF1)
22. K. Räikkönen (FIN/McLaren)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!