Nogomet

Derbi na Poljudu nakon 14 mjeseci

Bernard Jurišić • nedjelja, 12.02.2006.

Čak 14 mjeseci je prošlo od posljednjeg poljudskog ogleda Hajduka i Dinama. Nakon točno 434 dana dogodit će se novi, 133. najveći derbi hrvatskog sporta. U odnosu na prošli derbi, izmijenili su se gotovo svi akteri, a zamijenjena je i uloga dva kluba...

Bez obzira na poziciju na ljestvici, aktualno stanje u klubovima ili snagu momčadi dva kluba, utakmica između Hajduka i Dinama uvijek je posebna. Ovaj derbi još i više, jer je više od godine dana prošlo otkad je Dinamo zadnji put gostovao u Splitu.

Najavljeni sastavi za derbi

Hajduk ne može računati na kartoniranog Damjanovića, te ozlijeđene Bušića, Blatnjaka i Bartulovića. Neizvjestan je i nastup Marčića, kojeg također muči ozljeda. Dinamo ima na raspolaganju sve igrače.

HAJDUK: Pletikosa - Žilić, Kralevski, Miladin, Gal - Marčić, Hrgović, Grgurović - Kranjčar - Cimirotič, Erceg.

DINAMO: Turina - Drpić, Ćorluka, Mamić - Buljat, Čale, Chago, Modrić, Etto - Bošnjak, Da Silva.

Od toga 5. prosinca toliko se toga dogodilo. Hajduk je iz idile pao u depresiju, Dinamo je prošao obrnuti put. Danas Dinamo Hajduku bježi nevjerojatnih 22 boda, a splitski klub, iako aktualni prvak države, grčevito se bori kako bi izbjegao prošlosezonsku Dinamovu sudbinu - Ligu za ostanak.

Kratko podsjećanje na posljednji splitski ogled ova dva kluba puno toga nam može otkriti. Primjerice, od 22 igrača koji su istrčali na taj susret, samo četvorica očekuju da će na Poljud istrčati i u nedjelju.

Dok svi ozbiljni europski klubovi godinama stvaraju svoje momčadi, u Hajdukovom dresu protiv Dinama vjerojatno neće istrčati ni jedan igrač koji je igrao u posljednjem derbiju (Đolonga bi mogao biti jedini, ali nije najavljen), dok su u Dinamovoj momčadi sigurni Buljat, Bošnjak i Da Silva.

Niko Kranjčar posebna je priča. Upravo taj derbi od prije 14 mjeseci bio je njegov posljednji nastup za Dinamo. Nešto više od mjesec dana kasnije, Kranjčar je u spektakularnom transferu došao u Split i bit će glavni adut "bijelih" u nedjeljnom derbiju.

Jedina konstanta zapravo je činjenica da će i ovaj derbi voditi isti sudac, Siščanin Vlado Svilokos.

Posljednji derbi na Poljudu

HAJDUK - DINAMO 1:0 (0:0)

Split, Gradski stadion u Poljudu, 27.000 gledatelja. Suci: Vlado Svilokos (Sisak), Novosel (Vrbovec), Volf (Viškovo).

HAJDUK: Kale - Vejić, Vučko, Neretljak - Šuto (od 75. Turković), Đolonga (od 39. Dragičević), Damjanović, Pralija (od 81. Lojić), Bartulović, Blatnjak, Bušić. Trener: Blaž Slišković.

DINAMO: Vasilj - Mijatović, Ješe, Lučić - Buljat, Pranjić, Agić, Mujčin (od 80. Tomić), Bošnjak (od 90. Zahora), Karić (od 69. Kranjčar), Da Silva. Trener: Ilija Lončarević.

Strijelci: 1:0-Bušić (88.)

Stanje na ljestvici je poznato. Hajduk mora pobijediti, ili barem ne izgubiti, jer mu Liga za prvaka već bježi dva boda. Poraz od Dinama bio bi užasan ulazak u proljetnu sezonu i "šaka u glavu" ionako labavim nadama glede uspješnijeg proljeća.

S druge strane, Dinamo igra bez imperativa, zbog čega bi mogao biti i najopasniji. Prednost pred prvim pratiteljem, Rijekom iznosi komotnih 8 bodova, a s obzirom da će na proljeće biti koncentrirani samo na prvenstvo, "modri" mogu biti prilično mirni.

Hajduk se u prijelaznom roku nešto pojačao, no puno više od pojačanja, klub su obilježila nova lutanja i igrački promašaji. Tako je sastavljena lista neželjenih igrača, koji su do prije samo nekoliko mjeseci dovedeni kao velika pojačanja, a momčad je "pokrpana" s nekoliko iskusnih igrača, koji su dovedeni spase što se spasiti može.

Sa šest mjeseci zakašnjenja vraćen je Tomislav Erceg, čime je neslužbeno priznata pogreška kad ga se odbilo na početku sezone. Stigao je slovenski reprezentativac Sebastjan Cimirotič, čija forma je još upitna, a došli su i Mirko Hrgović iz Wolfsburga, te Ivan Režić iz Olympiacosa. Imena njihovih bivših klubova izazivaju strahopoštovanje, no samo onima koji ne znaju koliko su u posljednje vrijeme spomenuta dvojica boravili u prvim sastavima tih klubova.

S druge strane, ekspresno je prodan oslonac obrane Luka Vučko, pa dodatno oslabljena ionako propusna zadnja linija izaziva nervozu kod svih navijača splitskog kluba.

Na drugom kraju, Dinamo živi u idili. Jesen je odrađena odlično, uz samo jedan kiks u Kupu, a uigrana momčad je tijekom zime dodatno osvježena. Veliki novci plaćeni su za Brazilca Andersona, nešto manji za njegovog sunarodnjaka Carlosa, a stigao je i mladi reprezentativac Vukojević iz Belgije. Iznenadno, samo par sati prije zkaljučenja prijelaznog roka, ispisnicu su dobili Bosnar, Kardum i Lučić.

Derbi je na rasporedu u 20:15 sati, a usprkos tek osmoj poziciji splitskog kluba, očekuje se preko 20.000 gledatelja. Derbi je uvijek derbi, posebno kad tako dugo nije gostovao u Splitu!

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!