Ostali sportovi

Pobjednik "Tour de Francea" dopingiran

HINA • četvrtak, 27.07.2006.

Američki biciklist Floyd Landis bio je pozitivan na dopinškoj kontroli nakon 17. etape "Tour de Francea" na steroid testosteron, te će najvjerojatnije ostati bez naslova kojega je osvojio u nedjelju...

Landis je bio pozitivan nakon 17. etape "Toura" u kojoj je pobijedio s više od pet i pol minuta prednosti u odnosu na prvog pratitelja, te skočio sa 11. na treću poziciju ukupnog redoslijeda smanjivši zaostatak za vodećim na samo 30 sekundi koje je bez problema nadoknadio u pretposljednjoj, 19. etapi koja se vozila na kronometar.

"Momčad Phonaka je u srijedu dobila obavijest UCI-ja (Međunarodnog biciklističkog saveza) kako je Floydu Landisu izmjerena neuobičajeno visoka razina testosterona nakon 17. etape. Vodstvo momčadi i sam vozač su potpuno iznenađeni ovim rezultatom. Vozač će tražiti da se obavi B test kako bi se vidjelo radi li se o prirodnom procesu unutar organizma ili pogrešci prilikom objavljivanja rezultata A testa", obavila je Landisova momčad Phonak u svom priopćenju.

Ukoliko B test potvrdi rezultat A testa, Landis će postati prvi biciklist u povijesti kojemu će naslov pobjednik "Toura" biti oduzet zbog dopinga. Pobjednikom će biti proglašen Španjolac Oscar Pereiro, drugi s utrke, na drugo mjesto popet će se Nijemac Andreas Kloeden, a na treće Španjolac Carlos Sastre.

Također, Phonak je objavio kako će Landisu dati otkaz ukoliko mu se dokaže krivnja, a Amerikanac će biti i kažnjen s dvije godine zabrane nastupa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!