Automoto

Žuto-plavi na vrhu

Ante Kojundžić • nedjelja, 19.03.2006.

Pobjednik druge utrke svjetskog prvenstva vožene danas u Maleziji je Talijan Giancarlo Fisichella u Renaultu, a pobjedu je odnio ispred momčadskog kolege Španjolca Fernanda Alonsa

Potpuna dominacija Renaulta na ovoj utrci donijela im je dvostruku pobjedu čime definitivno dokazuju da su trenutno najspremnija momčad u svjetskom prvenstvu. Fisichella je s pole positiona došao do svoje treće pobjede u karijeri vrlo dobrom vožnjom i ni u jednom trenutku nije doveo u pitanje svoju pobjedu danas. Dan u francuskoj momčadi uljepšao je i Fernando Alonso koji je sa sedme pozicije dohvatio drugo mjesto ponajviše zahvaljujući fantastičnom startu gdje je odmah na prvom zavoju došao do trećeg mjesta prešavši oba McLarena i oba Williamsa.

Obojica iz Renaulta su bila na strategiji dva ulaska u boks, no Španjolac je u utrku krenuo s više goriva pa je Fisichella u početnoj fazi utrke izgradio prednost koju je održavao do kraja. Alonso se nakon starta našao iza Jensona Buttona koji se vozio na drugom mjestu, ali u Renaultu su opet imali bolju taktiku i bolji rad u boksu pa je Alonso prilikom posljednjeg izlaska iz boksa izbio ispred Britanca.

Button, dakle, osvaja treće mjesto i nije mogao ništa više jer je Honda nedovoljno bila brza za ugrožavanje Renaultovih bolida. Četvrto mjesto pripada Juan Pablu Montoyi u McLarenu, a njegovog kolegu Kimija Räikkönena je udario Red Bull Christiana Kliena koji mu je oštetio stražnji ovjes te je Finac odustao odmah u prvom krugu.

Brazilac Felipe Massa u Ferrariju se sa začelja probio na izvrsno peto mjesto te je pobijedio momčadskog kolegu Michaela Schumachera s, ovaj put, uspješnijom strategijom jednog ulaska u boks dok je sedmerostruki svjetski prvak dvaput stajao za nadolijevanje goriva i promjenu guma. Schumacher se nakon svog drugog izlaska iz boksa našao odmah iza Masse, ali ga do kraja utrke nije uspio preteći te mu je pripalo šesto mjesto.

Odličan nastup Jacquesa Villeneuvea, sedmo mjesto i prvi bodovi za BMW Sauber momčad ove sezone, no moglo je izgledati puno bolje jer su oba BMW-a bila u bodovima dok se nije dogodila eksplozija motora na bolidu Nicka Heidfelda pri kraju utrke dok je bio ispred Masse i Schumachera. Prvi bod i za Toyotu, Ralf Schumacher dočepao se osmog mjesta i najavio poboljšanje Toyotinog bolida, dok je u drugom bolidu japanske momčadi Jarno Trulli bio nadomak boda na devetom mjestu.

Utrka je obilježena brojnim odustajanjima onih s vrha poretka, prvenstveno zbog neizdržljivosti motora koji su otkazivali kod oba Williamsa dok su Webber i Rosberg bili u dobrim pozicijama, a motor je otkazao, već smo spomenuli, i Heidfeldu. Odustala su i oba Red Bulla - Klien je prilikom sudara sa Kimijem oštetio prednji ovjes dok je Coulthard imao problema s hidraulikom.

Sljedeća utrka je u Australiji 2. travnja.

Poredak na kraju utrke:
1. G. Fisichella (ITA/Renault) 1:30:40.529
2. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 4.585
3. J. Button (VB/Honda) + 9.631
4. JP. Montoya (KOL/McLaren) + 39.351
5. F. Massa (BRA/Ferrari) + 43.254
6. M. Schumacher (NJE/Ferrari) + 43.854
7. J. Villeneuve (KAN/BMW) + 1:20.461
8. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 1:21.288
9. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
10. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
11. V. Liuzzi (ITA/Scuderia Toro Rosso) + 2 kruga
12. C. Albers (NIZ/Midland F1) + 2 kruga
13. T. Monteiro (POR/Midland F1) + 2 kruga
14. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 3 kruga
Nisu završili:
15. N. Heidfeld (NJE/BMW)
16. S. Speed (SAD/Scuderia Toro Rosso)
17. Y. Ide (JAP/Super Aguri)
18. M. Webber (AUS/Williams)
19. D. Coulthard (VB/Red Bull)
20. C. Klien (AUT/Red Bull)
21. N. Rosberg (NJE/Williams)
22. K. Räikkönen (FIN/McLaren)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!