Zimski sportovi

Česima svjetsko zlato!

Tomislav Pacak • nedjelja, 15.05.2005.

Reprezentacija Češke pobijedila je Kanadu s 3:0 u finalu Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu, naslijedivši upravo Kanađane na svjetskom tronu. Sjajna obrana Češke, na čelu s Tomasom Vokounom, presudila je pobjednika u finalu koje nije oduševilo...

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Čini se da je važnost finala sputala kreaciju kod obje momčadi, pa je najvažnija utakmica SP-a bila ujedno i jedna od najslabijih, barem prema prilikama i lijepim potezima. Uzbuđenja nije nedostajalo, Kanađani su pokušavali doći do izjednačenja do samog kraja, no Česi su izdržali apsolutno sve.

Česi zlato mogu zahvaliti prvenstveno obrani koja je igrala fantastično i koja najboljem napadu u povijesti svjetskih prvenstava (Thornton-Nash-Gagne) nije dopustila pravu priliku. Ako su Kanađani i uspjeli uputiti udarac prema češkom golu, Tomas Vokoun obranio je doslovno - sve.

Započelo je savršeno za Čehe, ranim pogotkom. Jaromir Jagr probio se po desnoj strani, uputio pak prema sredini, gdje je nakon nekoliko odbijanaca najspretniji bio Vaclav Prospal i zabio pogodka za 1:0.

Nakon tog pogotka, Kanađani su odlučno krenuli po izjednačenje, no Česi su se još odlučnije branili. Zapravo, najbolja prilika do kraja prvog perioda pripala je Česima - Havlač je fantastičnim potezom progurao pak kroz noge kanadskog braniča, i uputio dobar udarac prema Brodeuru, no kanadski junak polufinala obranio je taj udarac.

Druga trećina započela je pritiskom Kanađana, no Maple Leafsi bili su sve nervozniji što ne mogu ni "primirisati" Vokounu. Tako su najbolje prilike pripadale Česima koji su opasno prijetili iz kontri. Nervoza Kanađana osjetila se i prema isključenjima. Nakon što je Maltby dobio dvije minute, Dvorak je imao odličnu priliku, ali u tim trenucima Kanađane iznad vode drži Brodeur.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Ni posljednja trećina nije donijela ništa novog - Kanađani su na sve načine pokušavali postići izjednačujući pogodak, no pravih akcija nije bilo. Naravno, napadačka igra ostavila je prostora za kontre, i jednu takvu Česi su iskoristili za drugi pogodak. Jagr je ponovno bio sjajan asistent, poslao je dijagonalu za Rucinskog koji sjajnim udarcem s lijeve strane pogađa suprotni kut kanadskog gola za 2:0.

Branitelji naslova tada su do kraja izgubili živce, zaradili su dva isključenja koja su im onemogućila napadanje češkog gola, a kada su konačno dočekali igrača više, Thornton je odmah zaradio isključenje i tako lišio Kanađane šanse za smanjenjem zaostatka.

Dvije minute prije kraja Kanađani dobivaju posljednju priliku, Česi ostaju bez igrača, a Maple Leafsi vade i Brodeuru te s dva igrača više pokušavaju postići gol. Međutim, umjesto mreže Vokouna, tresla se prazna mreža Kanade, sa svoje polovice sjajno je pogodio Vašiček. Bio je to znak za početak slavlja Čeha, koji su po 12. puta (ako se računaju i naslovi Čehoslovačke) osvojili naslov svjetskih prvaka.

Od igrača, treba istaknuti velikog Jaormira Jagra koji je postao tek 16. igrač u povijesti koji je osvojio SP, OI i Stanley Cup. Česi su tako prekinuli dominaciju Kanade koja je osvojila posljednja dva SP-a, a na ovom prvenstvu odličnima su se pokazali i trećeplasirani Rusi, što garantira super uzbudljivo natjecanje u Torinu iduće godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!