Nogomet

Superkup kao generalna proba sezone

Tomislav Pacak • srijeda, 19.07.2006.

Srazom dviju najboljih momčadi prošle sezone, Dinama i Rijeke, otvara se nova nogometna sezona. Tradicionalni Superkup nema veliku rezultatsku težinu, no osim što obje momčadi žele u sezonu ući s osvojenim trofejom, pobjeda bi bila pravi poticaj uoči europskih nastupa idućeg tjedna. Zbog toga na Maksimiru možemo očekivati puno vatre, otvorenu utakmicu u kojoj će Dinamo i Rijeka pokazati što su radili ovog ljeta...

Do danas smo se mogli baviti analizama tko je bolje radio na pripremama, tko je bolje kupovao, tko je više izgubio, a tko više dobio. No, večeras maske padaju, međusobni sudar dviju najjačih hrvatskih momčadi pokazat će s kakvim kartama se ulazi u novu sezonu. Je li Dinamo još više povećao razliku u odnosu na konkurente, ili je Rijeka kroz kadrovske promjene postala još čvršća.

Na papiru, Dinamo nije ništa lošiji nego lani, a mnogi će ustvrditi kako su Modri još i jači. Odlazak Ivana Bošnjaka nije lako nadoknaditi, isto se ne može reći i za Silvija Marića koji nije igrao veliku ulogu u osvajanju naslova. S druge strane, modru svlačionicu pojačao je ponajbolji igrač HNL-a prošle sezone, Davor Vugrinec, koji bi usprkos ne previše uvjerljivim nastupima u pripremnom razdoblju, trebao biti veliko oružje Dinama ove sezone. Još su tu i povratnici Marijo Cvitanović, Goran Ljubojević i Jasmin Agić, no koliko su oni uistinu pojačali momčad - teško je sada suditi. Naravno, Dinamo je jači i za Jensa Nowotnyja, no on će tek postati član modre svlačionice.

Vezane vijesti

Rijeka je, pak, izgubila dva ključna dijela Skočićeve slagalice, razigravača i strijelca Vugrinca te izvrsnog Igora Novakovića na desnoj strani. Riječani usprkos trudu nisu u potpunosti uspjeli igrački zamijeniti Vugrinca i Novakovića, no dojam je da su proširili izbor Skočiću s dovoljno kvalitetnih igrača.

Nino Bule još se jednom vratio u Hrvatsku, a nakon njemačke epizode isto je napravio i Mihael Mikić koji će danas po prvi puta zaigrati protiv 'svog' Dinama. Najveće pojačanje je, barem po imenu, Elvir Bolić, koji je uistinu vrhunski napadač europske klase, ali samo ako je spreman. Što je veliki 'ako'. Skočić je najavio da će Bolić, bez obzira na (ne)spremnost, danas krenuti od prve minute, jer se želi odmah uvjeriti u njegove mogućnosti protiv Dinama.

Superkup ne donosi neki veliki rezultatski prestiž, ali uzeti 'kantu' je uvijek pozitivna stvar. K tome, obje momčadi imaju dovoljno motiva da danas daju sve od sebe. Dinamo želi potvrditi da s novim igračima i novim sustavom nije izgubio ništa na atraktivnosti, da je i dalje dominanta sila u hrvatskom nogometu, a k tome, dobra igra i rezultat bili bi veliko ohrabrenje uoči dvoboja s Ekranasom u 2. pretkolu Lige prvaka.

S druge strane, obnovljena Rijeka želi pokazati da je remi s Omonijom bio samo loš dan, kako je momčad još spremnija parirati Dinamu nego lani, a uspjeh u ovom susretu također bio bio veliki poticaj za težak europski ispit koji Rijeku čeka na Cipru gdje treba popraviti ono što je remijem kod kuće pokvarila.

Svoju ulogu sigurno će imati i navijači koji su se zaželjeli klupskog nogometa, pa se usprkos činjenici da je sredina ljeta može očekivati lijepo ispunjen Maksimir.

Na Sportnet.hr vas očekuje tekstualni prijenos uživo dvoboja s Maksimira, ekskluzivni izvještaj, fotografije i izjave trenera...

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometTop temaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!