Automoto

Alonso pobjednik australskog trilera

Ante Kojundžić • nedjelja, 02.04.2006.

Vrlo uzbudljiva utrka održala se u nedjelju na stazi Albert Park u Melbourneu za VN Australije na kraju koje je kao pobjednik izašao Španjolac Fernando Alonso u Renaultu…

Utrka je obilovala uzbuđenjima i događanjima na stazi, a sve je počelo već u krugu zagrijavanja kad se Juan Pablo Montoya izvrtio na kraju tog kruga, da bi start odgodio Giancarlo Fisichella jer mu se ugasio bolid te je morao u utrku startati iz boksa. Kad je utrka napokon krenula Jenson Button je uspio zadržati Fernanda Alonsa iza sebe, a iza njihovih leđa su se događali sudari. Felipe Massa u Ferrariju se zakačio s Christianom Klienom u Red Bullu, a u incident su uvukli i Nica Rosberga te je trojka nakon sudara odustala, a nešto poslije dodirnuli su se Toyota Jarna Trullija i Red Bull Davida Coultharda, no Trulli je izvukao deblji kraj i morao je odustati.

Ovakav razvoj situacije u prvom krugu zahtijevao je izlazak sigurnosnog automobila po prvi put od ukupno četiri puta koliko je izlazio na ovoj utrci. Kad se staza očistila sigurnosni automobil se povukao, a u ponovnom startu Alonso je na kraju ciljne ravnine u uspio preteći Britanca i odjuriti. Aktualni svjetski prvak je tad praktički osigurao pobjedu i kako sam kaže, nije više bilo opasnosti da ispusti pobjedu iako mu situacije sa sigurnosnim automobilom nisu išle na ruku pošto bi se automobil svaki put pojavio natrag kad bi Španjolac izgradio pristojnu prednost nad vozačima iza sebe.

Opisivanje svake zanimljive situacije koja se događala na stazi bi oduzela previše prostora, no svakako valja spomenuti odustajanje Marka Webbera u trenucima dok je bio na prvom mjestu (jer su vodeći išli u boks) zbog kvara na bolidu, a dogodilo se to u 22. krugu. Ovom utrkom neće biti zadovoljan ni Michael Schumacher koji je prilikom izlaska iz posljednjeg zavoja nasjeo na rubnik i nije uspio iskontrolirati bolid te se na kraju 34. kruga sudario s ogradom. Šteta je i odustajanje Juana Pabla Montoye jer je za razliku od prve dvije bio jako agresivan na ovoj utrci i napravio puno pretjecanja te realno gledajući zaslužuje podij. Ipak, najveći gubitnik u utrci je Jenson Button koji s pole pozicije nije uspio konkurirati za pobjedu, a pretjecali su ga i Alonso, Räikkönen, Montoya, pa čak i Heidfeld kojem je to pošlo za rukom kroz boks. Bio je to samo uvod u tragediju koja mu se dogodila u zadnjem zavoju posljednjeg kruga kad je eksplodirao Hondin motor dok mu je iza leđa prijetio Fisichella. Buttonov bolid je stao kojih pedesetak metara prije ciljne crte.

Alonso je nakon ludnice na stazi mirno priveo utrku kraju i uzeo drugu pobjedu sezone ispred Finca Kimija Räikkönena na drugom mjestu. Kimi je u posljednjem krugu napravio i najbrži krug utrke, no Alonsu nije ni u jednom trenutku mogao priprijetiti. Iznenađujuće treće mjesto na utrci osvaja Nijemac Ralf Schumacher u Toyoti nakon svih pritužbi na držanje bolida i nezagrijavanje guma. Mlađi brat Schumacher svoj uspjeh može ponajprije zahvaliti događanjima na stazi i brojnim izlascima sigurnosnog automobila.

Izvrsno četvrto mjesto je izborio Nijemac Nick Heidfeld u BMW-u, ali treba spomenuti da je prilikom zadnjeg odlaska sigurnosnog automobila Heidfeld imao drugu poziciju da bi ju u cijeloj zbrci izgubio te mu je na kraju podij ipak izmakao. No, sigurno je da će u BMW-u svejedno biti jako zadovoljni još ako dodamo šesto mjesto Jacquesa Villeneuvea koji je startao za 19. mjesta što njegov rezultat čini još i većim. Giancarlo Fisichella je nakon starta iz boksa, zbog gašenja motora na startu, utrku završio na petom mjestu kojeg se dočepao u zadnjih nekoliko metara utrke što može zahvaliti odustajanju Buttona.

Prvi bodovi ove sezone za Rubensa Barrichella i osvojeno sedmo mjesto u Hondi, ali Brazilac se čitavu utrku žalio na bolid pa će mu ovi bodovi doći kao melem na ranu. Zadnji bod je odnio Amerikanac Scott Speed u Scuderiji Toro Rosso ispred nosa Davida Coultharda koji ga nije uspio nikako preteći iako je dobio izričitu naredbu da mora proći Speeda. Prvi je ovo bod za nekog američkog vozača još od 1993. godine kad je Mario Andretti zadnji put osvojio bodove za Sjedinjene Države.

Prvo mjesto u poretku prvenstva drži Alonso s 28 bodova nakon dvije pobjede i jednog drugog mjesta, dok drugo mjesto poretka dijele Kimi Räikkönen i Giancarlo Fisichella s 14 bodova. Michael Schumacher i Jenson Button dijele četvrto mjesto s po 11 bodova svaki.

Sljedeća utrka je za tri tjedna u Imoli što označava povratak Formule 1 u Europu.

Poredak na kraju utrke:
1. F. Alonso (ŠPA/Renault) 1:34:27.870
2. K. Räikkönen (FIN/McLaren) + 1.829
3. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 24.824
4. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 31.032
5. G. Fisichella (ITA/Renault) + 38.421
6. J. Villeneuve (KAN/BMW) + 49.554
7. R. Barrichello (BRA/Honda) + 51.904
8. S. Speed (SAD/Scuderia Toro Rosso) + 53.817
9. D. Coulthard (VB/Red Bull) + 53.983
10. J. Button (VB/Honda) + 1 krug
11. C. Albers (NIZ/Midland F1) + 1 krug
12. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 2 kruga
13. Y. Ide (JAP/Super Aguri) + 3 kruga
Nisu završili:
14. JP. Montoya (KOL/McLaren)
15. T. Monteiro (POR/Midland F1)
16. V. Liuzzi (ITA/Scuderia Toro Rosso)
17. M. Schumacher (NJE/Ferrari)
18. M. Webber (AUS/Williams)
19. C. Klien (AUT/Red Bull)
20. J. Trulli (ITA/Toyota)
21. N. Rosberg (NJE/Williams)
22. F. Massa (BRA/Ferrari)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!