Automoto

Sjajni Alonso!

Ante Kojundžić • nedjelja, 14.05.2006.

U velikom stilu Fernando Alonso došao je do svoje jedanaeste pobjede u karijeri završivši kao prvoplasirani na VN Španjolske, njegovoj domaćoj stazi, i tako razveselio tribine staze u Barceloni koje su obojene u plavo…

Španjolac je na dominantan način došao do svoje treće pobjede u ovoj sezoni bez ikakvih problema u utrci. Startao je odlično te počeo nizati sjajne krugove povećavajući prednost nad Giancarlom Fisichellom, Michael Schumacherom i Felipeom Massom - jedina tri vozača koja su donekle mogli pratiti Alonsov tempo u prvom dijelu utrke. Prvi ulasci u bokseve nisu promijenili situaciju na samom vrhu, ali je Schumacher uspio preteći Fisichellu te tad imao praznu stazu ispred sebe da dostigne vodećeg Alonsa. No, niti Ferrari niti Schumacher nisu danas bili sposobni stići aktualnog svjetskog prvaka koji je ciljem prošao prvi uveseljavajući na taj način gledatelje na stazi. Poseban je ovo vikend za Španjolce jer je uz trijumf Alonsa, pobjedu, ali na motociklu, uzeo Dani Pedrosa u MotoGP klasi.

Drugo mjesto osvojio je Schumacher sa zaostatkom od 18 sekundi iza pobjednika, a na posljednje mjesto na podiju stao je Fisichella u drugom Renaultu. Felipe Massa u Ferrariju utrku završava na četvrtom mjestu pa se da zaključiti da su ove dvije momčadi - Renault i Ferrari - trenutno najbolje u Formuli 1. Barcelona je staza na kojoj momčadi često testiraju stoga je ova utrka izvrstan pokazatelj kako momčadi trenutno stoje s performansama jer nema nikakvih iznenađenja.

Vezane vijesti

Finac Kimi Räikkönen dovezao se do kraja utrke na petom mjestu daleko iza vodeće četvorke dok je njegov kolega Juan Pablo Montoya, izvrtivši se na stazi, završio svoj nastup odustajanjem. Posljednji vozač koji je bio u istom krugu kao i pobjednik jest Jenson Button u Hondi koji se plasirao kao šesti. Rubens Barrichello u drugoj Hondi završio je iza svog kolege na sedmom mjestu, a osmo mjesto pripalo je Nicku Heidfeldu u BMW-u.

Fernando Alonso sad u ukupnom poretku svjetskog prvenstva vozača ima 54 boda, 15 više od drugoplasiranog Michaela Schumachera koji je dosad skupio 39 bodova. Kimi Räikkönen ima 27 bodova na trećem mjestu, a četvrti je Giancarlo Fisichella s 24 boda.

Sljedeća utrka je Monte Carlu za dva tjedna i to je utrka u kojoj je od presudne važnosti dobar rezultat na kvalifikacijama jer je pretjecanje gotovo nemoguće.

Poredak na kraju utrke:
1. F. Alonso (ŠPA/Renault) 1:26:21.759
2. M. Schumacher (NJE/Ferrari) + 18.502
3. G. Fisichella (ITA/Renault) + 23.951
4. F. Massa (BRA/Ferrari) + 29.859
5. K. Räikkönen (FIN/McLaren) + 56.875
6. J. Button (VB/Honda) + 58.347
7. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
8. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 1 krug
9. M. Webber (AUS/Williams) + 1 krug
10. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
11. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1 krug
12. J. Villeneuve (KAN/BMW) + 1 krug
13. C. Klien (AUT/Red Bull) + 1 krug
14. D. Coulthard (VB/Red Bull) + 1 krug
15. V. Liuzzi (ITA/Scuderia Toro Rosso) + 1 krug
16. T. Monteiro (POR/Midland F1) + 3 kruga
17. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 4 kruga
Nisu završili:
18. C. Albers (NIZ/Midland F1)
19. S. Speed (SAD/Scuderia Toro Rosso)
20. R. Schumacher (NJE/Toyota)
21. JP. Montoya (KOL/McLaren)
22. F. Montagny (FRA/Super Aguri)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!