Ostali sportovi

Drugi poraz prvaka, Favre i Brunell za povijest

Igor Petrinović • ponedjeljak, 25.09.2006.

Treći vikend NFL-a imao je sve - velike obrate, tijesne završnice i oborene rekorde. Ipak, svjetla pozornice pripala su četirima najboljima momčadima Američke konferencije koje su se u Indianapolisu i Pittsburghu međusobno sudarile. Aktualni prvaci doživjeli su drugi uzastopni poraz...

Cincinnati Bengalsi otišli su u Pittsburgh na dvoboj s prošlogodišnjim prvacima Steelersima željnji dokazivanja, a njihov quarterback Carson Palmer željan sportske osvete. Prošle sezone Bengalsi su osvojili AFC diviziju Sjever, u prvom kolu doigravanja dočekali Steelerse, kada je početkom susreta branič Steelersa Kimo von Oelhoffen nenamjerno u padu teško ozljedio Palmera. Steelersi su prošli dalje i kasnije osvojili naslov prvaka. Palmeru je zahvaljujući vrhunskim kirurzima spašeno koljeno, te je suprotno prognozama nakon osam mjeseci oporavka bio spreman za novu sezonu.

Već je prvo poluvrijeme dokazalo veliku želju i fokusiranost Bengalsa na uspjeh u derbiju. Zahvaljujući Palmerova dva TD dodavanja, gosti su na poluvremenu imali 14:7, da bi Pittsburgh na kraju treće četvrtine vodio 17:14. Ali sredinom posljednje četvrtine, dvije izgubljene lopte Steelersa u manje od jedne minute Palmer je pretvorio u dva TD dodavanja za T.J. Houshmandzadeha i trijumf 28:20.

Palmer, koji je tijekom ljeta izjavio da "mrzi Steelerse", nakon susreta je smirivao tenzije: "Nisam u ovu utakmicu ušao kao da je nešto osobno, nisam došao s mislima "vrijeme je za naplatu". Mislio sam samo da je ovo divizijski ogled i da trebamo pobjedu." QB Bengalsa je kompletirao 18 od 26 dodavanja za 193 yardi, te završio sa 4 TD-a ali i dva presječena dodavanja. S druge strane, heroj Pittsburgha Ben Roethlisberger bacio je 308 yardi, ali imao tri presječena dodavanja koja su u konačnici staja Pittsburgh pobjede.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Susret rivala u diviziji AFC Jug, Indianapolisa i Jacksonvilla otišao je na stranu favoriziranih domaćina, ali su Jaguarsi pokazali da se njihova obrana može nositi s najjačima. Nakon što prošli tjedan Pittsburghu nisu dozvolili niti poena, u Indianapolisu su najboljeg QB-a lige Peytona Manninga zadržali na 219 yardi i 14 uspješnih dodavanja iz 31 pokušaja - to je najmanji Manningov postotak uspješnosti u karijeri. Zato je Indy trebao napadačku pomoć special teamsa, pa je Terrence Wilkins položio za touchdown istrčavši 82 yarde nakon ispucavanja Jaguarsa, a Manning je uz jedno TD dodavanje imao i jedan trkački touchdown.

Osim Jaguarsa, prvi poraz doživjeli su i New England Patriotsi. Formulu za zaustavljanje Toma Bradya i napada Patriotsa našli su Denver Broncosi koji su držali domaćine bez poena sve do četiri minute prije kraja, kada su već imali 17:0 i osiguranu važnu pobjedu.

Baltimore se provukao u Clevelandu, došavši do treće pobjede ove sezone. Iako je Baltimore djelovao impresivno u prva dva kola, a Brownsi igrali sasvim suprotno, na poluvremenu su vodstvo 14:3 držali domaćini zahvaljujući dva touchdowna QB-a Charlija Fryea. No, Baltimore se vratio s 13 poena u posljednjoj četvrtini, i pobjedonosnim field-goalom Matta Stovera s 52 yarde udaljenosti samo 20 sekundi prije kraja. To je Stoverov prvi field-goal duži od 50 yardi u posljednje dvije godine.

Priliku za identičan preokret propustili su Arizona Cardinalsi. Quarterback St. Louisa Mark Bulger priznao je da je već razmišljao kako će se suočiti sa suigračima nakon što mu je 1:54 prije kraja pri vodstvu 16:14 ispala lopta 30 yardi od svoje end-zone. Arizona se u sljedećih 12 sekundi približila na 18 yardi od "gola", kao stvoreno za pobjedonosni field-goal, ali QB Arizone Kurt Warner vraća uslugu - ispada mu lopta, a u nastaloj gužvi do lopte dolazi branič njegove bivše momčadi St. Louisa Will Witherspoon te svojoj ekipi osigurava pobjedu.

Bitka dvije neporažene momčadi NFC divizije Sjever pripala je Chicagu. U Minnesoti su domaći Vikingsi vodili pune tri i pol četvrtine i obranom pobjeđivali najbolju obrambenu momčad lige. Ali jedna nepažnja obrane domaćina unutar posljednje dvije minute utakmice bila je dovoljna Rexu Grossmanu za dodavanje Rashiedu Davisu i touchdown za pobjedu 19:16.

U istoj diviziji, na važnu stepenicu u svojoj karijeri popeo se 36-godišnji quarterback Green Baya Brett Favre koji je u Detroitu bacio svoje 400. TD dodavanje u karijeri. Kasnije je dodao još dva touchdowna, kompletirao 25 od 36 dodavanja za 340 yardi i prvu ovosezonsku pobjedu Green Bay Packersa. Favre je postao drugi QB u povijesti sa 400 TD dodavanja - sada je na 402, dok je prvi na ljestvici legendarni Dan Marino sa 420.

Rekord je pao i u Houstonu gdje su Washington Redskinsi lako došli do trijumfa protiv Texansa, zahvaljujući QB-u Marku Brunellu koji je srušio rekord NFL-a sa 22 točna dodavanja bez pogreške. Houstonu je trebalo skoro tri četvrtine da prisile Brunella na netočno dodavanje, a Redskinsi su već tada otplovili do nedostižnog vodstva.

Njihovi divzijski rivali NY Giantsi izbjegli su pravu katastrofu u Seattleu. Domaćini su zahvaljujući 5 TD dodavanja Matta Hasselbecka (227 yardi zrakom) nakon tri četvrtine imali 42:3, da bi Giantsi sa 27 poena u posljednjoj četvrtini uspjeli ublažiti poraz.

National Football League, 3. kolo: Tampa Bay - Carolina 24:26, Minnesota - Chicago 16:19, Pittsburgh - Cincinnati 20:28, Detroit - Green Bay 24:31, Indianapolis - Jacksonville 21:14, Buffalo - NY Jets 20:28, Miami - Tennessee 13:10, Houston - Washington 15:31, Cleveland - Baltimore 14:15, Seattle - NY Giants 42:30, San Francisco - Philadelphia 24:38, Arizona - St.Louis 14:16, New England - Denver 7:17, New Orleans - Atlanta 23:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!